ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press

Les borses europees ho han passat malament a l'arrencada de setmana després del resultat electoral a Europa. S'hi ha imposat el Partit Popular Europeu, però el que posa nerviós el mercat és l'auge de l'extrema dreta i el que això ha implicat, per exemple, a França, amb l'avançament electoral anunciat per Emmanuel Macron. Els experts diuen que aquest avenç comporta el risc real d'un canvi de poder polític a França a favor de l'extrema dreta de Marine Le Pen, i això genera incertesa. Aquest és el motiu pel qual el CAC francès ha estat el pitjor índex d'Europa, amb caigudes que ronden l'1,4%. També cedeixen la resta de places al voltant de l'1%. L'IBEX es deixa al tancament un 0,42%, fins als 11.357 punts, amb gairebé tots els títols en vermell. Aena, Grifols, ACS i Solaria n'han estat els que més han reculat.

  • 10.943,70
  • -0,07%

"La convocatòria d'eleccions anticipades a França el cap de setmana posa en primer pla l'estiu de preocupació per la volatilitat dels imprevistos polítics, ja que les votacions al Regne Unit i França ara dominen allò que molts pensaven que seria un trimestre menys arriscat", apunten els experts de BNY Mellon.

La primera volta de les eleccions franceses ja tindrà lloc el 30 de juny i la segona, el 7 de juliol. Entremig se celebren les eleccions britàniques (4 de juliol).

La de Macron no és l'única sorpresa a l'escena política. Després de conèixer-se el resultat electoral, el primer ministre belga, Alexander De Croo, ha dimitit com a primer ministre en funcions després de la patacada electoral dels liberals flamencs d'Open Vld.

Així mateix, al nostre país, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha renunciat al seu càrrec com a coordinadora general de la coalició d'esquerres Sumar. Díaz ha fet referència a l'auge de l'extrema dreta a la Unió Europea (UE) i ha relacionat aquest ascens amb Milei, Netanyahu i Trump. "Ens trobem davant d'un desafiament mundial de caràcter històric a què cal donar resposta, no ens val seguir a la defensiva ni a empatar", ha subratllat.

SETMANA DE LA FED

Més enllà del resultat de les eleccions al Parlament Europeu, la setmana estarà marcada, sens dubte, per la reunió de la Reserva Federal (Fed), que arrenca demà dimarts i les conclusions de la qual es coneixeran dimecres. Com sabeu, després de la rebaixa de tipus del Banc Central Europeu (BCE) de la setmana passada, la primera des del 2019, s'espera que la Fed encara no mogui fitxa i que Jerome Powell mantingui el to prudent, insistint en la idea d'anar-hi mirant dada a dada abans de prendre decisions.

I, parlant de dades, divendres, un altre cop, el mercat laboral dels EUA va sorprendre a l'alça. Es van crear 272.000 llocs de treball al maig quan l'estimació era de 185.000. A l'abril, se n'havien creat 165.000. Aquesta dada reforça el pla de la Fed d'endarrerir les retallades de tipus.

"Recentment, les dades del mercat laboral nord-americà havien mostrat alguns signes de debilitament, cosa que recolzava les discussions sobre retallades de taxes a la segona meitat del 2024, però aquest resultat probablement restarà força a aquests plantejaments", subratlla Ryan Brandham, director de mercats de capital globals de Validus Risk Management.

Aquesta setmana hi ha múltiples dades macro rellevants. El més important de tots és, sens dubte, l'IPC dels EUA que es publica dimecres. Aquest dia també es coneixen l'IPC de la Xina i el PIB del Regne Unit. Dijous, atents a l'IPC d'Espanya. I divendres, hi haurà decisió de tipus del Banc del Japó, que segueix les del BCE i la Fed. Recordeu que la setmana que ve arribarà el Banc d'Anglaterra (el 20 de juny).

D'altra banda, cal destacar que bona part de l'Àsia ha estat avui de vacances per la celebració de la festivitat de la Barca del Drac. El Japó s'ha publicat el PIB del primer trimestre, que ha registrat una contracció de l'1,8%, menys que la contracció del 2% reportada inicialment.

APPLE, NVIDIA...

A nivell empresarial, la Conferència Mundial de Desenvolupadors d'Apple (WWDC), que arrenca avui i s'estén fins divendres, centrarà l'atenció ja que serà l'escenari perquè Apple presenti oficialment la seva estratègia i integració d'IA tan esperada.

"Com que molts dels detalls han estat àmpliament reportats, potser necessitem sentir alguna cosa inesperada per inspirar noves inversions en l'acció, o hi ha el risc que es produeixi un escenari de 'vendre amb la notícia'. Per ara, el mercat és alcista i fort, i una ruptura dels 200 dòlars per títol seria una victòria per als optimistes", assenyala Chris Weston, responsable d'anàlisi de Pepperstone.

Els inversors també estan pendents d'Nvidia, els títols dels quals cotitzaran aquest dilluns al voltant dels 120 dòlars cadascun després de l'split (divisió d'accions) 1x10 que va tenir lloc divendres al tancament.

Dijous aquesta setmana, Tesla celebrarà la seva Assemblea General Anual amb accionistes, durant la qual una votació controvertida sobre el paquet salarial de 56.000 milions d'Elon Musk serà el focus central. "Un punt que, si es rebutja, podria impactar la percepció de l'estreta participació i la influència de Musk en el negoci en el futur", diu Chris Weston.

Finalment, no es pot perdre de vista GameStop després que el preu de les seves accions es reduís a la meitat divendres a causa de la decisió d'emetre 75 milions d'accions addicionals just abans de la transmissió en viu d'inversor Keith Gill.

"GameStop és per als més valents i per a aquells que entenen que és purament un vehicle especulatiu basat en fluxos de notícies", afirma Weston.

Al nostre país, s'ha conegut després del tancament del mercat que CriteriaCaixa ven el 2,6% de Cellnex i surt del capital de la companyia de telecomunicacions, alhora que CaixaBank ha anunciat que ven la participació a Telefónica després d'assolir CriteriaCaixa el 5% del capital.

ALTRES MERCATS

L'euro està rebent una pressió important després del resultat electoral europeu. Cau un 0,5%, fins als 1,0746 dòlars.

El petroli suma un 2%. El Brent cotitza als 81,1 dòlars i el WTI se situa als 77,1 dòlars.

L'or perd un 0,11% (2.322 dòlars) després de deixar-se divendres un 3% per les notícies que la Xina ha frenat les compres del metall preciós. La plata avança un 1% (29,75 dòlars).

El bitcoin cotitza enganxat als 70.000 dòlars i l'ethereum, als 3.700 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,465%.

Noticias relacionadas

contador