L'IBEX ha estat incapaç de sobreposar-se finalment a les declaracions de Jerome Powell, president de la Fed, tot i les alces de Banc Sabadell i Santander, i Telefónica. El selectiu ha arribat a donar-se la volta i pujar fins a un 0,2%, però finalment ha tancat amb un retrocés del 0,8%, fins als 8.286,8 punts. Amb tot, el selectiu espanyol ha tancat el còmput general de la setmana amb alces del 0,75%.
- 11.656,60
- 0,39%
El catalitzador negatiu d'aquesta última jornada està sent el que va dir ahir el president de la Reserva Federal (Fed). Cal recordar que ahir Wall Street va tancar amb forts descensos per les caigudes de les tecnològiques i pel que va comentar Jerome Powell.
POWELL I LES SEVES PREVISIONS SOBRE LA INFLACIÓ
El president de la Reserva Federal (Fed) ha assegurat aquest dijous que la reobertura econòmica podria crear una "pressió alcista en els preus". Això sí, considera que qualsevol augment de preus a curt termini serà transitori. Powell es va referir també a la pujada de les rendibilitats dels bons, però no va donar cap indicació sobre com el banc central pensa frenar-lo. Alguns inversors esperaven que assenyalés la seva disposició a ajustar el programa de compra d'actius.
"El president de la Reserva Federal va optar per no apagar el foc de la inflació. Es va aferrar a la seva orientació anterior que la recent inflació és transitòria, va expressar la seva comoditat amb els moviments actuals as mercats, ja que la Fed està molt centrada en ajudar a la recuperació de l'ocupació", explica Jeffrey Halley, analista a Àsia Pacífic d'OANDA.
Les paraules de Jerome Powell van propiciar que els rendiments dels bons nord-americans pugessin més, i el de 10 anys va tornar a superar l'1,50%.
PUJADES EN EL CRU
El petroli segueix pujant aquestes hores de divendres, amb el Brent als 68,17 dòlars i el West Texas, als 65,04 dòlars. L'OPEP+ va decidir finalment aquest dijous no incrementar la producció, mentre que l'Aràbia Saudita, líder de l'OPEP, mantindrà les seves retallades voluntàries d'1 milió de barrils diaris.
No obstant això, Rússia i Kazakhstan augmentaran moderadament el seu bombament en 150.000 barrils diaris. En la seva intervenció, el ministre d'Energia kazakh, Nurlan Nogàiev, va destacar la dinàmica positiva de la lluita contra el coronavirus i el progressiu restabliment de la demanda al mercat del petroli i els seus derivats.
LA XINA DIU QUE CREIXERÀ MÉS D'UN 6% AQUEST ANY
La Xina ha fixat un objectiu de creixement superior al 6% per 2021, segons ha anunciat aquest divendres el primer ministre xinès, Li Keqiang, a l'Assemblea Nacional Popular xinesa, l'esdeveniment polític més important de l'any al país.
La Xina ha registrat un creixement del PIB del 2,3% l'any passat, convertint-se en l'única gran economia que es va expandir al mig de la pandèmia de coronavirus. Tot i això, segons recull CNBC, es dubta de l'exactitud de les xifres econòmiques oficials del país.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia ara als 1,1928 dòlars, mentre que l'or i la plata cauen. L'or cotitza als 1.694 dòlars l'unça i la plata, als 25,25 dòlars.
Les criptodivises també retrocedeixen. El bitcoin cau un 2%, fins als 46.945 dòlars, i l'ethereum, un 4%, fins als 1.460 dòlars.