L'Ibex i la resta de borses europees arrenquen la setmana amb fortes alces (Ibex: +2,06%. 7.556 punts) seguint el ral·li a l'Àsia d'aquesta matinada. La Xina (+5%) i Hong Kong (+3%) han registrat guanys considerables i les places del Vell Continent segueixen el seu deixant. Els experts apunten als PMI serveis positius, tant a Europa com a la Xina, com a impulsors de les borses. Les dades es van conèixer el divendres, una jornada de recollida de beneficis. Així i tot, el selectiu espanyol va pujar un 3% la setmana passada. També destaquen els analistes les favorables dades d'ocupació publicades el dijous als EUA.

Les últimes referències sobre serveis de la Xina i Europa apunten a una continuació del repunt de l'activitat. L'enquesta Caixin sobre els serveis xinesos de juny va ser de 58,4, la més alta dels últims deu anys. "És particularment positiu que el PMI espanyol s'hagi afegit al francès per tornar a entrar en territori d'expansió. En general, amb un panorama d'enfortiment de la demanda interna a tota la zona euro, i en absència de brots de virus similars als dels EUA, els PMI europeus haurien de continuar pujant durant els pròxims mesos", auguren els experts de Danske Bank.

Tècnicament, els analistes de Bolsamanía assenyalen que tot sembla indicar que l'Ibex ha confirmat el gir des dels 7.062 punts i ara esperen un atac als 7.663 punts, següent nivell clau. "Seria un bon senyal la superació d'aquest nivell d'oferta, ja que ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.000 punts, preus on es troba la mitjana de 200 sessions", apunten.

Quant a les últimes dades sobre la pandèmia, segons l'OMS, el 4 de juliol es van registrar més de 212.000 nous casos de Covid-19, un rècord diari. Els Estats Units, el Brasil i l'Índia van ser els que més van contribuir a aquesta xifra. La lectura dels EUA el dissabte va ser de més de 53.000 casos, la qual cosa suposa una reculada des del nivell del divendres de més de 57.000. Alguns estats dels EUA molt afectats, com Florida, estan experimentant una caiguda en la taxa de nous casos, la qual cosa probablement es deu a una pausa en la reobertura de la seva economia. Fins a aquest diumenge, 34 estats van veure un augment de nous casos en la setmana.

"És probable que la situació sanitària als EUA s'hagi deteriorat encara més mentre els nord-americans gaudien del seu cap de setmana llarg", apunta David Madden, analistes de CMC Markets a Londres. Recordin que el divendres va tancar Wall Street pel Dia de la Independència. Avui torna a operar amb normalitat.

D'altra banda, cal assenyalar dos comentaris per començar la setmana. La pandèmia donarà lloc a un canvi permanent a la política monetària europea, en generar les polítiques més extenses que s'han promulgat i en forçar la creació d'un pla fiscal conjunt, ha dit Francois Villeroy de Galhau, del Banc Central Europeu.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, mentrestant, ha afirmat que Europa s'enfrontarà a dos anys de pressió a la baixa sobre els preus, però que el virus accelerarà els canvis existents a l'economia cap a la digitalització, l'automatització, cadenes de subministrament més curtes i una tecnologia més ecològica que, en última instància, ajudarà a la recuperació. Al mateix temps, el mercat especula amb una divisió en el si del BCE sobre el programa de compra de bons del banc.

Noticias relacionadas

contador