ep archivo   una de las instalaciones del palacio de la bolsa de madrid con paneles del ibex a 27 de
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha baixat un 0,61%, fins als 8.881,4 punts, mentre la resta d'índexs europeus han tancat en positiu. La forta caiguda dels bancs ha estat el principal factor negatiu per al selectiu espanyol, que s'ha vist llastrat també per altres valors com Telefónica i Repsol.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Això després de descomptar nombroses referències econòmiques, com l'IPC dels EUA, el PIB del Regne Unit d'agost i l'IPC d'Alemanya de setembre. A la Xina, s'ha donat a conèixer la balança comercial del mateix període, que ha sortit mixta. Les exportacions han superat el previst, mentre que les importacions han pujat un 17,6%, per sota del que s'esperava.

"Tot i que les xifres de comerç a la Xina van ser lleugerament millors del que s'esperava, tot i les interrupcions als ports xinesos i les diverses restriccions de tancament que van afectar gran part del país en aquell moment, segueix estant clar que la demanda a l'economia xinesa s'ha alentit durant els últims mesos", indiquen els experts de CMC Markets al seu informe diari.

Pel que fa a l'IPC dels EUA de setembre, la inflació ha pujat fins al 5,4%, davant el 5,3% previst. Tot i que la taxa subjacent s'ha mantingut al 4%. Els analistes d'Oxford Economics no esperen una espiral inflacionista, però sí una inflació per sobre del 3% al llarg de 2022, que obligarà la Fed a una política monetària una mica més agressiva del previst.

A Alemanya, l'IPC ha pujat al setembre fins al 4,1%, la taxa més elevada des de 1993, mentre l'IPC subjacent ha pujat fins al 2,9%.

Sobre el temor dels inversors d'un període d'estagflació, els analistes de Morgan Stanley no creuen que es produeixi, encara que sí anticipen una època de més pressions inflacionistes. Això es tradueix en adoptar una estratègia més defensiva a curt i mitjà termini.

TEMPORADA DE RESULTATS

Al costat de tot això, avui ha arrencat la temporada de resultats als EUA, amb els comptes de JP Morgan, que han superat previsions. A més, al Vell Continent s'han conegut xifres d'LVMH, Just Eat i SAP, que ha millorat previsions.

Dins de l'IBEX, han destacat les alces en Solaria i Siemens Gamesa i les caigudes en els bancs (Sabadell, Bankinter, CaixaBank), Telefónica i Repsol.

Les entitats financeres espanyoles s'han vist pressionades en publicar-se que el Banc Central Europeu estudia elevar les seves exigències de capital per a CaixaBank, Unicaja i Sabadell, entre els bancs cotitzats. Una cosa que també ha pesat sobre el conjunt del sector bancari europeu, que ha tancat amb pèrdues del 2%, en el cas de l'índex Euro Stoxx Banks.

LES ELÈCTRIQUES, EN EL FOCUS

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, tanca aquest dimecres les trobades amb les companyies energètiques, un dia abans que el decret per baixar el preu de la llum arribi al Congrés per a la seva convalidació.

Ribera es reunirà avui amb representants de Naturgy i d'Iberdrola. Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola, ha estat el directiu que més durament ha criticat el Govern durant les últimes setmanes. Entre altres coses ha dit que està obert al "diàleg" per "reconduir" el "terrorífic intervencionisme" de l'Executiu.

En relació amb Naturgy, al llarg dels propers dies es coneixerà el resultat de l'OPA d'IFM sobre la companyia. El període d'acceptació va concloure divendres passat i ara està per veure si el fons aconsegueix el mínim del 17% d'acceptació que buscava, cosa que el mercat creu que no farà.

Finalment, el Govern ha presentat els detalls dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2022, que espera tenir aprovats abans de final d'any. Els comptes públics redueixen redueixen de l'85% a l'40% la bonificació fiscal per a les entitats que es dediquen a l'lloguer d'habitatge.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1545 dòlars (+0,16%). El petroli cau un 0,8%, amb el Brent als 82,73 dòlars i el WTI als 80 dòlars.

L'or i la plata avancen posicions, fins als 1.761 dòlars el primer i els 22,70 dòlars el segon.

El bitcoin cau un 1%, fins als 55.083 dòlars, i l'ethereum es deixa un 1% (3.448 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,58% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,49%.

Noticias relacionadas

contador