L'IBEX 35 i la resta de borses europees tanquen amb fortes pujades aquest dilluns (IBEX: +1,04%, 11.057; CAC 40: +1,09%; FTSE MIB: +1,70%) després del triomf de l'extrema dreta de Marine Le Pen a la primera volta de les eleccions franceses, però amb clars dubtes que arribi a la majoria absoluta a la segona volta, cosa que tranquil·litza el mercat. De moment, totes les possibilitats estan obertes després que el partit de Macron s'hagi enfonsat a la tercera posició i que l'esquerra s'estigui mobilitzant per evitar que el partit de Le Pen s'hi imposi.
- 11.611,70
- 0,19%
A part dels índexs, l'euro també ha pujat. Bloomberg diu que aquesta reacció té a veure amb el fet que s'especula que el partit de Marine Le Pen tindrà dificultats per assolir la majoria absoluta. "Els futurs dels bons del govern francès van pujar lleugerament, mentre que els futurs dels bunds alemanys van baixar. Ara, l'atenció se centra en si el partit de Le Pen pot obtenir prou suport a la segona ronda de votació el 7 de juliol per a aconseguir una majoria absoluta a l'Assemblea Nacional", indica.
A més, aquest dilluns s'estrena el mes de juliol, després d'un juny negatiu per a les borses europees precisament per tota la incertesa generada després de les eleccions al Parlament Europeu, que van provocar l'avançament electoral a França. Us recordem que aquesta setmana hi ha una altra gran cita electoral, les eleccions del Regne Unit, que se celebren aquest dijous, 4 de juliol.
Avui es publiquen els PMI manufacturers de juny a Europa i als EUA. A Espanya, l'activitat del sector manufacturer es torna a expandir al juny (52,7 punts), però a ritme més lent que al maig (54 punts). A la zona de l'euro, el sector manufacturer mostra "un deteriorament sòlid i accelerat".
La Xina va anunciar les seves xifres oficials de PMI el cap de setmana, amb el seu PMI manufacturer situant-se a 49,5, sense canvis respecte al maig i marcant el segon mes consecutiu en territori de contracció. Tot i això, l'enquesta privada sobre l'activitat manufacturera coneguda avui s'ha desviat de les xifres oficials, mostrant la millora més pronunciada en les condicions empresarials en tres anys. El PMI de S&P Caixin va pujar a 51,8 al juny en comparació amb 51,7 al maig. Al Japó, el PMI manufacturer del juny va caure fins a 50,0 des de 50,4, pitjor del previst.
Des del punt de vista empresarial, avui ha estat notícia Boeing, perquè ha anunciat la compra del fabricant de fuselatges Spirit AeroSystems per 4.700 milions de dòlars. A més, a Espanya s'ha parlat de Repsol, ja que Reuters informa que planeja vendre una participació minoritària en els seus actius d'esquist Eagle Ford al sud de Texas, en un acord que podria valorar els actius fins a 2.000 milions de dòlars.
També ha estat notícia Meta després que la Comissió Europea hagi acusat la tecnològica d'infringir la Llei de Mercats Digitals (DMA) amb el seu model publicitari 'consent o paga'.
Pel que fa al seu comportament a la borsa, Grifols i Acciona han estat els que millor ho han fet dins de l'IBEX mentre que només n'han caigut quatre títols (Rovi n'ha estat clarament el pitjor).
Pel que fa a altres aspectes destacats, avui comença a Sintra (Portugal) el fòrum de banquers centrals que s'estendrà fins dimecres. A més, demà es coneixerà l'IPC de la zona de l'euro i, divendres, hi ha Junta Extraordinària de BBVA per ampliar capital i avançar a l'OPA sobre Sabadell. Cal destacar també que aquesta setmana és particular, perquè dimecres Wall Street obre només mitja sessió i dijous tanca per la celebració de l'Independence Day.
ALTRES MERCATS
L'euro puja fins als 1,0723 dòlars (+0,09%). El petroli avança de manera moderada, amb el Brent als 86,23 dòlars i el WTI, als 82,8 dòlars.
L'or està gairebé pla (-0,08%, 2.337 dòlars) i la plata, també (29,56 dòlars).
El bitcoin escala fins als 62.800 dòlars i l'ethereum, fins als 3.460 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,479%.