ep archivo   varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 3 de enero de 2024 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca amb caigudes moderades del 0,72% i perd els 11.700 punts (11.656,7), amb un gran nombre dels seus títols acomiadant en vermell dijous. La resta de places del Vell Continent també han tancat amb signe negatiu i moviments considerablement més moderats.

  • 11.611,70
  • 0,19%

Darrere d'aquestes caigudes superiors a l'índex hi pot haver la notícia, publicada per El Mundo, que el Govern "intentarà perpetuar els impostos a banca i energètiques", que es van establir de manera temporal per als exercicis 2023 i 2024. El diari informa que això podria passar abans de final d'any.

"L'Executiu escometrà abans de final del 2024 la pujada impositiva en societats per a grans multinacionals, intentarà perpetuar els impostos a la banca i les energètiques i veu marge per pujar quatre punts més la pressió fiscal", afirma.

INFLACIÓ DELS ESTATS UNITS

El mercat ha afrointat avui una jornada que té com a protagonista l'IPC dels EUA del setembre. Segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals, la inflació s'ha moderat fins al 2,4% en taxa interanual respecte al 2,5% registrat a l'agost. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha pujat una dècima, fins al 3,3%. Els dos índexs han empitjorat les previsions del consens, que apuntaven a un 2,3% per al general i a un 3,2% per a la subjacent.

Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, considera que "tot i que les xifres són més calentes del que s'esperava, sembla molt poc probable que les dades de l'IPC del setembre alterin materialment les perspectives de política del FOMC".

"Com que les autoritats ja han obtingut prou confiança en un retorn sostenible cap a l'objectiu d'inflació del 2% a mitjà termini, el mercat laboral ha esdevingut ara el principal determinant de futurs canvis de política, i els riscos per a cada costat del mandat dual es troben en un millor equilibri", detalla.

La dada es coneix després de la decisió de la Fed de retallar de manera brusca els tipus al setembre (50 punts bàsics) i que les actes d'aquesta reunió revelessin ahir que hi va haver divisió d'opinions al banc central sobre la magnitud de la retallada.

"En observar que la inflació encara era una mica elevada mentre que el creixement econòmic seguia sent sòlid i la desocupació seguia sent baixa, alguns participants van observar que haurien preferit una reducció de 25 punts bàsics del rang objectiu en aquesta reunió, i alguns altres van indicar que podrien haver donat suport a aquesta decisió", destaca el text.

A més, diversos participants van assenyalar que una reducció de 25 pb estaria "d'acord amb una trajectòria gradual de normalització de les polítiques que donaria temps a les autoritats per avaluar el grau de restricció de les polítiques a mesura que evolucionava l'economia".

Pel que fa a les properes reunions, les actes anticipen que "si les dades compleixen amb el que s'esperava, amb la inflació baixant de manera sostenible al 2% i l'economia a prop de la màxima ocupació, probablement seria apropiat avançar cap a una postura de política més neutral amb el temps".

Els índexs de Wall Street es deixen ara un 0,15% de mitjana després que ahir tanquessin amb pujades que van portar l'S&P i el Dow a marcar nous màxims de tots els temps.

MÉS VOLATILITAT A LA XINA

I les borses xineses han tornat a viure una jornada de volatilitat i moviments bruscos en un context marcat pels estímuls anunciats pel Banc Popular de la Xina el 24 de setembre passat i per aquells que planeja detallar el Govern del gegant asiàtic en una roda de premsa aquest mateix dissabte.

L'índex CSI 300 de la Xina continental redueix les alces inicials i puja un 1%, mentre que l'índex Hang Seng de Hong Kong també rebota menys que a les hores prèvies (+2,9%). Això, després que les autoritats hagin divulgat detalls d'una eina de liquiditat que els inversors institucionals poden utilitzar per comprar accions, una mesura anunciada inicialment al mes passat.

Les accions xineses es recuperen després que el seu repunt s'aturés dimecres, quan el CSI 300 ha trencat una ratxa de 10 dies en caure un 7%.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0927 dòlars (-0,1%). El petroli puja al voltant del 2%. El Brent se situa als 78,13 dòlars i el WTI, als 74,65 dòlars.

L'or avança un 0,38% (2.636 dòlars) i la plata, un +1,08% (31,01 dòlars).

El bitcoin cau fins als 60.500 dòlars i l'ethereum cotitza als 2.387 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,08%.

Noticias relacionadas

contador