La setmana ha arrencat a les borses amb poc moviment, però també amb dubtes. L'IBEX 35 ha pujat de forma moderada (+ 0,29%; 8.254,50 punts) mentre segueix descomptant l'impacte de la Covid-19 a tot el món i de la posada en marxa, per part de diferents països i de les diferents comunitats autònomes aquí a Espanya, de més restriccions per evitar la propagació del virus.
- 11.720,90
- -1,50%
A nivell empresarial, PharmaMar (+4,6%) ha liderat els guanys, ja que la biotecnològica segueix movent-se a la contra del mercat. A més, Grifols ha repuntat un 2% després de confirmar que assaja amb un fàrmac per a la Covid que donaria immunitat immediata.
Per contra, Aena (-2,3%) ha acusat una retallada de valoració per part d'HSBC fins als 125 euros per acció, per sota del seu preu de mercat.
Pel que fa a la mala evolució de la pandèmia, "durant el cap de setmana, les notícies sobre Alemanya van suggerir la possibilitat d'un toc de queda nocturn, després que França imposés el seu propi toc de queda a partir de les 6 de la tarda la setmana passada. El govern del Regne Unit també va endurir les seves pròpies mesures i va tancar tots els corredors de viatge cap al país a partir de les 4 de la matinada, i va imposar estrictes restriccions de proves i quarantena a qualsevol persona que entri al país", expliquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.
La preocupació pels nivells de reserves de vacunes als EUA, juntament amb les notícies de finals de la setmana passada que els lliuraments de vacunes a Europa s'estan reduint a causa de les limitacions de subministrament a curt termini, tampoc ajuden.
Àsia ha viscut una jornada de signe mixt. Des de fa diversos mesos la Xina ha estat capaç d'evitar una segona onada d'infeccions de coronavirus, amb les dades comercials de desembre de la setmana passada apuntant a una economia que sembla haver recuperat totes les seves pèrdues provocades pel bloqueig de l'any passat.
Els números econòmics d'aquest matí mostren que l'economia xinesa es va expandir en un 6,5% durant el quart trimestre, amb els últims tres mesos suggerint que l'activitat econòmica ha tornat més o menys a la normalitat.
"Tot i que el número principal del PIB sembla impressionant, encara està clar en les xifres de despesa del consumidor que el consumidor xinès encara està mostrant cert nivell de precaució amb el creixement de les vendes al detall, que segueixen per sota del que era vist per última vegada a finals de 2019, quan la despesa tendia a nivells propers al 8%", afegeixen des de CMC.
L'agenda d'aquest dilluns inclou una reunió de l'Eurogrup telemàtica per debatre sobre els plans de recuperació post-Covid. A més, els inversors avui estaran pendents d'Itàlia, on el primer ministre, Guiseppe Conte, se sotmet a l'aprovació del Congrés i del Senat (on està en minoria) després de perdre el suport d'Itàlia Viva de Matteo Renzi. Els mitjans subratllen que el Senat ha estat durant els últims temps la "tomba" de diversos governs a Itàlia, com el de Romano Prodi el 2008.
Finalment, cal recordar que aquest dilluns Wall Street roman tancat per la festivitat de Martin Luther King.
Quant al més destacat de la setmana, no oblideu que dijous hi ha reunió de tipus de el Banc Central Europeu (BCE) i divendres es publiquen els PMI serveis i manufacturers de gener.
Atents també als resultats empresarials aquesta setmana. Bank of America, Goldman i Netflix publiquen dimarts; Morgan i BNY Mellon, dimecres; i Intel i IBM, dijous. Divendres, Bankinter anuncia els seus resultats de 2020.
A més, Joe Biden pren possessió com a nou president dels EUA aquest dimecres. "El mercat oferirà un encefalograma pla fins a comprovar que la presa de possessió de Biden es realitza dimecres sense incidents seriosos", assenyalen des de Bankinter.
Per anàlisi tècnica, l'IBEX enfronta una resistència destacada als 8.500 punts, que es correspon amb un ajust/retrocés del 61,8% la caiguda prèvia, per definició important resistència.
"La potencial superació d'aquesta resistència deixaria el camí obert cap a la zona dels 9.700 punts: la part alta del canal baixista de llarg termini pel qual s'està desplaçant el preu des de 2007. Això és gairebé un 20% de recorregut addicional des dels actuals nivells de preu", destaca José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
En altres mercats, el petroli Brent cau un 0,4%, fins als 54,88 dòlars, mentre l'euro es deprecia un 0,1% i es canvia a 1,2066 dòlars. A més, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,06%.