ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 18 de mayo de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX-35 es desmarca d'Europa i es tanca amb descensos moderats des del nivell clau dels 12.000 punts (-0,77%, 11.904 punts). La resta de borses europees han pujat amb més ganes (+1% de mitjana). Dins del selectiu espanyol destaquen els avenços en Puig, Grifols i IAG, mentre que Fludira, els bancs i Indra n'han estat els pitjors. Al Continu, Talgo es dispara més d'un 5% després de confirmar Sidenor el seu interès a aconseguir la companyia.

  • 11.904,50
  • -0,77%

L'atenció ha estat posada sobre el Banc Central Europeu (BCE), que ha anunciat una nova baixada de tipus de 25 punts bàsics (pb). Aquesta rebaixa segueix la primera d'aquest cicle de retallades, que va dur a terme al juny, i la segona, que va tenir lloc al setembre, totes dues també de 25 pb. Cal assenyalar que el BCE ha advertit que preveu que la inflació repunti als propers mesos.

També cal destacar que la presidenta Christine Lagarde ha rebutjat completament que s'hagin debatut rebaixes de 50 pb a la reunió. "No s'ha debatut retallar 50 punts bàsics, fi de la història. El que hem debatut és retallar 25 punts bàsics i ho hem fet de manera unànime", ha assegurat davant dels mitjans de comunicació.

"El risc de cara al futur és que les dades de les enquestes millorin i les sorpreses en les dades de creixement segueixin sent positives. En aquest escenari, no és impossible que l'enfocament de 'reunió a reunió' del BCE doni lloc a una pausa al desembre, però, per ara, coincidim amb l'avaluació del Consell de Govern que els riscos continuen inclinats a la baixa per al creixement, i això es podria reflectir en menors riscos d'inflació. Seguim esperant retallades de 25 punts bàsics en cadascuna de les properes tres reunions del BCE, cosa que portaria el tipus de dipòsit a un punt neutre terminal del 2,50% al març", indiquen els analistes de TD Securities.

L'IBEX ha afrontat aquesta decisió mostrant una important fortalesa tècnica. "Estarem molt pendents de la superació definitiva dels 12.000, ja que ens faria pensar en una extensió de les alces fins al nivell dels 12.300 punts", comenten els analistes de Bolsamanía.

Wall Street va acabar ahir amb pujades, que van ser superiors al Dow Jones (+0,79%), que va marcar un nou màxim de tots els temps.

A més de la decisió del BCE, avui s'ha conegut l'IPC final de la zona de l'euro del mes de setembre (la taxa general cau a l'1,7%, una dècima per sota de l'1,8% de l'estimació preliminar). I aquesta nit, als Estats Units, atents als resultats de Netflix, que es miraran amb gran atenció per part del mercat.

També s'ha publicat la dada de les vendes al detall als Estats Units, que han sorprès a l'alça en pujar un 0,4% al setembre.

MÉS MESURES DES DE LA XINA

La Xina ha anunciat aquest dijous més mesures d'estímul, en aquest cas relacionades amb el sector immobiliari. El gegant asiàtic ampliarà la seva "llista blanca" de projectes immobiliaris i accelerarà els préstecs bancaris per a aquests desenvolupaments inconclusos fins a assolir els 4 bilions de iuans (561.800 milions de dòlars) per a finals d'any, segons ha informat el Ministeri d'Habitatge del país.

Ni Hong, ministre d'Habitatge i Desenvolupament Urbà-Rural de la Xina, ha fet l'anunci en una conferència de premsa amb funcionaris del banc central, el Ministeri de Finances i l'Administració Nacional de Regulació Financera.

Ja s'han aprovat préstecs per un total de 2,23 bilions de iuans a desenvolupadors inclosos a la llista blanca. Aquesta xifra gairebé es duplicarà, arribant a 4 bilions de iuans per a finals del 2024, segons un alt funcionari de l'administració reguladora financera.

Llançada al gener, la iniciativa de "llista blanca" de la Xina permet als governs municipals recomanar projectes residencials als bancs per agilitzar els préstecs. L'objectiu és assegurar la finalització dels projectes d'habitatges inconclusos perquè finalment puguin ser lliurats als compradors.

Les accions immobiliàries de la Xina han caigut després de la conferència del Ministeri d'Habitatge, mentre que l'índex general CSI 300 ha pujat juntament amb la majoria dels mercats d'Àsia-Pacífic.

TALGO, TSMC, EXPEDIA

A nivell empresarial a Espanya, aquest dijous s'ha parlat de Talgo. Com s'apunta més amunt, ahir va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que havia rebut una carta de "manifestació d'interès" per part del grup industrial Sidenor, en què "diu considerar l'adquisició total o parcial del capital social" del fabricant de trens. El govern basc s'ha mostrat "disposat" a ajudar a comprar Talgo per Sidenor si hi ha garanties d'ocupació i arrelament.

Fora del nostre país, i en contrast amb el que ha passat amb ASML, el fabricant de xips taiwanès TSMC ha publicat uns comptes del tercer trimestre que han superat estimacions.

A més, atents a les alces d'Expedia després de publicar-se que Uber explorar comprar la companyia, valorada en 20.000 milions de dòlars.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0836 dòlars (-0,23%). El petroli està molt pla, amb el Brent als 74,16 dòlars i el WTI, als 70,43 dòlars.

L'or puja un 0,7% (2.710 dòlars) i la plata cedeix un 0,14% (31,93 dòlars).

El bitcoin cotitza als 67.500 dòlars i l'ethereum, als 2.625 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,091%.

Noticias relacionadas

contador