ep valores economicos en el palacio de la bolsa de madrid espana a 19 de febrero de 2021 el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha pujat un 0,89%, fins als 8.893,70 punts; i registra nous màxims anuals durant una jornada marcada per la publicació dels PMI manufacturers d'abril, tant a Espanya, com a l'eurozona i als EUA. Després de tancar el passat mes amb un avanç del 2,7%, el selectiu espanyol acumula una revaloració del 10,1% aquest any.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Tant el PMI manufacturer espanyol com el de l'eurozona han arribat a nivells rècord, cosa que està animant les borses europees.

A més, l'avanç en el ritme de la vacunació a Europa, tot i l'expansió de la Covid-19 a l'Índia, anticipa una forta recuperació econòmica durant els pròxims mesos, coas que també és un altre gran catalitzador per a la renda variable del Vell Continent.

En aquest sentit, les empreses més associades al turisme, com Meliá Hotels, Aena, IAG i Amadeus, han liderat les compres a l'IBEX al costat de Banc Sabadell, que ha prolongat el seu bon moment borsari. La Comissió Europea ha demanat als països de la UE que reobrin les seves fronteres exteriors als turistes vacunats de nacions com els EUA o el Regne Unit, molt importants per a Espanya.

Al Mercat Continu, han destacat els fortíssims guanys per Codere, després que la família Martínez Sampedro hagi sol·licitat a la CNMV que obligui els fons a llançar una OPA forçosa a 9,58 euros per títol.

En negatiu, les accions de DIA han aprofundit la seva caiguda després d'anunciar la cadena de supermercats fa uns dies que ampliaria capital per més de 1.000 milions d'euros, a 2 cèntims d'euro per acció.

I Siemens Gamesa ha baixat amb força després de publicar pèrdues de 66 milions d'euros durant el seu segon trimestre fiscal.

Seguint en el pla macro, la resta de la setmana estarà marcada per les dades d'ocupació als EUA (i l'enquesta de l'informe ADP), a més dels PMI finals de serveis del quart mes de l'any, "que haurien de continuar reflectint les restriccions a la mobilitat a Europa, tot i que esperem que en terreny expansiu i resistint millor que en moments anteriors de limitacions a l'activitat econòmica", postil·len.

En política monetària, aquesta setmana se celebra la reunió del Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès), durant la qual els experts no esperen ni canvis en els tipus ni en els programes de compra d'actius. En matèria empresarial, la temporada de resultats del primer trimestre de l'any segueix endavant.

Als EUA ja han publicat els seus comptes el 40% d'empreses de l'S&P 500, amb el 77% batent les estimacions d'ingressos i el 86% les de BPA. A Europa, ja s'han confessat un 10% de l'Stoxx 600, amb un 69% d'aquestes companyies batent projeccions de facturació i un 65% superant el BPA pronosticat.

Espanya serà testimoni com aquesta setmana publiquen les següents empreses els seus resultats: Grífols (dimarts); CIE Automotive, Liberbank, Meliá i Endesa (dimecres); Gestamp, Prosegur, Prosegur Cash, Fluidra, Caixabank, Arcelor Mittal, Acciona, Ferrovial, Corticeira Amorim i Vista Alegre (dijous); i Cellnex, IAG, Amadeus i Mediaset España (divendres), mateix dia durant el qual Acciona celebrarà el seu Capital Markets Day.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

"Els 9.000 punts de l'IBEX són una resistència real. A més de tractar-se d'un nombre rodó i psicològic, coincideix amb un buit baixista de finals de febrer de 2020. I per sobre, i de més calat, tenim la zona dels 9.600 punts de la qual tantes vegades hem parlat durant els últims mesos", argumenta JM. Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Tenim un canal baixista de manual des de la zona de màxims històrics que va aconseguir a finals de 2007 (sense ajustar la sèrie de preus als dividends repartits al llarg de la història). Canal baixista la part alta del qual, per definició resistència, passa a aquest moment pels aprox. 9.600 punts. I per allò que tenim tres punts de suport o de tangència podem dir també que la part alta del canal és una directriu baixista. O dit amb altres paraules, l'IBEX pot pujar un 8% més abans d'enfrontar-se a la resistència de veritat, la mare de totes les batalles ", afegeix aquest expert.

En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,2% i es canvia a 1,2045 dòlars. El petroli cau lleugerament, fins als 66,58 dòlars el Brent i als 63,54 al West Texas.

L'or i la plata pugen amb força, fins als 1.785 dòlars i als 26,51 dòlars respectivament.

El bitcoin avança un 3% (58.600 dòlars), i l'ethereum, un 6% (3.145 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,62% i la del bo espanyol a 10 anys cau un 4%, fins al 0,46%.

Noticias relacionadas

contador