L'IBEX 35 acomiada dijous amb pujades (+0,86%, 11.889 punts) liderat per la banca (CaixaBank, Unicaja...), Repsol, Fluidra i Amadeus. Aquesta última es beneficia d'una millora de valoració d'HSBC. Rovi, per la seva banda, se situa a la cua del selectiu després d'una retallada de Jefferies. També Grifols ha estat entre els pitjors valors de l'IBEX, el dia que es compleix un any des del fatídic informe de Gotham City Resarch.
- 11.899,30
- 0,86%
La resta de borses europees cotitzen amb un to moderat i mixt en una jornada que no ha comptat amb la referència de Wall Street, que tanca per la celebració del dia de dol nacional per la mort de l'expresident Jimmy Carter.
Fora d'Espanya, destaquen les caigudes de Marks & Spencer al Regne Unit (-7%) després de publicar les vendes del període nadalenc.
El mercat britànic, i concretament els seus bons, són al punt de mira, amb les rendibilitats disparades a mesura que els inversors perden la confiança en el Partit Laborista. Això està impactant en la lliura mentre que la borsa, de moment, aguanta.
LA VOLATILITAT PREN EL CONTROL
Els índexs europeus van viure ahir una jornada volàtil, durant la qual les reculades van cobrar força després de conèixer-se que Donald Trump planeja declarar una emergència econòmica nacional per justificar la pujada d'aranzels. Això va posar nervioses les borses, que van aprofundir en les retallades, encara que van acabar el dia amb descensos moderats, que només van ser del -0,12% per a l'IBEX.
En el cas de Wall Street, també va tancar la sessió amb moviments moderats i signe mixt a mesura que els inversors prenen consciència que entrem en una era que estarà marcada per la volatilitat i en què els mercats es mouran al so del que digui Trump, com ja va passar durant el seu anterior mandat. De fet, els inversors tenen molt presents les declaracions que va fer aquesta setmana sobre Groenlàndia i el Canal de Panamà.
A l'altra banda de l'Atlàntic es van conèixer ahir les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed), que van mostrar que l'organisme està preocupat pels efectes que puguin tenir sobre la inflació precisament les polítiques que previsiblement implementarà el president electe dels Estats Units .
"Els participants van indicar que el Comitè estava a prop del punt en què seria apropiat desaccelerar el ritme de flexibilització de les polítiques. També van indicar que, si les dades sortissin com s'esperava, amb la inflació baixant de manera sostenible al 2% i l'economia romanent a prop de la màxima ocupació, seria apropiat continuar avançant gradualment cap a una postura de política més neutral al llarg del temps", van assenyalar.
Avui, en ser festiu, no hi ha referències a Wall Street, encara que sí que parlaran diversos membres de la Fed (Barkin, Bowman...). El mercat ha conegut noves dades d'Alemanya després que, les publicades ahir sortissin pitjor del que s'esperava. A més, a mig matí s'han anunciat les vendes al detall del novembre a la zona de l'euro, que van pujar un 0,1%.
L'IPC XINÈS AVIVA ELS TEMORS DE DEFLACIÓ
L'IPC de la Xina del desembre va caure al 0,1% interanual, segons dades publicades aquest dijous per l'Oficina Nacional d'Estadístiques, cosa que aviva les preocupacions sobre la deflació.
El creixement de la inflació general va estar en línia amb les estimacions, però va ser inferior a l'augment del 0,2% registrat al novembre. L'IPC subjacent, que exclou els preus d'aliments i energia, va pujar el 0,4% interanual en comparació amb l'augment del 0,3% del mes anterior, segons van mostrar les dades.
En termes mensuals, l'IPC de la Xina es va mantenir estable, en contrast amb la caiguda del 0,6% del mes anterior.
"L'IPC general es veurà afectat negativament per la debilitat en els preus del porc el 2025", assenyalen els analistes d'ANZ Bank en una nota recollida per CNBC. En termes interanuals, els preus del porc i les verdures fresques es van mantenir elevats, amb un augment del 12,5%.
Per la seva banda, els preus a l'engròs van continuar caient per 27è mes consecutiu, amb la inflació de preus al productor (IPP) de la Xina disminuint un 2,3% interanual al desembre. La xifra va ser lleugerament millor que les estimacions, que apuntaven a una caiguda del 2,4%.
En termes mensuals, l'IPP va baixar un 0,1% en comparació amb l'augment del 0,1% registrat al novembre, ja que els projectes d'infraestructura i béns arrels van ser temporalment suspesos durant la temporada baixa, segons l'Oficina Nacional d'Estadístiques, cosa que va afectar la demanda d'acer.
La inflació gairebé nul·la en el consum indica que la Xina continua lluitant amb una feble demanda interna, cosa que ha augmentat el temor de la deflació.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,03 dòlars (-0,17%). El petroli avança un 1%. El Brent se situa als 77,04 dòlars i el WTI, als 74,12 dòlars.
L'or avança mig punt percentual (2.687 dòlars) i la plata suma un 0,98% (30,99 dòlars).
El bitcoin es recupera i puja fins als 94.000 dòlars i l'ethereum fa el mateix i repunta fins als 3.300 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es modera després de marcar màxims des de l'abril (4,665%).