ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 22 de mayo de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX-35 tanca amb guanys aquest dimecres (+0,63%, 11.245 punts), encara que puja menys que la resta de borses europees (+1% de mitjana), després de descomptar una bona dada d'IPC del maig als EUA. La inflació s'ha moderat al 3,3% en taxa interanual i la taxa subjacent ha baixat fins al 3,4%, dades millors del que s'esperava i que han estat ben rebuts pels inversors.

Això en una jornada plena d'expectació abans de conèixer, aquest dimecres, a partir de les 20.00 hora espanyola, l'esperada decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed) després de finalitzar la reunió de dos dies que va començar ahir. Com s'esperava que el Banc Central Europeu retallés tipus la setmana passada, avui es preveu que la Fed els mantingui i, com en el cas del BCE, hi ha nervis per les perspectives de rebaixes per als propers mesos.

  • 11.030,50
  • -0,80%

En aquest sentit, s'espera que l'organisme elimini almenys una de les tres retallades de tipus d'interès que havia anticipat anteriorment pel que fa a l'any, i caldrà veure com es pren això el mercat.

"Les noves projeccions econòmiques probablement indicaran menys retallades de tipus aquest any, amb dues retallades de 25 punts bàsics (pb) cadascun, cosa que reduiria el tipus director del 5,4% al 4,9% a finals d'any", assenyala François Rimeu, estrateg sènior a La Française AM.

ALTRES REFERÈNCIES DESTACADES

Per si això no fos prou, avui s'ha publicat un altre indicador rellevant per al mercat. Es tracta de l'IPC de la Xina del mes de maig, que va pujar un 0,3% en termes interanuals enfront del +0,4% previst i del +0,3% previ. En termes mensuals (és a dir, enfront de l'abril), va caure un 0,1% (quan la previsió era del 0,0%) enfront de la dada prèvia del +0,1%.

A més, la inflació de l'Índia va augmentar fins al 4,89% al maig en termes interanuals, lleugerament per sobre del 4,83% registrat a l'abril.

Les borses asiàtiques han viscut una matinada de predomini de números vermells, amb caigudes més importants per al Hang Seng. Això, després que Wall Street finalitzés ahir la jornada amb signe mixt i amb alces del 7,26% en Apple enmig dels anuncis sobre IA a la seva Conferència de Desenvolupadors. A Europa, es van registrar retallades grosses durant la sessió passada enmig dels nervis per la Fed i la incertesa que s'arrossega des de dilluns, després de conèixer el resultat de les eleccions europees, amb un auge de l'extrema dreta.

De tornada a l'agenda d'aquest dimecres, també s'ha conegut el PIB del Regne Unit del mes d'abril (0,0% enfront de la millora del 0,4% del març) i l'IPC alemany de maig.

LA UE ANUNCIARÀ AVUI ARANÇALS ALS VEHÍCLES XINESOS

La Comissió Europea ha anunciat finalment aquest dimecres aranzels de més del 38% als vehicles elèctrics (VE) de la Xina, tal com anticipava aquest matí Financial Times. Això sí, són més elevats dels previstos, ja que es parlava d'aranzels del 25%.

Ara el que és previsible és que s'iniciï una guerra comercial en tota regla entre la UE i la Xina. Recordeu que la Xina ja va amenaçar, a finals del mes passat, amb aranzels de fins al 25% els automòbils importats amb motors grans en previsió d'aquest possible moviment de la UE, que s'ha materialitzat avui.

Fabricants europeus com Volkswagen o Mercedes han tancat a la baixa, mentre que Renault i Stellantis han tancat a l'alça.

NATURGY, BBVA-SABADELL, PUIG

Des del punt de vista empresarial, se segueix parlant de Naturgy, que segueix feble (-0,5%) després d'enfonsar-se ahir un 15% després que CriteriaCaixa i el grup dels Emirats Àrabs Units Taqa no hagin arribat a un acord perquè aquest últim entri a la companyia. També es parla de Sabadell i BBVA després que la CNMV admetés ahir a tràmit l'OPA del segon sobre el primer. Els dos han caigut amb ganes.

També cal assenyalar que el president de Telefónica, José María Álvarez Pallete, tocarà avui la campana que assenyala el tancament de la sessió borsària a la Borsa de Nova York per commemorar els 100 anys de l'operadora.

A més, Immobiliària Colonial celebra la Junta General Extraordinària per aprovar l'entrada de CriteriaCaixa.

Pel que fa a la resta, cal recordar que aquesta tarda s'ha reunit el Comitè Assessor Tècnic de l'IBEX i, si bé s'especulava al mercat amb la possibilitat que Puig entri a l'índex malgrat que fa tot just un mes que és una empresa cotitzada del Mercat Continu, finalment el selectiu espanyol es manté com està... de moment. La decisió s'ha conegut al tancament.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0841 dòlars (+0,94%). El petroli puja un 0,3%, amb el Brent ja als 82,23 dòlars i el WTI, als 78,13 dòlars.

L'or intenta recuperar-se de les últimes caigudes i suma un 1,14% (2.353 dòlars). La plata avança un 3,38% (30,22 dòlars).

El bitcoin cotitza als 69.700 dòlars i l'ethereum, als 3.610 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,269%.

Noticias relacionadas

contador