L'IBEX ha pujat un 1,90%, fins a 8.444,20 punts, i ha marcat un nou màxim anual en preus de tancament, impulsat pels bancs (Sabadell i Bankinter han estat els més alcistes) i els valors associats a l'turisme, com Meliá, Aena i IAG. A la banda negativa, Repsol i Grifols han baixat més d'un 2%, tot i que la majoria de companyies han acabat en verd. L'índex també ha marcat un nou màxim anual intradia en 8.458,40 punts.
- 11.416,40
- -0,44%
A nivell fonamental, hi ha hagut dues notícies positives a l'arrencada de la setmana. Aquest dissabte, el Senat dels EUA va aprovar, a última hora i després d'una sessió maratoniana, el programa de mesures econòmiques per afrontar la Covid-19 valorat en 1,9 bilions de dòlars.
A més, divendres a la tarda es va conèixer que els EUA i la Unió Europea han acordat suspendre, per un període de quatre mesos (de moment), els aranzels mutus per la disputa aeronàutica arran de les ajudes d'Airbus i Boeing.
Dues bones notícies que conviden a l 'optimisme i que han animat els índexs europeus al costat de les bones notícies sobre les vacunes. A Espanya, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que Pfizer enviarà 4,8 milions de vacunes a l'abril, fet que permetrà augmentar el ritme de vacunació i controlar la pandèmia.
Per valors, Sabadell ha repuntat gairebé un 7% i ha superat el preu que tenia quan va confirmar negociacions per fusionar-se amb BBVA. Altres bancs com Bankinter, CaixaBank, Santander i el mateix BBVA també han registrat una jornada molt positiva.
A més, Meliá Hotels ha avançat gairebé un 5% després de rebre un consell molt positiu de Bankinter, que ha establert una valoració de 8,10 euros per acció.
EL PETROLI SUPERA ELS 70 DÒLARS
El petroli ha estat en el focus aquest dilluns, amb pujades que a primera hora eren de més del 2%, la qual cosa ha permès al Brent superar els 70 dòlars. Tot i que a aquestes hores cau un 0,8%, fins als 68,74 dòlars, cosa que explica les vendes a Repsol.
Tot això després que l'Aràbia Saudita hagi dit que les seves instal·lacions petrolíferes van patir un atac de míssils i avions no tripulats aquest diumenge. Un portaveu militar houthi ha reivindicat l'autoria dels atacs.
ATENCIÓ AL BCE
L'atenció d'aquesta setmana se centrarà en la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous. "Encara que els funcionaris del banc central es congratulessin de la recent caiguda de la valor de l'euro, el que no veuran amb bons ulls és l'augment dels costos de préstecs que s'ha produït com a conseqüència del recent increment dels rendiments dels bons mundials", expliquen des de CMC Markets.
"Això ha provocat una preocupació per l'enduriment de les condicions financeres que els membres més febles de la UE no poden permetre. La pujada del dòlar i l'increment dels rendiments també podrien tenir conseqüències per a alguns països de mercats emergents, atès que alguns dels seus passius són sensibles a les fluctuacions dels tipus d'interès nord-americans", afegeixen.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Importants pujades de l'1,90% en l'IBEX-35 que aconsegueix superar la resistència dels 8.439 punts, màxims anuals. Atents que el selectiu es troba a punt de confirmar el final del moviment lateral de les últimes setmanes i no descartem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.683 punts. El primer nivell de suport es troba als 8.239 punts. No observarem cap senyal de debilitat mentre cotitzi per sobre d'aquest nivell de preus, apunta César Nuez, analista de Bolsamania i responsable de Trader Watch.
Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,5% i es canvia als 1,1858 dòlars. En les matèries primeres, l'unça d'or cau un 1,1%, fins als 1.680 dòlars. I a les criptodivises, el bitcoin puja un 2%, fins als 51.020 dòlars.