ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 15 de enero de 2024 en 20240510132910
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX segueix retallant posicions després dels descensos de la jornada passada i cedeix al tancament un 0,72%, fins als 10.951 punts. L'índex té al focus el suport dels 10.800 punts, nivell clau que no hauria de perdre, si vol conservar-ne el bon aspecte. Avui ha estat protagonista Grifols, que s'ha enfonsat (-12,22%) després de la retallada d'ahir de Moody's a la seva qualificació, en un informe força crític, i que s'hagi publicat que diversos bancs han rebutjat refinançar el deute de la família Grifols, que puja a uns 400 milions.

  • 11.467,30
  • 0,24%

TENSIÓ CREIXENT

La resta de borses europees han tancat amb signe mixt després de cotitzar amb molta cautela. Els descensos més importants s'han vist a Itàlia i, com és habitual, a França. La tensió és creixent al Vell Continent a mesura que s'acosta diumenge, quan se celebrarà la primera volta de les eleccions franceses. Els mercats estan nerviosos pel resultat, i hi ha molts dubtes sobre què passarà si el partit de Marine Le Pen s'hi imposa i sobre com s'acabarà imposant (amb majoria absoluta o no).

A l'espera que arribi diumenge i s'aclareixin les incerteses (una part, ja que hi haurà segona volta el 7 de juliol), aquesta setmana està sent de transició, sense referències macro especialment rellevants i amb els inversors pendents de l'evolució de les tecnològiques i d'Nvidia, que sembla que s'ha recuperat de les últimes caigudes.

Ahir, el gegant tecnològic va celebrar la Junta General d'Accionistes, durant el seu CEO, Jensen Huang, va dir que l'avantatge de la companyia en xips d'intel·ligència artificial es deu a una aposta que va fer fa més de 10 anys, centrada en milers de milions d'euros dòlars en inversió en IA i un equip de milers d'enginyers.

Els títols d'Nvidia van pujar més del 200% durant l'any passat. El gegant és, juntament amb els altres 'Magnífics', l'artífex que Wall Street no pari de marcar màxims històrics un dia sí i un altre també.

Ahir Wall Street va tancar amb alces moderades impulsat, novament, pel bon comportament dels valors tecnològics. Amazon va tancar amb alces del 3,9% i va aconseguir per primera vegada una capitalització borsària de 2 bilions de dòlars.

A l'altra banda de l'Atlàntic, és notícia que els 31 bancs més grans dels EUA han superat els tests d'estrès anuals de la Reserva Federal (Fed). Així ho ha confirmat el banc central en una nota, en què explica que "estan ben posicionats per trampejar una recessió severa i mantenir-se per sobre dels requisits mínims de capital".

D'altra banda, avui agenda del dia inclou, com a dada més destacada, la publicació del PIB final del primer trimestre als Estats Units. S'hi han conegut també, a l'altra banda de l'Atlàntic, les comandes de béns no peribles de maig i les peticions setmanals de desocupació. A Espanya, s'han publicat les vendes al detall del maig i, a la zona de l'euro, s'hi ha anunciat la confiança del consumidor del juny.

A més, cal destacar que avui el Riksbank (el Banc de Suècia) ha mantingut tipus al 3,75% i que té lloc el primer debat de campanya entre Joe Biden i Donald Trump.

A l'àmbit empresarial, atents a H&M, que s'enfonsa (-12,9%) després de publicar resultats. A més a més, se celebren múltiples Juntes d'Accionistes, com la d'Indra (durant la qual es podria saber si finalment aposta per la compra d'Hispasat), Talgo, Solaria i Técnicas Reunidas. Ahir, a la d'IAG, no es va concretar quan tornarà el dividend.

També es parla d'OHLA, que ha acordat un augment de capital social de 100 milions. Ahir va caure un 7% i aquest dijous s'ha deixat un altre 12,45%.

MOLT PENDENTS DELS 10.800

L'IBEX segueix sense recuperar el nivell dels 11.200 punts.

A curt termini, els analistes de Bolsamanía continuen molt pendents del suport dels 10.800 punts, preus que comenten en les darreres anàlisis. "Alerta que, si els perd, es confirmaria una continuació de les caigudes i una extensió fins al nivell dels 10.500 punts. No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre es mantingui cotitzant per sota dels 11.200 punts".

Si aconsegueix superar els 11.200, es podrien estendre els guanys fins al nivell dels 11.469 punts, màxims anuals.

ALTRES MERCATS

L'euro segueix feble, encara que avui es recupera una mica després de les caigudes d'ahir (+0,25%, 1,0706 dòlars). El petroli puja amb moderació, amb el Brent als 86,19 dòlars i el WTI, als 81,75 dòlars.

L'or puja (+1,06%, 2.338 dòlars) i la plata remunta lleugerament un 0,36% (29,36 dòlars).

El bitcoin cau fins als 61.500 dòlars i l'ethereum, fins als 3.450 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,29%.

Noticias relacionadas

contador