L'IBEX ha avançat un 0,45%, fins als 9.189 punts, encara que el seu comportament ha estat menys positiu que el de la resta de grans borses europees. Els guanys en valors com Repsol, Telefónica, BBVA i Santander han estat en part contrarestades per les caigudes en les elèctriques, cosa que ha llastat la pujada de l'índex.
Tot això en una jornada amb moltes referències empresarials. Telefónica ha tancat la venda de les torres de Telxius a American Tower i ha iniciat la seva aliança d'empreses amb Liberty al Regne Unit. Les dues operacions li permetran reduir el seu deute ni més ni menys que en 9.100 milions d'euros, de manera que l'operadora liquida el seu etern problema d'endeutament.
- 11.720,90
- -1,50%
També ha estat protagonista BBVA, que ha tancat la venda de la seva filial als Estats Units per 9.600 milions d'euros i disposa ara d'entre 5.000 i 5.500 milions d'euros per realitzar una operació corporativa en algun dels seus principals mercats (Espanya o Mèxic).
En negatiu, les elèctriques han seguit patint en borsa després que el Govern aprovés un cop de destral a la seva retribució de 1.000 milions d'euros, que sobretot perjudica Endesa i Iberdrola, tal com ha reflectit la seva cotització durant els dos últims dies.
BONES DADES MACROECONÒMIQUES
Avui s'han conegut moltes referències macro rellevants, començant pels PMI manufacturers del mes de maig (el de l'eurozona puja fins a 63,1 des de 62,8 i davant l'estimació de 62,8; el d'Espanya millora fins a 59,4, encara que per sota del que s'esperava), sense oblidar l'IPC preliminar de maig (repunta al 2%, màxims des 2018) i la taxa d'atur d'abril (cau fins al 8%) a l'eurozona. A Alemanya també s'ha publicat la taxa d'atur, que va quedar al 6% al maig.
A la Xina, el PMI manufacturer Caixin/Markit de maig es va situar en 52, per sobre de les expectatives d'una lectura de 51,9. La dada de maig també es va comparar amb la lectura de 51,9 d'abril.
El PMI manufacturer oficial, publicat dilluns, va quedar en 51,0, lleugerament per sota de les expectatives dels analistes, que esperaven una lectura de 51,1. A Àsia les borses han viscut una sessió mixta.
ATENTS AL CRU
L'aliança de països productors de petroli OPEP+, encapçalada per l'Aràbia Saudita i Rússia, ha confirmat aquest dimarts que seguirà endavant amb el pla aprovat l'abril per augmentar de forma gradual la seva oferta de cru, en uns 2 milions de barrils diaris entre maig i juliol.
Al final d'una teleconferència, els ministres del sector de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus deu nacions aliades han "reafirmat el seu compromís" vigent, segons la declaració final de la trobada virtual.
El petroli Brent puja un 2,6% ara, fins als 71,16 dòlars, i el West Texas avança més d'un 3,5%, fins als 68,65 dòlars.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,223 dòlars.
L'or es consolida per sobre dels 1.900 dòlars (1.908 dòlars, +0,2%) i la plata puja un 1,2%, fins als 28,35 dòlars.
El bitcoin cau un 0,2%, fins als 36.630 dòlars, i l'ethereum es revalora un 0,7%, fins als 2.625 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,615%.