L'IBEX-35 ha pujat amb força aquest dijous (+1,24%, 8.563,70 punts). El selectiu va superar resistències a la jornada passada i ha donat continuïtat a un rebot que l'ha portat fins a vorejar la resistència dels 8.600 punts. Dins l'índex han destacat les pujades en IAG, Naturgy i els bancs, encapçalats per Santander; i les caigudes en ArcelorMittal, Indra i PharmaMar. La resta de places europees també han registrat una jornada alcista.
- 11.720,90
- -1,50%
"Es confirma l'inici d'un rebot després de superar el nivell dels 8.433 punts que es podria estendre fins als 8.600 punts", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. "Atents, ja que si aconsegueix depassar aquests preus podríem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.840 punts, màxims del buit baixista que es va deixar el 26 de novembre passat".
D'aquesta manera, el selectiu espanyol ha tancat la setmana (demà no hi ha borsa) amb bones sensacions, després que dilluns arribés a desplomar-se a prop del 3%, per sota dels 8.100 punts, nivells de preus en què va començar l'any. Dilluns mateix l'índex va aconseguir recuperar-se i va tancar per sobre d'aquest nivell, cosa que va iniciar el rebot registrat fins avui. Així, aquesta setmana més curta del que és habitual, el selectiu espanyol s'ha revalorat un 3,03%.
NOTÍCIES FAVORABLES SOBRE ÒMICRON
Les notícies favorables relacionades amb òmicron estan impulsant avui les borses. Diversos estudis mostren que la gravetat de la nova soca de la Covid és menor que la de delta, encara que alhora adverteixen de la ràpida propagació de la nova variant.
Wall Street va tancar la sessió passada amb pujades destacades mentre que la jornada d'aquest dijous ha estat igualment tranquil·la als mercats asiàtics, amb revaloracions que s'estenen a totes les borses. La renda variable nord-americana continua comprant i l'S&P 500 ja frega el seu màxim històric.
D'altra banda, el volum de negociació ha disminuït durant els darrers dies i s'espera que segueixi així durant les festes. Els recordem que demà tanquen totes les borses principals perquè, en caure el dia de Nadal en dissabte, s'ha passat el festiu a divendres.
L'agenda d'aquest dijous inclou el PIB definitiu del tercer trimestre a Espanya (l'economia espanyola va créixer un 2,6% durant el període després de la revisió a l'alça de l'INE), i diverses dades als EUA.
La més destacada ha estat la de la inflació PCE, que mesura la despesa dels consumidors i és la mesura favorita de la Fed per calibrar les expectatives d'inflació. Aquest indicador s'ha disparat en taxa interanual fins al 5,7% al novembre, per sobre de la xifra d'octubre, que marcava el 5,1%, i de les estimacions de consens, que el situaven al 5,6%. D'aquesta manera, l'indicador ha registrat el creixement més gran en els últims 40 anys.
ACORD PER A LA REFORMA LABORAL
A Espanya, la principal notícia ha estat l'acord aconseguit entre el Govern, els empresaris i els sindicats per a la reforma laboral. "Es tracta d´un acord històric en matèria de relacions laborals que homologa el mercat de treball espanyol a l´europeu", han ressaltat des del Ministeri de Treball.
L'acord és un triomf personal de la ministra Yolanda Díaz, que ha negociat amb totes les parts en jornades maratonianes i finalment ha aconseguit l'acord a tres bandes. La reforma, a més, era una exigència de Brussel·les per accedir als 12.000 milions d'euros més en fons europeus.
IAG I SANTANDER ENCAPÇALEN ELS GUANYS
El valor més afavorit per la notícia que òmicron és menys greu que delta ha estat IAG, ja que això suposa menys restriccions a la mobilitat i els viatges en el futur.
A més, Santander ha estat el banc més alcista del dia. Els analistes de Bolsamanía afirmen que els títols de l'entitat càntabre han batut importants nivells de resistència, com són els mínims de juliol i de setembre.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,1295 dòlars (-0,26%). El petroli puja de forma moderada, amb el Brent als 75,45 dòlars i el WTI als 72,91 dòlars.
L'or avança un 0,3% (1.806 dòlars), igual que la plata (22,86 dòlars).
El bitcoin es deixa un 1% (48.468 dòlars) i l'ethereum, un 1,3% (3.948 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,481% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,51%.