L'IBEX 35 tanca amb lleus caigudes (-0,06%, 11.395) a l'arrencada de setmana i de mes. El mercat no ha comptat avui amb la referència de Wall Street, tancat pel festiu del Labor Day. A més, els inversors fixen la seva atenció als PMI del sector manufacturer del mes d'agost que s'han publicat a Europa. El d'Espanya ha caigut fins a 50,5 des de 51, per sota del creixement estimat fins a 52,1 ia la vora de l'estancament. El de la zona de l'euro millora fins a 45,8 des de 45,6, per sobre del previst, però encara en territori de contracció.
- 11.473,90
- 0,33%
Dins de l'IBEX, Colonial i Merlin se situen entre els millors gràcies a una millora de Morgan Stanley. També han destacat les alces en Bankinter i Telefónica. Entre els pitjors, Fluidra (que avui ha formalitzat la sortida del seu anterior CEO), Acciona Energía i Cellnex, a més d'altres valors com Santander o Inditex.
A Europa, atents a les fortes pujades a Rightmove (+26%) després que REA Group, propietat de Rupert Murdoch, hagi dit aquest dilluns que està previst llançar una oferta d'adquisició pel portal immobiliari britànic.
DECEPCIONATS DADES XINESES
A la Xina, el PMI manufacturer de Caixin del mes passat, que s'ha publicat avui, ha pujat fins a 50,4 des de 49,8, per sobre del que s'esperava i superant el nivell de 50, que marca el límit entre expansió i contracció. Tot i això, les borses xineses ho han fet malament aquest dilluns (el Hang Seng es deixa un 1,79%) perquè, aquest cap de setmana, les dades oficials han decebut. L'índex oficial de gestors de compres de la Xina va caure a un mínim de sis mesos de 49,1, una contracció més ràpida en comparació amb el 49,4 registrat al juliol. La xifra també va estar per sota de la previsió del consens de 49,5, amb l'índex marcant el quart mes consecutiu en territori de contracció.
Per la seva banda, el PMI no manufacturer va pujar a 50,3 enfront de 50,2 de juliol.
Això és el més rellevant del començament de la setmana, però el més important de la setmana arribarà divendres, quan es publica l'informe d'ocupació dels EUA d'agost, que serà clau per determinar la decisió de la Reserva Federal (Fed) a la reunió del 17 i 18 de setembre, sens dubte l'esdeveniment més determinant del mes per als mercats.
El PCE del juliol, que es va conèixer divendres a l'altra banda de l'Atlàntic, va sortir millor del que s'esperava (es va mantenir sense canvis mentre se n'esperava una pujada) i això alimenta la possibilitat que la primera retallada de tipus arribi ja aquest mes. Ara caldrà veure com evoluciona l'ocupació, ja que la Fed està centrada en què el mercat laboral no es debiliti. Si les dades mostren símptomes d'aquesta debilitat, aleshores apuntalaran més el pla de rebaixar taxes.
RESULTAT ELECTORAL A ALEMANYA
El mercat europeu comença la setmana atent al que ha passat a Alemanya aquest cap de setmana, on la coalició del canceller Olaf Scholz ha patit un càstig dur a les dues eleccions regionals d'aquest diumenge.
Els partits populistes d'extrema dreta i esquerra van obtenir més del 60% dels vots a Turíngia i gairebé la meitat a Saxònia.
La borsa alemanya amb prou feines reacciona després que el DAX arribés a un rècord a la setmana passada. El partit Alternativa per a Alemanya (AfD), d'extrema dreta i antiimmigració, es perfila per a una victòria clara a Turíngia amb un 32,8% dels vots. Això representa el primer triomf d'un partit d'extrema dreta en unes eleccions estatals a Alemanya des de la Segona Guerra Mundial. En tot cas, és molt improbable que pugui formar govern, ja que és rebutjat pels altres partits representats al parlament.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1068 dòlars (+0,19%). El petroli, mixt, amb el Brent caient lleugerament fins als 76,19 dòlars i el WTI repuntant amb moderació fins als 73,68 dòlars.
L'or puja lleugerament (2.533 dòlars, +0,24%) i la plata baixa un 0,89% (28,88 dòlars).
El bitcoin intenta recuperar-se de les caigudes i puja ara fins als 58.600 dòlars. L'ethereum avança fins als 2.500 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 3,909%.