L'IBEX 35 i la resta de borses europees tanquen dilluns amb pujades (IBEX: +0,89%, 11.272 punts) després de les caigudes de divendres a banda i banda de l'Atlàntic per l'informe d'ocupació de l'agost dels EUA, que va sortir pitjor del que s'esperava. La setmana va acabar amb la por d'una recessió als Estats Units molt viu i amb la possibilitat creixent que la Reserva Federal (Fed) retalli tipus en 50 punts bàsics a la reunió d'aquest mes, cosa que no agrada al mercat per la qual cosa això representa en la debilitat econòmica. Wall Street també registra un fort rebot aquest dilluns.
- 11.752,10
- 0,55%
I, parlant de debilitat econòmica, aquest dilluns les dades provinents de l'Àsia han sortit pitjors del que s'esperava.
A la Xina, l'IPC va pujar un 0,6% interanual a l'agost, no complint les expectatives, ja que els preus del transport i els béns per a la llar, així com els lloguers, van disminuir. S'estimava que l'IPC augmentaria un 0,7% interanual a l'agost, segons una enquesta de Reuters. Aquesta dada consolida les preocupacions per la deflació. En termes mensuals, l'IPC va augmentar el 0,4%, per sota del 0,5% esperat.
Al Japó, el PIB del segon trimestre va ser del 2,9% en termes anualitzats, per sota del 3,2% esperat pels economistes i de la xifra preliminar del 3,1%. Un creixement més feble del PIB limitarà les opcions del Banc del Japó per apujar les taxes.
L'agenda d'aquest dilluns, a més de les dades des de l'Àsia, inclou l'esdeveniment d'Apple durant el qual el gegant presentarà els nous dispositius. Està previst que presenti al públic l'esperat iPhone 16. La companyia de la po,a sol celebrar aquests esdeveniments el segon dimarts de setembre. Aquest any hauria estat el 10 de setembre, però aquest dimarts hi ha un esdeveniment que ho ocuparà tot: el primer debat presidencial entre la candidata demòcrata Kamala Harris i el candidat republicà Donald Trump.
Dins de l'IBEX, destaquen ara les alces en els bancs (BBVA, Santander, Sabadell, CaixaBank...) i en Acciona Energía i en Rovi. Al costat de les caigudes, Puig n'ha estat el pitjor (-1,89%) després d'enfonsar-se divendres després de publicar resultats.
BCE, IPC DELS EUA I INDITEX
La setmana que comença avui estarà marcada per tres cites clau per als mercats. En primer lloc, per ordre d'importància, la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, en què és probable que es dugui a terme una nova retallada de tipus de 25 punts bàsics. Amb la inflació apropant-se al 2%, alguns funcionaris del BCE veuen la debilitada economia com una altra raó per avançar amb la relaxació de la política.
L'altra clau de l'agenda és l'IPC d'agost dels EUA que es publica dimecres. Sembla clar que la Fed està preparada per reduir els tipus d'interès aquest mes a mesura que la inflació es refreda i el mercat laboral es desaccelera. La gran pregunta ara és si una petita retallada de taxes serà suficient per mantenir l'economia dels Estats Units en mode d'expansió.
En tercer lloc, els inversors no es perdran els resultats d'Inditex del segon trimestre fiscal, que també es coneixen aquest dimecres. Avui, la seva filial de roba esportiva Oysho ha anunciat l'obertura de la primera botiga a Lima (Perú).
Finalment, cal destacar que el president del Govern, Pedro Sánchez, comença aquest dilluns una visita oficial a la Xina d'ampli contingut econòmic, en la primera jornada del qual estan previstes una sèrie de trobades amb empresaris i sengles reunions amb el president xinès, Xi Jinping, i amb el primer ministre, Li Qiang.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1041 dòlars (-0,37%). El petroli puja de manera desigual després de les fortes caigudes de la setmana passada. El Brent és als 71,19 dòlars i el WTI, als 67,98 dòlars.
L'or amb prou feines repunta un 0,06% (2.526 dòlars) i la plata suma un 1,25% (28,53 dòlars).
El bitcoin cotitza als 55.500 dòlars i l'ethereum, als 2.290 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,704%.