L'IBEX 35 ha liderat els guanys a les borses europees en pujar un 1,18%, fins als 8.970,20 punts, després de dues sessions de retallades. El selectiu espanyol ha recuperat les bones sensacions de les dues primeres setmanes d'agost, quan es va revalorar un 3,7%, tot i la preocupació dels inversors amb l'Afganistan i l'impacte de la variant delta al creixement econòmic mundial.
- 11.826,40
- 0,18%
Dins de l'índex, han destacat les pujades en Solaria, Sabadell, Siemens Gamesa i Bankinter, mentre que a la banda negativa han finalitzat tan sols Viscofan, Amadeus, Fluidra i Indra, amb caigudes molt moderades.
Avui els inversors tenen posat el focus en les dades d'inflació, amb la publicació de l'IPC del Regne Unit (se situa al 2%) i de l'IPC de l'eurozona (s'accelera al 2,2%, màxims de tres anys) tots dos del mes de juliol.
L'altra gran cita de la jornada seran les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed). D'altra banda, el Banc de la Reserva de Nova Zelanda ha mantingut els tipus sense canvis al 0,25% enfront de l'estimació d'una pujada fins al 0,5%. Diuen els experts que això ha animat els mercats asiàtics.
"Seria sorprenent que les actes d'avui alteressin la percepció del mercat sobre quan és probable que es produeixi un tapering (retirada d'estímuls), atesos els comentaris més recents de diversos responsables de la política de la Fed a la llum de les recents millores en les dades d'ocupació dels EUA, que no estaven disponibles per als membres al juliol", expliquen des de CMC Markets.
Durant la reunió de juliol, el banc central nord-americà va deixar la política monetària sense canvis, mantenint el nivell de compres de bons en 120.000 milions de dòlars al mes. La Fed va reconèixer que l'economia havia progressat cap als seus objectius, però que encara quedava camí per recórrer. La decisió va ser unànime.
LA PANDÈMIA, L'AFGANISTAN, LA XINA... SEGUEIXEN PREOCUPANT
D'altra banda, els inversors segueixen molt pendents de tot el que tingui a veure amb la pandèmia, amb la crisi a l'Afganistan i amb l'evolució econòmica a la Xina, aspectes que han generat les caigudes dels últims dies.
L'evolució de la situació a l'Àsia preocupa molt, ja que s'hi segueix la política de 'tolerància zero' a la Covid i que les restriccions contínues sembla que estan impactant en la recuperació. El govern japonès va decidir dimarts prorrogar l'estat d'emergència a Tòquio i altres zones fins al 12 de setembre.
Japó ha anunciat avui una caiguda en el creixement de les exportacions fins al 37% interanual al juliol davant del 48,6% de juny i per sota de la previsió de consens del 39,4%.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1711 dòlars (+0,03%). El petroli puja un 0,8% de mitjana, fins als 69,63 dòlars el Brent i als 67,08 dòlars el West Texas.
L'unça d'or avança moderadament (1.788 dòlars).
El bitcoin cau lleugerament (45.125 dòlars), mentre que l'ethereum es deixa un 2,4% (3.046 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,273% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,213%.