L'IBEX 35 tanca amb lleus alces (+0,09%, 11.066 punts), molt endarrerit respecte a la resta de borses europees (pugen sensiblement), en una jornada sense Wall Street (per la celebració del dia de la Independència) i durant la qual la política ha passat de nou a ocupar el primer pla. Aquest dijous se celebren les eleccions del Regne Unit, una cita que ha perdut força per tot el que està succeint a França –diumenge hi té lloc la segona volta de les eleccions–, però igualment important. Està previst que es produeixi un canvi al govern amb el triomf incontestable del Partit Laborista. La borsa britànica (+0,8%) i la lliura rebrien en positiu aquest resultat en un moment en què el Regne Unit ha aconseguit una estabilitat política després d'uns anys convulsos.
- 11.382,60
- -1,85%
El líder del Partit Laborista, Keir Starmer, pot posar fi així a 14 anys de govern conservador. La qüestió ja no és si els laboristes guanyaran, sinó la magnitud del triomf. Segons les enquestes, el partit de Starmer ha superat els conservadors per més de 20 punts durant les sis setmanes de campanya electoral. Cadascuna d'aquestes enquestes apunta una majoria laborista a la Cambra dels Comuns, que oscil·la entre 162 i 382 escons. Tots els resultats potencials, excepte el més baix, reflecteixen que els laboristes guanyaran més escons sota el lideratge de Starmer que en la victòria aclaparadora de Tony Blair el 1997.
Les borses nord-americanes van obrir ahir només mitja sessió (fins a les 19 hora espanyola) i van finalitzar el dia amb predomini de números verds i amb el Nasdaq, un altre cop, al capdavant (+0,88%) i marcant nous rècords. Les actes de la Fed van mostrar que alguns dels assistents a l'última trobada van demanar "paciència" amb els tipus d'interès, ja que el banc central assegura que necessita més temps perquè la política monetària exerceixi el seu efecte sobre els preus.
A Àsia també hi ha hagut un predomini dels ascensos aquesta matinada. Al Kazakhstan se celebra l'OCS (cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai), on s'han trobat, de nou, el president rus, Vladimitir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.
L'agenda del dia inclou, però, molt poques referències avui, enmig del festiu de Wall Street. La gran cita de la setmana serà demà, ja que es coneixerà l'informe d'ocupació del juny als Estats Units. El pronòstic del consens és una caiguda de les nòmines no agrícoles des de les 272.000 de maig fins a les 190.000 al darrer mes del primer semestre.
QUÈ PASSA AMB BIDEN?
Aquest dijous se segueix parlant del futur de Joe Biden després de la mala imatge que va transmetre en el seu primer debat enfront de Donald Trump, que ha provocat que molts reclamin que faci un pas al costat i sigui un altre qui representi els demòcrates de cara a les eleccions de novembre.
El debat i les seves conseqüències, diu Bloomberg, s'estan estenent a Wall Street, on els inversors estan movent diners cap a i des del dòlar, els bons del Tresor i altres actius que es veurien afectats pel retorn de Donald Trump a la presidència.
"La recalibració de carteres va començar a finals de la setmana passada després del desastrós debat de Biden amb Trump, que va augmentar les preocupacions que el demòcrata, als 81 anys, és massa gran per afrontar un altre mandat. La pressió sobre Biden perquè es retiri es va intensificar dimecres amb una impactant notícia del The New York Times que deia que ell havia admès la possibilitat (de marxar) davant un aliat clau, i parlava de moviments dins del seu propi partit per exigir-ne la retirada", assenyala Bloomberg.
La Casa Blanca ha desmentit ràpidament aquesta notícia. Encara que molts demòcrates han descartat la vicepresidenta Kamala Harris durant molt de temps, els membres del partit de sobte l'estan veient sota una nova llum, diu Bloomberg.
L'IBEX ANUL·LA EL BUIT BAIXISTA DEL DIMARTS
En el seu continu anar i venir, l'IBEX es va recuperar aquest dimecres de les caigudes de dimarts i va aconseguir cobrir el buit baixista que va deixar, precisament, a la segona jornada de la setmana, als 11.057 punts.
"Per a les properes setmanes sembla molt probable que puguem acabar veient un atac als 11.200 punts. El seu comportament en aquest nivell de preus és molt important per a la seva evolució tècnica", afirmen els experts de Bolsamanía.
La superació dels 11.200 suposaria una "millora substancial" de les seves perspectives tècniques, sent molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins als màxims anuals dibuixats als 11.469 punts.
Amb tot, el perill de perdre els 10.800 hi continua, ja que l'IBEX ha atacat aquest suport clau en més d'una ocasió als últims dies en un comportament marcat per vaivens continus.
Dins de l'IBEX, destaquen les pujades en els bancs (CaixaBank, Bankinter, Santander...) i també en Grifols (que té un nou director financer). De tornada als bancs, cal subratllar que Josep Oliu, president de Sabadell, ha enviat una carta als accionistes de l'entitat per explicar-los com està la situació amb l'OPA de BBVA, abans que l'entitat presidida per Carlos Torres celebri demà una Junta Extraordinària centrada a aprovar l'ampliació de capital necessària per continuar endavant amb l'operació.
Al costat de les caigudes, Iberdrola ha estat el títol de l'IBEX que pitjor ho ha fet aquest dijous, encara que amb descensos moderats del 0,8%.
ALTRES MERCATS: EL BITCOIN PERD ELS 60.000 DÒLARS
L'euro es canvia als 1,0812 dòlars (+0,24%). El petroli puja lleugerament, amb el Brent als 87,46 dòlars i el WTI, als 83,91 dòlars.
L'or perd un lleuger 0,1% (2.367 dòlars) i la plata baixa un 0,48% (30,69 euros).
El bitcoin abandona els 60.000 dòlars (57.800 dòlars) i l'ethereum baixa per sota dels 3.200 (3.120 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,354%.