L'IBEX 35 i la resta de borses europees acomiaden amb notables pujades aquesta primera jornada del mes de novembre. El selectiu espanyol ha pujat un 0,53% i s'ha quedat a la vora dels 8.000 punts (7.999), mentre que altres places del Vell Continent també han avançat amb ganes (DAX: +0,64%; CAC: +0,98 %; FTSE 100: +1,29%)..Els inversors estan molt pendents de la que és la gran referència de la setmana: la reunió de la Reserva Federal nord-americana (Fed), que arrenca aquest dimarts i el resultat de la qual es coneixerà aquest dimecres.
- 11.824,90
- -0,12%
Sembla que el selectiu espanyol vol continuar amb el bon to que ha mostrat al mes d'octubre. I és que va tancar el desè mes de l'any amb una pujada del 8%. Tot i que no va ser l'únic, perquè el DAX alemany també va pujar, encara que més d'un 9%. A Wall Street, aquest dilluns de Halloween els índexs van acabar en vermell, encara que també van segellar un mes d'octubre positiu durant el qual el Dow Jones va firmar el millor tancament mensual des del gener del 1976, en revalorar-se un 13,95%, revertint així les pèrdues registrades al setembre i gairebé totes les d'agost.
Com dèiem, la gran referència de la setmana és la reunió de la Fed, que podria tornar a elevar el preu dels diners en 75 punts bàsics atès que la inflació continua sent un problema als Estats Units. Almenys això és el que espera el mercat, que confia que Jerome Powell i els seus ofereixin una mica de claredat sobre el futur dels tipus d'interès i confirmin si el banc central anirà frenant l'enduriment de la política monetària, ja sigui pausant les pujades o reduint la seva mida als propers mesos. També s'espera el mateix del Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès), que es reuneix dijous i que atraparà totes les mirades després del terratrèmol polític que va acabar amb Liz Truss i que va enlairar Rishi Sunak com a nou primer ministre.
A Àsia, les borses han tancat amb alces aquesta primera sessió del mes d'octubre, després que el Banc de la Reserva d'Austràlia hagi elevat els tipus d'interès a 25 punts bàsics, tal com s'esperava. Els membres del banc central australià han decidit retallar la postura agressiva que mantenien fins ara davant de les preocupacions per les perspectives econòmiques. L'S&P/ASX 200 ha pujat un 1,65%, encara que l'avanç més gran a la regió l'ha segellat el Hang Seng de Hong Kong, que ha avançat més d'un 6% aquest dimarts.
D'altra banda, pel que fa a la temporada de resultats, aquest dimarts les referències es redueixen a la mínima expressió. Els inversors estaran molt atents als comptes de BP i Pfizer, tot esperant que arribi la gran referència empresarial d'aquesta setmana a Espanya, que són els resultats de Telefónica, que es coneixeran divendres. Tot i que des de Link Securities recorden que "igual d'importants, a part de les dades trimestrals que presenti, seran també les perspectives de negoci futures que comuniquin per als propers mesos".
I sobre les dades macroeconòmiques, aquest dimarts hi ha poc moviment a banda i banda de l'Atlàntic. La dada més destacable és, sens dubte, la publicació tant del PMI manufacturer (s'ha situat al 50,4 a l'octubre, per sobre del 49,9 de setembre) com l'ISM manufacturer als Estats Units que ha caigut fins als 50,2 punts des dels 50,9 anteriors. A la Xina s'ha publicat el PMI manufacturer Caixin d'octubre, que malgrat millorar la dada esperada, es manté en zona de contracció: 49,2 (48,1 anterior).
A altres mercats, el petroli avança un 1,8% de mitjana, mentre que el bo a 10 anys del Tresor nord-americà registra lleugeres pèrdues, al contrari que el Bund alemany a 10 anys. L'or cotitza amb pujades del 0,35% i al mercat de les criptomonedes, el bitcoin guanya poc més d'un 0,2%.