ep valores del ibex 35 en un panel del palacio de la bolsa
Óscar Cañas - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta d'Europa han estrenat el mes de desembre rebotant amb ganes després de les fortes caigudes d'ahir a banda i banda de l'Atlàntic, a causa de la por d'òmicron i que les vacunes actuals no siguin prou eficaces per frenar la nova variant de la Covid. En el cas de l'IBEX, després de desplomar-se més del 8% al novembre, el selectiu espanyol amb prou feines ha recuperat les pèrdues d'ahir, en pujar un 1,78%, fins als 8.452,60 punts, mentre la resta de grans borses acumulen rendibilitats positives molt majors aquest any.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Dins de l'índex, han destacat les fortes pujades al sector turístic (IAG, Melià, Amadeus), i també en Repsol, gràcies a les alces del cru després de les caigudes d'ahir. També s'ha recuperat Inditex després de la caiguda del 6% d'aquest dimarts després del nomenament de Marta Ortega, filla d'Amancio Ortega, com a nova presidenta de la companyia.

Al costat més negatiu de l'IBEX, han cridat l'atenció les retallades en Siemens Gamesa i Merlin Properties. A més, al Mercat Continu, ha destacat la fortíssima pujada de la constructora San José, després d'adjudicar-se un contracte per construir una clínica a Pamplona.

DADES ECONÒMIQUES I TO AGRESSIU DE POWELL

Avui els inversors han conegut els PMI manufacturers del novembre d'Europa. L'activitat s'ha frenat lleugerament a Espanya, en baixar de 57,4 a 57,1, a causa de la inflació i els problemes de subministrament. A més, a l'altra banda de l'Atlàntic s'han publicat les dades de treball de la consultora ADP, abans de l'informe d'ocupació de divendres.

Segons ADP, el sector privat nord-americà va crear 534.000 llocs de treball al novembre, lleugerament per sobre de la previsió de 525.000. Una dada que s'ha situat amb el pronòstic per a la referència oficial del Govern (s'esperen 550.000 llocs de treball).

Durant la tarda es publicarà el Llibre Beix de la Fed. A la Xina, el PMI manufacturer Caixin del novembre ha caigut per sota de 50 (nivell que marca el límit entre contracció i expansió), situant-se a 49,9 des de 50,6 previ, per sota del que s'esperava.

Jerome Powell ha tornat a parlar avui després de comparèixer ahir davant del Comitè Bancari del Senat. El màxim responsable del banc central nord-americà va afirmar que la Fed podria accelerar el procés de tapering (retirada d'estímuls) quan es reuneixi al desembre malgrat la preocupació per la nova variant del coronavirus.

A més, el banquer central va assenyalar que ja no és aconsellable qualificar la inflació com a 'transitòria', pel fet que les pressions sobre els preus continuaran fins ben entrat el 2022. En aquest escenari, el mercat anticipa que les compres d'actius es retallaran en 30.000 milions de dòlars a partir del gener i atorga gairebé un 50% de probabilitats que la Fed pugi tipus al mes de maig.

Wall Street va acabar aquest dimarts amb fortes caigudes, amb l'S&P unint-se al Dow Jones per acabar el mes a la baixa, en què és el seu segon descens mensual aquest any. Tot i això, els índexs novaiorquesos reboten aquest dimecres i contribueixen al bon to del mercat europeu, malgrat el to més agressiu de Powell sobre la retirada d'estímuls i la persistència de la inflació fins ben entrat el 2022.

PERILLÓS ACOSTAMENT AL SUPORT DELS 8.252

L'IBEX és perillosament a prop del suport dels 8.252 punts. Tot i que els analistes de Bolsamanía anticipaven la tornada de les compres per aquests preus, tal com passa, alhora adverteixen de la importància d'aquests nivells per a l'evolució tècnica de l'índex.

"Si els abandona, el més normal és que podem acabar veient un canvi de tendència a mitjà i llarg termini, sense descartar una volta al nivell dels 8.000 punts", avisa César Nuez, expert tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"No apreciarem ni el més mínim senyal de fortalesa mentre no aconsegueixi pujar per sobre dels 8.600 punts", afegeix Nuez.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1341 dòlars (+0,04%). El petroli reacciona després de les caigudes d'ahir i rebota a prop del 4%, amb el Brent als 71,50 dòlars i el WTI als 68,60 dòlars.

L'or puja un 0,65%, fins als 1.788 dòlars, i la plata baixa un 0,2%, fins als 22,70 dòlars.

El bitcoin puja un 1,6% (58.417 dòlars) i l'ethereum es revalora un 2% (4.743 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,477% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins al 0,431%.

Noticias relacionadas

contador