- En castellano:El Ibex pierde los 11.700, lastrado por unos bancos que temen una nueva bajada del BCE
El mes d'octubre mes d'octubre ha arrencat amb fortes caigudes a l'IBEX (-1,72%, 11.673 punts) a causa de la pressió baixista de tots els bancs (Sabadell, Bankinter, Santander, Unicaja, CaixaBank...) per la possibilitat que hi hagi una altra retallada de tipus del Banc Central Europeu (BCE) aquest mes per la caiguda de la inflació per sota del 2%. Al costat positiu del selectiu se situa Solaria, que ha liderat l'índex després de cotitzar els resultats que va publicar ahir al tancament. Al Mercat Continu, Oryzon ha estat notícia després que l'FDA dels EUA li hagi donat el vistiplau per continuar investigant amb el seu fàrmac vafidemstat en Trastorn Límit de Personalitat.
- 11.553,30
- -0,50%
LA INFLACIÓ ES MODERA
Avui s'han publicat dades macro importants. La inflació de la zona de l'euro compleix amb el Banc Central Europeu (BCE) i es modera al setembre a l'1,8% des del 2,2% del mes previ. El consens esperava una caiguda inferior fins a l'1,9%.
A més, s'han publicat els PMI manufacturers de la zona de l'euro del setembre. Espanya millora fins a 53 des de 50,5, per sobre de la previsió de 50 i millor que la resta d'Europa. El d'Alemanya és de 40,6 (des de 40,3) mentre que, en el conjunt de la zona de l'euro, persisteix la contracció (45 des de 44,8).
Avui s'han anunciat també múltiples dades rellevants al Japó. L'enquesta Tankan del tercer trimestre del Banc del Japó, que mesura el nivell d'optimisme empresarial entre les grans companyies japoneses, es va situar a +13, sense canvis respecte al trimestre anterior i en línia amb les previsions.
D'altra banda, el sentiment entre les grans empreses no manufactureres del Japó va millorar, pujant lleugerament a +34 des de +33 al segon trimestre, superant les expectatives, que eren de +32. Una xifra positiva indica que els optimistes superen els pessimistes, i viceversa.
La Xina desapareix d'escena des d'avui dimarts fins el dilluns 7 d'octubre per setmana festiva
El Banc del Japó també ha publicat les actes de la reunió del 19 i 20 de setembre. Durant aquesta reunió, no va fer canvis en la taxa d'interès de referència, i el resum d'opinions ha revelat que almenys un membre del Consell va considerar que un augment de taxes seria "indesitjable". Un altre membre va opinar que "l'economia del Japó no està en una situació en què el Banc pugui quedar endarrerit si no augmenta la taxa d'interès de política a cert ritme". Per tant, aquest membre va assenyalar que "el Banc no augmentarà la taxa d'interès de política quan els mercats financers i de capital estiguin inestables".
El Japó també ha informat que la seva taxa de desocupació a l'agost es va reduir al 2,5%, baixant des del 2,7% al juliol i per sota del 2,6% que esperaven els economistes enquestats per Reuters.
Cal assenyalar que la Xina desapareix d'escena des d'avui dimarts i fins al dilluns 7 d'octubre per setmana festiva, així que les borses hi han tancat avui. "Per això, és probable que l'impuls derivat dels estímuls xinesos es dilueixi, llevat que el govern xinès els ampliï i concreti al llarg d'aquesta mateixa setmana, malgrat que sigui festiu", comenten els analistes de Bankinter.
GEOPOLÍTICA, BANCS CENTRALS...
La geopolítica ocupa un lloc cada cop més rellevant entre les preocupacions dels inversors. Israel ha llançat aquest dimarts una ofensiva terrestre al sud del Líban contra posicions de Hezbollah. Es tracta d'un nou pas més de l'Exèrcit israelià a la seva ofensiva sobre el grup terrorista, després d'haver eliminat el seu líder, Hassan Nasralla, en un bombardeig a Beirut.
A més, l'atenció està posada també sobre els bancs centrals després que aquest dilluns parlessin Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), i Christine Lagarde, presidenta del Banc Central Europeu (BCE). El primer va dir que no tenen pressa per retallar els tipus i que no hi ha un curs de rebaixes preestablert. Això, després que al mes passat comencés el cicle de retallades amb una rebaixa agressiva de 50 punts bàsics.
Pel que fa a Lagarde, també va evitar comprometre's amb un camí predeterminat de retallades de tipus i va indicar que la inflació "podria augmentar temporalment al quart trimestre".
ADNOC I CAVESTRO
L'operació empresarial del dia és l'acord a què han arribat el gegant estatal de petroli d'Abu Dabi, ADNOC, i el grup alemany Covestro perquè el primer llanci una oferta pel segon a un preu de 62 euros per acció, xifra que suposa un import total de 11.700 milions d'euros. Covestro puja un 3,5% a la Borsa alemanya aquest dimarts i cotitza ara als 57,90 euros.
El preu representa una prima d'aproximadament el 54% sobre el preu de tancament del 19 de juny de 2023, el dia anterior a qualsevol cobertura mediàtica sobre una possible transacció, i una prima del 21% sobre el preu de tancament del 23 de juny de 2024, l'últim preu de l'acció abans que Covestro anunciés l'inici de negociacions concretes amb ADNOC.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1066 dòlars (-0,61%). El petroli puja amb força, més d'un 4%. El Brent se situa als 74,74 dòlars i el WTI, als 71,3 dòlars. Es tem que l'Iran ataqui directament Israel.
L'or avança un 0,94% (2.684 dòlars) i la plata suma un 1,3% (31,87 dòlars).
El bitcoin cau fins als 62.680 dòlars i l'ethereum se situa als 2.526 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,726%.