ep archivo   interior del palacio de la bolsa con paneles con valores del ibex 35 en madrid espana
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX ha caigut aquest dimarts (-0,24%, 8.846 punts), però tanca agost amb pujades de l'1,96% durant el mes. El selectiu s'ha vist llastrat per les retallades de Fluidra i ArcellorMittal, els pitjors de la borsa, a més de Cellnex i IAG, que han cedit més d'un 2%. En el cas dels dos últims valors, es comenta que la 'teleco' es quedarà a les portes d'entrar a l'EuroStoxx 50 durant la revisió de setembre (sí que hi entraria BBVA), mentre que IAG ha cedit davant les noves restriccions per als viatges anunciades per la Unió Europea. Altres títols, com Telefónica, Siemens Gamesa o Repsol també baixen de forma destacada, mentre que Indra i Almirall són els valors que més pugen.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Agost ha estat el mes durant el qual les borses han viscut algun ensurt a mesura que les dades de contagis per la Covid anaven augmentant al món i diferents països tornaven a imposar restriccions. El temor que això trunqui la recuperació ha portat algunes empreses, com la mateixa Goldman Sachs, a retallar estimacions de creixement dels EUA per a aquest any. D'altres, com Oxford Economics, han anunciat que faran el mateix amb les seves estimacions per a la Xina.

Malgrat tot, les borses mundials han avançat posicions durant el mes estiuenc per excel·lència a mesura que els índexs de Wall Street registraven màxims de tots els temps -especialment el Nasdaq- dia rere dia, una cosa que també s'ha vist aquest dilluns. Ara, els inversors afronten un mes de setembre ple de referències, amb reunions de bancs centrals i importants dades macro, sense oblidar les eleccions a Alemanya.

Amb tot, els índexs europeus cotitzen plans mentre que els futurs americans pugen moderadament. Això, després que a Àsia s'hagi viscut una sessió de signe mixt, amb pujades de més de l'1% per al Nikkei.

MÉS DADES MACRO

Els inversors han conegut avui l'IPC preliminar d'agost de l'eurozona, que escala al 3% i marca màxims des de 2011. Aquesta referència es coneix abans que demà dimecres es publiquin els PMI manufacturers d'agost, i que divendres es donin a conèixer els PMI serveis.

Avui s'han conegut els PMI manufacturers i serveis d'agost a la Xina. L'activitat del sector serveis del gegant asiàtic s'ha contret per primer cop des d'inicis de 2020.

A finals de setmana també es farà públic l'informe d'ocupació d'agost a Estats Units. Totes aquestes dades se seguiran amb molta atenció en aquest context de por pel que pugui passar amb la recuperació. En tot cas, el que sí és cert és que, ara per ara, el consens continua apostant perquè les vacunes acabaran guanyant-li la batalla al virus i perquè, al final, es veurà una important recuperació econòmica global.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,18 dòlars (+0,04%). El petroli cau un 0,5% de mitjana, amb el Brent a 73,02 dòlars i el WTI a 68,82 dòlars.

L'or i la plata retrocedeixen posicions, fins als 1.809 dòlars i als 23,93 dòlars, respectivament.

El bitcoin cau un 2,33%, fins als 47.398 dòlars, i l'ethereum es revalora, fins als 3.387 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,304%.

Noticias relacionadas

contador