ep varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-1,83%; 9.328 punts) ha caigut amb força aquest dimarts i ha liderat les grans retallades de les borses europees després de tancar en negatiu aquest dimarts durant la primera sessió del mes d'agost. Segueixen l'estela dels futurs nord-americans, que cauen després que l'agència Fitch Ratings hagi rebaixat la qualificació dels Estats Units des d''AAA' a 'AA+'.

  • 11.479,10
  • 0,05%

Aquest dimarts, els inversors europeus es van deixar portar pel pessimisme davant les males dades que van mostrar els PMI manufacturers, tant que l'IBEX 35 va salvar els 9.500 per la mínima, i aquest dimecres la negociació va pel mateix camí, la recollida de beneficis, després del cop que ha assestat Fitch als EUA. Ja ha passat a Àsia, on les borses han registrat fortes pèrdues.

Els Estats Units seran el gran protagonista a les borses aquest dimecres, i no només per la rebaixa de Fitch. També per les noves dades del mercat laboral que es coneixeran. Avui s'ha publicat l'informe d'ocupació ADP per al mes de juliol, que ha pronosticat la creació de 324.000 llocs de treball privats. L'estimació anterior de la companyia va xifrar la creació d'ocupació del juny en 497.000, molt per sobre dels 209.000 que va reflectir la dada oficial.

Aquestes dades segueixen les de les ofertes d'ocupació (JOLTS) que es van conèixer aquest dimarts, i que van revelar una caiguda fins als nivells més baixos des de l'abril del 2021, encara que continuen estant molt per sobre dels nivells previs a la pandèmia. A més, són una bestreta de les dades d'ocupació oficials que es coneixeran divendres (el consens anticipa la creació de 200.000 llocs de treball).

A Europa, han destacat aquest dimecres les dades de l'atur a Espanya. L'atur ha caigut en 10.968 persones, fins als 2,67 milions, i ha aconseguit el millor juliol en 15 anys.

I al pla empresarial, presenten els resultats companyies com Siemens, Ferrari, Kraft Heinz, Qualcomm i PayPal.

Dins de l'IBEX 35, el valor més baixista ha estat Telefónica, que s'ha deixat un 7% a la sessió. L'operadora i la seva filial a Alemanya, Telefónica Deutschland, s'han enfonsat a la borsa després que Vodafone hagi signat un contracte de llarg termini amb 1&1, un dels seus principals clients majoristes al mercat alemany.

Un altre valor que també ha caigut amb molta força ha estat Unicaja, després que el fons Oceanwood hagi venut finalment un 7,06% del capital per 187,5 milions d'euros, a 1 euro per acció. Amb aquesta venda, Oceanwood surt del banc andalús. El seu representant al Consell, David Vaamonde Juanatey, ha presentat la seva dimissió com a conseller dominical.

De la mateixa manera, han destacat les notables pèrdues en Meliá Hotels després del seu excel·lent comportament dels darrers mesos. Uns comentaris negatius de la companyia Jefferies estan darrere aquesta mala jornada per a l'hotelera. Al costat positiu, només Merlin, Fluidra i Indra han aconseguit acabar la sessió amb guanys.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, el selectiu espanyol ha baixat fins al primer nivell de suport, que es troba als 9.389 punts. Només amb l'abandonament d'aquest nivell de preus ens plantejaríem una complicació del seu magnífic aspecte tècnic. Una mica més avall, als 9.170 punts, hi ha el suport clau que no perdrem de vista", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía.

En altres mercats, el rendiment dels bons nord-americans a 10 anys repunta fins al 4,11%, mentre que el bitcoin avança i cotitza als 29.300 dòlars. Per part seva, el petroli Brent cedeix un 2%, fins als 83,06 dòlars, mentre que l'or cau un 0,38%, fins als 1.971 dòlars per unça.

Noticias relacionadas

contador