ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 11 de enero de 2024 en madrid espana
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 acomiada dimarts amb fortes caigudes (-1,6%, 11.175 punts), en línia amb la resta de borses europees, encara que una mica superiors a causa de Naturgy. La companyia s'enfonsa a la borsa (-14,96%) després que el seu màxim accionista, CriteriaCaixa, no hagi aconseguit assolir un acord amb el grup dels Emirats Àrabs Units Taqa per entrar a l'energètica. La premsa publica avui que el fons australià IFM, quart accionista més gran de Naturgy, ha ofert un pacte a Criteria després del fracàs de l'acord amb Taqa.

  • 10.943,70
  • -0,07%

A nivell empresarial, avui l'atenció ha estat posada absolutament sobre Naturgy, però també en altres companyies en què CriteriaCaixa és present i en què hi ha hagut moviment relacionat amb el braç inversor de la Fundació La Caixa.

Cellnex ha estat un altre dels pitjors valors de l'IBEX (-3,1%) després que ahir CriteriaCaixa anunciés el llançament d'una col·locació privada que suposa la venda d'una participació del 2,636%. La col·locació s'ha dut a terme a un preu de 32,91 euros per acció, xifra que representa un descompte d'aproximadament el 2% sobre el preu de tancament de cotització de les accions de Cellnex d'ahir. Precisament, el que està retallant avui la companyia.

En tercer lloc, cal assenyalar CaixaBank ha venut la seva participació en Telefónica després d'assolir CriteriaCaixa el 5% del capital. CaixaBank ha estat un altre dels pitjors títols del selectiu aquest dimarts, amb descensos del 3,15%.

També és notícia que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha admès a tràmit l'OPA de BBVA sobre Sabadell. Sabadell cau un 1,82% i el BBVA cedeix un 1,76%.

Al costat positiu del selectiu, només dos valors han tancat en verd: Solaria i Aena.

AMB LA MIRA A LA FED I L'IPC DELS EUA

La cautela continua avui a Europa després de les caigudes d'ahir a aquest costat de l'Atlàntic per la incertesa que genera el resultat de les eleccions europees davant l'auge de l'extrema dreta. Aquest dimarts compareix el president francès Emmanuel Macron després de convocar diumenge eleccions anticipades pel mal resultat electoral i després del fort suport obtingut per Marine Le Pen.

Wall Street va acabar dilluns amb alces moderades i amb nous rècords per al Nasdaq i l'S&P. Tota l'atenció està posada en el que hi passarà demà. Així, es coneixeran les conclusions de l'esperada reunió de la Reserva Federal (Fed), que comença avui, i que s'espera que no en toqui tipus. Així mateix, demà es publica l'altra banda de l'Atlàntic l'IPC dels EUA del maig.

"El més probable és que la inflació nord-americana repeteixi el +3,4%, posant-se de manifest que probablement es consolidarà un temps al rang +3,0%/+3,5%, que és on es troba des de juliol 2023, sense millores significatives des de llavors. Però no hem de descartar que surti una mica pitjor del que s'esperava després d'observar l'inesperat repunt dels guanys personals publicats divendres passat (+4,1% des de +3,9%)", adverteixen els experts de Bankinter. "Compte amb aquest assumpte".

Pel que fa a la Fed, tot i que s'espera que repeteixi i mantingui tipus al 5,25%-5,50%, es tracta d'una reunió coincident amb trimestre natural i això significa que publicarà tant la taula d'estimacions macro actualitzada com el denominat diagrama de punts en què els consellers es posicionen anònimament sobre tipus fins el 2026 inclusivament.

"Creiem que es mostraran una mica més 'hawkish' (durs) que a la reunió del març, quan van estimar tres baixades de tipus cada any entre el 2024 i el 2026. Estimem que ara es posicionaran amb només dues baixades el 2024, i potser algun altre gest de complicitat suau en el mateix sentit", afirmen a Bankinter.

Conclouen que aquesta combinació d'inflació i Fed "poc amigables" ens havia de portar "a esperar una setmana de presa de beneficis, cosa que es reforça per la inestabilitat política a Europa després de les eleccions europees".

A l'espera de tot això, avui serà una jornada de transició 'de llibre', en què hi ha poques referències rellevants. Destaca que el Banc d'Espanya publica el seu informe trimestral sobre l'economia espanyola i el Banc Mundial, el seu informe de perspectives econòmiques globals. A més, el Regne Unit ha anunciat la taxa d'atur ILO del mes d'abril, que puja al 4,4%.

Cal destacar també que Margarita Delgado, la subgovernadora del Banc d'Espanya fins d'aquí a tres mesos, assumeix aquest dimarts les funcions de governadora de la institució un dia després que hagi conclòs el mandat de Pablo Hernández de Cos sense que el Govern n'hagi designat un successor.

ALTRES MERCATS

L'euro es manté tensionat després de les caigudes d'ahir pel resultat de les europees. Cedeix a tancament un 0,32% davant el dòlar, fins als 1,0728. El petroli puja amb moderació: el Brent segueix per sobre dels 80 dòlars el barril (82,19 dòlars) i el WTI se situa als 78,2 dòlars.

L'or, pla i volàtil després de conèixer divendres passat que la Xina no ha augmentat les reserves al maig. Cotitza als 2.328 dòlars l'unça. La plata baixa un 2,21% (29,21 dòlars).

El bitcoin retalla fins als 66.200 dòlars i l'ethereum, fins als 3.450 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,453%.

Noticias relacionadas

contador