le president americain joe biden 20240721212320

L'IBEX 35 i la resta de borses europees avancen posicions de manera destacada aquest dilluns (IBEX: +0,51%, 11.143 punts) després que Joe Biden hagi anunciat que es retira de la carrera per la presidència dels EUA i que dona suport a la vicepresidenta Kamala Harris com a candidata demòcrata. La baixada inesperada de tipus a la Xina també ha estat molt ben rebuda pels mercats europeus.

  • 11.585,60
  • 0,39%

El debat que va tenir lloc a finals de juny, el primer entre el president i l'expresident, Donald Trump, de cara als comicis del novembre, ha estat el detonant de tot el que va passar després. Biden es va mostrar llavors molt minvat de facultats cognitives, cosa que va generar moltíssims dubtes i va intensificar les peticions que s'havia de retirar de la carrera per aconseguir la presidència.

Cal recordar que Biden té 81 anys i que havia d'afrontar un mandat de quatre anys. Biden ha anunciat la seva decisió en una carta difosa a través de les xarxes socials.

"Ha estat l'honor més gran de la meva vida servir com el vostre president", va escriure. "I encara que la meva intenció ha estat buscar la reelecció, crec que és en el millor interès del meu partit i del país que em retiri i em concentri únicament a complir els meus deures com a president per la resta del meu mandat".

La seva decisió ha arribat després d'un fort augment als últims dies en el nombre de demòcrates que demanaven públicament que fes un pas de banda a favor d'un altre candidat.

Els índex nord-americans registren alces del 0,4% de mitjana. Els futurs del Nasdaq pugen un 0,68% al tancament del mercat europeu.

SORPRESA A LA XINA

Aquesta notícia deixa en un segon pla tota la resta. Cal destacar que la sessió asiàtica ha mostrat signe mixt. El banc central de la Xina ha sorprès aquest dilluns amb una retallada de tipus que el mercat no esperava, i ha reduït el tipus de recompra inversa a curt a 7 dies de l'1,8% a l'1,7%.

Les taxes preferencials de préstec a un i cinc anys també es van reduir en 10 punts bàsics cadascuna, al 3,35% i 3,85% respectivament, sorprenent els mercats, ja que els economistes no n'esperaven cap canvi. El Banc Popular de la Xina també reduirà els requisits de col·lateral per a la facilitat de préstecs a mitjà termini a partir del juliol. La taxa actual de la MLF se situa al 2,5%.

L'LPR a un any actua com a referència per a la majoria dels préstecs corporatius, i l'LPR a cinc anys serveix com a taxa de referència per a hipoteques.

La setmana estarà marcada pels resultats empresarials, tant a Espanya, com a Europa i als EUA. A més, atents al PIB i al PCE als EUA i als PMI manufacturers.

Recordem que avui dilluns Puig ha començat a cotitzar a l'IBEX. Ha pujat un 3%. Melià, que surt del selectiu, ha caigut un 2,7%.

IAG, ALMIRALL...

Des del punt de vista empresarial, IAG ha estat el pitjor valor de l'IBEX (-3,47%) després dels resultats que ha publicat Ryanair, que arrosseguen les aeronlínies de baix cost a la borsa (-17%).

A més, Almirall s'ha situat a les posicions capdavanteres al Mercat Continu (+2,6%) després d'anunciar uns resultats que han agradat al mercat, donant detalls sobre l'evolució del seu fàrmac Ebglyss.

Dins de l'IBEX, el millor valor ha estat Rovi (+3,77%).

TENSIÓ POLÍTICA TAMBÉ A ESPANYA

Per si la tensió política als Estats Units no fos suficient, també augmenta a Espanya. La setmana passada, BlackRock parlava de la persistència de la incertesa política al nostre país. Avui s'ha conegut que el jutge que investiga l'esposa del president del Govern, Pedro Sánchez, l'ha citat també com a testimoni el proper 30 de juliol.

Bloomberg porta la notícia a portada i assenyala que Sánchez ha estat cridat com a testimoni en el cas criminal de la seva dona.

ALTRES MERCATS

L'euro, molt pla, es canvia als 1,0876 dòlars. El petroli cau moderadament. El Brent cotitza als 82,27 dòlars i el WTI perd els 80 dòlars (79,8 dòlars).

L'or cedeix un 0,54% (2.386 dòlars) i la plata baixa un 0,6% (29,13 dòlars).

El bitcoin es manté per sobre dels 67.000 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,263%.

Noticias relacionadas

contador