ep archivo   el interior de la bolsa de madrid espana a 5 de enero de 2021 el ibex 35 cedia un 032
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb suaus guanys (+0,12%, 11.997,10 punts), mentre que la resta de borses europees s'han vist pressionades a l'inici de l'última setmana del mes de gener. Les caigudes al Vell Continent s'han degut a les retallades en la tecnologia, amb fortes reculades en empreses com ASML (que publica resultats aquest dimecres) o BESI. Així, el selectiu espanyol, en què pràcticament no hi ha empreses tecnològiques, ha aconseguit mantenir el tipus. Dins l'índex, els pitjors valors han estat ACS (-4,53%) i Merlin (penalitzades per la seva exposició al desenvolupament de centres de dades) i els millors, Cellnex, Mapfre i Telefónica.

  • 12.286,00
  • -0,18%

Aquestes retallades estan motivades per les notícies sobre la tecnologia IA de l'empresa emergent xinesa DeepSeek, que alhora estan provocant forts descensos en els futurs de Wall Street, superiors al -4% al Nasdaq.

DeepSeek va presentar a la setmana passada un model d'intel·ligència artificial (IA) actualitzat, de codi obert que, segons l'empresa, és competitiu amb la tecnologia d'OpenAI. Durant el cap de setmana ha crescut l'interès al voltant de les notícies sobre aquest assumpte, que destaquen que el producte és rendible i funciona amb xips de menor capacitat, cosa que podria plantejar dubtes sobre el domini de les empreses tecnològiques nord-americanes, incloent-hi Nvidia.

Les caigudes als futurs dels EUA es produeixen a l'inici d'una setmana important per als resultats de les principals empreses tecnològiques. Quatre dels '7 Magnífics' –Microsoft, Meta, Tesla i Apple– presentaran els seus resultats durant les properes jornades.

SETMANA DE BANCS CENTRALS

Amb permís de tot això, els inversors afronten una setmana amb moltes referències en què el més rellevants són les decisions de tipus de la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE). El mercat espera, amb un 99,5% de probabilitats, que el banc central nord-americà mantingui tipus al rang del 4,25%-4,50%. A més, també es preveu de manera unànime que el BCE retalli tipus 25 punts bàsics dijous.

A més d'això, a Espanya es coneixeran aquesta setmana els comptes de CaixaBank i BBVA, entre d'altres.

A tot això se sumen referències macro importants, com el PIB del quart trimestre a la zona de l'euro i els EUA o el PCE dels Estats Units del desembre. Així mateix, se celebra l'Any Nou xinès, cosa que afectarà l'operativa de les borses xineses.

Aquest dilluns s'ha publicat l'IFO alemany del gener. A l'àmbit empresarial, ha presentat resultats Ryanair, que dispara el benefici fins als 149 milions al tercer trimestre fiscal.

La Xina ha publicat el seu PMI manufacturer del gener, que ha caigut per sota de 50, límit que marca la diferència entre contracció i expansió. S'ha situat en 49,1 des de 50,1, pitjor del que s'esperava. El PMI no manufacturer ha baixat fins a 50,2 des de 52,2. El PMI compost ha quedat en 50,1 enfront del 52,2 previ i el 52,1 previst.

TRUMP I ELS ARANZELS COM A ARMA DE NEGOCIACIÓ

Per descomptat, Donald Trump continuarà sent clar protagonista aquesta setmana. La crisi entre els EUA i Colòmbia del cap de setmana ja sembla superada i constitueix un clar exemple del que anticipen molts estrategs, que el mandatari utilitzarà els aranzels com a moneda de canvi per a les negociacions.

Colòmbia es va negar aquest cap de setmana a acceptar avions amb deportats colombians dels EUA i, com a resposta, Trump va ordenar aranzels del 25%. El president de Colòmbia, Gustavo Petro, també va anunciar aranzels als productes provinents dels EUA. Finalment, Petro es va retractar i va acceptar l'arribada de migrants sense restriccions per eludir els aranzels.

L'IBEX MANTÉ LA MIRADA EN ELS MÀXIMS DEL 2024

L'IBEX cau moderadament després de pujar mig punt percentual durant la setmana passada.

El seu aspecte tècnic és bo i segueix amb la mirada als màxims de 2024 dibuixats als 12.153 punts.

Per sota, el primer nivell de suport és als 11.843 punts. "Si perdés aquest nivell de preus, és probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 11.637 punts", indiquen els experts de Bolsamanía. "No obstant, el suport clau de veritat els podríem situar als 11.295 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0506 dòlars (+0,12%). El petroli cedeix un 1% (barril Brent: 77,19 dòlars; barril WTI: 73,29 dòlars).

L'or perd un 1,28% (2.743 dòlars) i la plata baixa un 1,70% (30,64 dòlars).

El bitcoin baixa (-3,86%), però salva els 100.000. L'ethereum cedeix fins als 3.124 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,546%.

Noticias relacionadas

contador