L'IBEX 35 ha baixat un 0,68%, fins als 8.865,70 punts, i ha estès les pèrdues de dilluns mentre persisteixen les incerteses provocades per la situació a l'Afganistan i les últimes i decebedores dades macro a la Xina i als EUA. Diuen els experts que, amb les autoritats xineses aparentment decidides a seguir amb la seva estratègia de Covid zero, hi ha un "creixent escepticisme" sobre la possibilitat que les dades econòmiques que es vagin coneixent durant els pròxims mesos siguin millors.
- 11.720,90
- -1,50%
Avui l'atenció dels inversors no se centra, però, en les referències asiàtiques, sinó en les dades d'atur del Regne Unit (la taxa ILO cau al 4,7% al juny des del 4,8%, millor del previst ) i en el PIB preliminar del segon trimestre a l'eurozona (va rebotar un 2%).
A més, als Estats Units s'han publicat les vendes al detall de juliol, que han reflectit la caiguda del consum en general, -1,1% enfront del creixement del 0,7% de juny, mentre que aquesta se suavitza si s'exclouen els automòbils, deixant-se un 0,4%.
Aquestes dades, segons els analistes de Pantheon Macroeconomics, mostren l'impacte de la variant delta i també el final dels estímuls aprovats per l'Administració Biden a principis d'any.
Així mateix, Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), parlarà durant una trobada amb estudiants aquesta tarda. Tot i que les novetats sobre política monetària no s'esperen fins a finals d'aquest mes, a Jackson Hole, sempre és interessant el que hagi de dir Powell.
Amb tot, les borses asiàtiques han tornat a fer-ho malament aquesta matinada (especialment les xineses), mentre que els futurs nord-americans vénen amb retalls del 0,35% de mitjana. Els experts analitzen ara què pot ser l'impacte de la situació a l'Afganistan als mercats.
Entre les diferents opinions, són interessants les que apunten que el que va passar-hi suposa un dur revés per a Joe Biden, president dels EUA, que, de retruc, podria 'donar ales' a la Xina davant aquesta suposada debilitat geopolítica nord-americana.
Al costat positiu, el mercat està pendent de les bones notícies relacionades amb les vacunes, després que un assaig clínic sobre la dosi de reforç de la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech presentat a l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès) dels EUA hagi conclòs que la tercera injecció genera "anticossos neutralitzants significativament més alts". Qualsevol notícia favorable relacionada amb aquest aspecte, i que, a més, pugui contribuir que els ciutadans més reticents es vacunin i s'avanci cap a la immunitat de grup, sempre és ben rebuda.
POCS VALORS EN VERD
Dins de l'IBEX molt pocs valors han tancat en verd, amb PharmaMar i Cellnex són els millors, mentre Almirall, IAG i Sabadell han destacat en la banda negativa. Cal recordar que la farmacèutica va ser ahir la millor i que avui ha perdut bona part del que va guanyar durant la passada jornada.
D'altra banda, la Comissió Europea ha transferit aquest dimarts a Espanya els primers 9.000 milions d'euros del pla de recuperació que arriben en forma de bestreta dels gairebé 70.000 milions que el Govern va sol·licitar en forma de transferència no reemborsables.
Just quan s'ha conegut que el deute públic espanyol ha marcat un altre rècord al juny, amb 1,42 bilions d'euros, i ha superat el 122% del PIB.
ALTRES MERCATS
L'euro es deprecia un 0,5% i es canvia als 1,1720 dòlars. El petroli cedeix un 0,6%, fins als 69,12 dòlars el Brent i als 66,78 dòlars el West Texas.
L'or baixa un 0,2%, fins als 1.785 dòlars, i la plata cau un 0,6%, fins als 23,65 dòlars.
El bitcoin baixa un 1% (45.860 dòlars), a l'igual que l'ethereum (3.188 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins a l'1,258% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es manté al 0,228%.