El rebot de dilluns a Wall Street ha aixecat en part l'ànim dels inversors a Europa aquest dimarts. L'IBEX 35 ha pujat un 0,73%, fins als 8.479,50 punts, després de desplomar-se més del 3% aquest dilluns, durant una jornada d'elevada volatilitat, amb les borses molt nervioses pel conflicte a Ucraïna, entre Rússia, l'OTAN i EUA. A més, els inversors no perden de vista la reunió imminent de política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed), de la qual s'espera aquest dimecres una política monetària més agressiva per contenir la inflació.
- 11.467,30
- 0,24%
L'aspecte tècnic de l'IBEX és complicat, “ja que va polvoritzar dilluns el suport dels 8.600 punts i és probable que puguem acabar veient un atac al suport dels 8.082 punts”, avisa César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
La primera resistència serà precisament el nivell de preus dels 8.600 sencers, amb el buit baixista dels 8.841 punts com a objectiu següent. Això sí, el selectiu ha aguantat la correcció molt millor que els seus homòlegs europeus i nord-americans.
Tot i que qualsevol cosa pot passar a curt termini. "Hem d'estar preparats que durant els propers dies la volatilitat sigui màxima. Podem veure fortes pujades i caigudes dins del mateix dia sense que res canviï. El més important és que Wall Street i els índexs europeus com el DAX i l'EuroStoxx no perdin els mínims d'ahir", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
En aquest sentit, l'S&P 500 va caure un 4% durant la jornada precedent, per estendre'n la correcció des de màxims històrics fins al 12%. El selectiu va marcar un mínim de 4.212 punts, però va aconseguir tancar als 4.410 punts. Per tant, aquest nivell de preus és clau a curt termini (cotitza als 4.310 al tancament dels mercats europeus)
RESULTATS EMPRESARIALS
Els resultats empresarials s'afegeixen al còctel explosiu que agita els ànims dels inversors. Dilluns es van publicar els resultats d'IBM, les accions del qual van pujar en conèixer-se que el benefici havia superat les estimacions i marcat un rècord trimestral i anual de 10 anys. Aquest dimarts es confessarà davant del mercat Microsoft, mentre que dimecres i dijous ho faran Tesla, Intel i Apple. També dijous, a Espanya publicarà els comptes Banc Sabadell i divendres ho farà Caixabank.
A l'àmbit empresarial, també és notícia l'avís de revisió de resultats emès per Credit Suisse. El banc suís ha explicat que s'espera que un càrrec d'aproximadament 500 milions de francs suïssos faci que els guanys es redueixin fins al límit de la rendibilitat.
A Espanya, IAG i Meliá Hotels han rebotat per les menors restriccions al Regne Unit, que beneficiarà el seu compte de resultats. Tot i que els valors més alcistes han estat Sabadell, PharmaMar i Repsol.
UCRANIA MANTÉ EN SUSPENS AL MERCAT
Pel que fa al conflicte internacional que té en suspens els mercats, l'última hora passa perquè els Estats Units han ordenat als seus militars que estiguin "preparats" davant d'una invasió russa contra Ucraïna. En total, es tracta de 8.500 efectius, mentre la Unió Europea intenta rebaixar el to i cercar una solució diplomàtica. Per part seva, Moscou segueix amb els seus 'exercicis militars' a la frontera ucraïnesa.
"Sembla que els mercats financers s'han adonat que els esdeveniments a l'est d'Europa encara poden empitjorar més", assenyala Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets, després que l'OTAN anunciés que està posant a disposició més vaixells i avions per a la mobilització, i que els EUA estiguin considerant enviar tropes per reforçar les seves defenses al Bàltic, en resposta a les peticions de països com Estònia d'una presència nord-americana més gran per dissuadir una possible escalada russa.
De fet, malgrat el rebot de Wall Street, els futurs nord-americans cauen a l'obertura de les borses europees i els parquets asiàtics no ho estan fent millor. El Nikkei ha tancat amb caigudes de l'1,7% després de deixar-se més d'un 2% i l'ASX australià ha estat capaç de remuntar lleument el declivi del 3%. El Kospi sud-coreà ha cedit al voltant d'un 2,8%, mentre que els parquets xinesos també cotitzen a la baixa i el Hang Seng ha arribat a perdre un 2% abans de recuperar una mica de terreny.
En aquest escenari, les dades econòmiques han quedat relegades a un segon pla. L'índex IFO de confiança empresarial a Alemanya ha millorat per primer cop en set mesos. A Espanya, els preus industrials es van disparar un 35,9% al desembre, la seva alça més gran en 45 anys.
A més, l'FMI ha retallat la previsió de creixement mundial per al 2022 fins al 4,4% des del 4,9%. Per a Espanya, ja va retallar la previsió fins al 5,8% al desembre, encara que ara n'ha reiterat el pronòstic.
ALTRES MERCATS
El petroli Brent puja un 1,7% fins als 87,75 dòlars per barril.
El petroli West Texas puja un 1,8% fins als 84,84 dòlars per barril.
L'unça d'or avança un 0,3%, fins als 1.847 dòlars.
L'unça de plata puja un 0,02% fins als 23,80 dòlars.
L'euro/dòlar cau un 0,33% fins als 1,1286 dòlars.
El bitcoin repunta un 0,9%, fins als 36.962 dòlars.