L'IBEX 35 i la resta de borses europees acomiaden dijous amb pujades i el selectiu espanyol a màxims anuals al tancament de la sessió (+0,8%, 11.444 punts) després que la baixada de tipus del Banc Central Europeu (BCE), de 25 punts bàsics, que ha estat la primera des del 2019. "És apropiat moderar ara el grau de restricció de la política monetària", reconeixen al comunicat.
- 11.611,70
- 0,19%
L'organisme també ha aprofitat per revisar a l'alça la previsió d'inflació: fins al 2,5% el 2024 i el 2,2% el 2025. Així mateix, el BCE ha afirmat que, si bé les perspectives d'inflació "han millorat notablement", les pressions inflacionistes internes "continuen sent intenses". De la mateixa manera, Frankfurt subratlla que "mantindrà els tipus a nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari" i que seguirà "depenent de les dades, prenent les decisions pertinents "a cada reunió".
Mentre que la majoria dels economistes consideren que hi haurà tres retallades de taxes aquest any, els inversors han reduït les seves apostes, i només n'estan valorant plenament dues.
Per la seva banda, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha assenyalat a la conferència de premsa posterior que l'organisme ha realitzat la retallada "perquè ha augmentat la confiança en el futur camí de la inflació", alhora que ha indicat que "necessitem més dades per corroborar que el camí descendent de la inflació continua" i que "les dades determinaran la velocitat i el moment d'aquest camí descendent". "No hi pot haver dubte de la nostra determinació per tornar la inflació al 2%", ha afegit Lagarde, que ha reconegut que hi ha hagut un únic governador que no va estar acord amb la retallada de les taxes.
La decisió del BCE arriba després que ahir el Banc del Canadà retallés tipus en 25 punts bàsics, fins al 4,75%, i abans de la decisió de la Reserva Federal (Fed) que es coneixerà dimecres de la setmana que ve i que també és molt esperada. En el cas de la Fed, no s'espera que toqui tipus de moment.
Veurem com es prenen les borses tot això. De moment, ahir Europa va pujar (l'IBEX va sumar un 0,59%, fins als 11.353 punts, amb Inditex rebotant un 3,73% després de resultats) i avui continuen els avenços. Això, després que l'S&P 500 arribés aquest dimecres a un altre rècord històric, ja que els rendiments dels bons del Tresor dels EUA van caure i els operadors gairebé han descomptat completament dues retallades de tipus de la Reserva Federal aquest any. Aquest ambient optimista pot continuar més enllà de la setmana. Goldman Sachs preveu una continuació del ral·li fins a principis de l'estiu, gràcies a una allau d'efectiu provinent d'assignacions passives en accions que ingressarà al mercat borsari a principis de juliol.
Amb tot, al cor del ral·li borsari d'aquest any hi ha les pujades de les accions tecnològiques, liderades en particular per Nvidia. L'estrella del boom de la intel·ligència artificial (IA) va aconseguir ahir una capitalització de 3 bilions de dòlars, superant Apple. Això la converteix en la primera empresa de xips informàtics que assoleix aquesta fita. Paral·lelament, aquest dijous s'ha conegut que els EUA obriran investigacions antimonopoli sobre Microsoft, OpenAI i la pròpia Nvidia per la seva influència en la indústria de la IA.
Però aquest fenomen no només està passant als Estats Units. I és que ASML s'ha convertit en la segona empresa més gran d'Europa per valor de mercat i ha superat LVMH per primera vegada.
Avui també s'han conegut les comandes de fàbrica d'Alemanya, la producció industrial a Espanya, les vendes al detall de la zona de l'euro i les peticions setmanals de desocupació als EUA. A més, cal assenyalar que arrenquen les eleccions europees, que s'estenen fins aquest diumenge i el resultat de les quals no s'espera que alteri l'evolució dels mercats.
SENSE SENYAL DE DEBILITAT
L'IBEX arriba a la decisió del BCE amb certa preocupació tenint en compte els nervis i les caigudes que s'han vist als bancs durant els últims dies, que, com sabeu, tenen un pes molt rellevant a l'índex espanyol. La seva reacció a la decisió i les possibles pistes dels plans futurs del BCE serà clau per veure cap on es mou el selectiu.
L'aspecte tècnic dels bancs continua sent molt bo, però els analistes de Bolsamanía sí que adverteixen que les baixades de tipus obren un panorama de certa incertesa al sector.
Tot i així, l'aspecte tècnic de l'IBEX continua sent també molt favorable. El selectiu es manté cotitzant al voltant dels màxims anuals.
“Per a les properes jornades el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 11.451 punts. Si aconsegueix superar aquests preus, és molt probable que vegem una extensió de les alces fins al nivell dels 12.000 punts", indica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
Per sota, el primer nivell de suport és als 11.126 punts. Tot i això, el suport clau es troba als 10.800 punts. "No apreciarem una complicació tècnica mentre es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus".
Dins de l'IBEX destaquen les pujades als bancs, Aena i Mapfre, entre d'altres. Al costat de les caigudes, Solaria, Acciona Energía i Grifols n'han estat els pitjors.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0888 dòlars i puja amb moderació (+0,11%) després del to 'hawkish' adoptat pel BCE i Lagarde. El petroli puja un 1,7% de mitjana, amb el Brent als 79,71 dòlars i el WTI, als 75,39 dòlars.
L'or suma un 0,76% (2.393 dòlars) i la plata, un 3,9% (31,25 dòlars).
El bitcoin, als 71.400 dòlars, i l'ethereum, als 3.840 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,289%.