ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 22 de septiembre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 (-0,26%, 9.336) i les borses europees han acomiadat amb signe mixt d'aquest dijous, 12 d'octubre, quan se celebra la Festa Nacional d'Espanya. Els inversors es mantenen han valorat la dada macroeconòmica clau de la jornada, la inflació dels EUA, que determinarà els propers passos a seguir de la Reserva Federal (Fed).

  • 11.056,80
  • 1,32%

En aquest sentit, l'IPC s'ha mantingut el setembre al 3,7% en taxa interanual, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. El consens esperava una moderació fins al 3,6%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha baixat fins al 4,1%, des del 4,3% del mes anterior, i en línia amb el que s'esperava.

La situació dels preus s'ha conegut, precisament, tot just un dia després de publicar-se les actes de l'última reunió de la Fed, que han mostrat que el banc central que lidera Jerome Powell continua tenint com a objectiu principal la lluita contra l'elevada inflació.

De fet, a les actes queda clar que la Fed preveu tipus "restrictius" fins que els preus baixin, encara que també han revelat que no hi ha unanimitat al si de l'organisme sobre la necessitat o no d'un augment addicional dels tipus d'interès.

Cal recordar que a la seva última reunió la Reserva Federal va optar per fer una pausa en la seva política d'enduriment monetari, encara que va ser una pausa 'hawkish' en anticipar una alça més dels tipus. Aquest dijous s'espera que la inflació general es mantingui estable al 3,7% el setembre.

ACTES DEL BCE

De tornada a Europa,aquest dijous li ha tocat el torn al Banc Central Europeu (BCE), que ha publicat les actes de la seva última reunió, la corresponent al 13 i 14 de setembre, en què reflecteix que "una sòlida majoria dels membres" ha donat suport a l'alça de 25 punts bàsics proposada per Philip Lane, economista en cap de la institució. Ahir els mercats europeus van viure una jornada mixta. Alguns selectius, com l'IBEX o el DAX, van aconseguir resistir, mentre que altres, com l'FTSE i el CAC, van recular davant la feblesa mostrada per sectors com el de l'energia i el luxe. A Wall Street, els índexs també van acabar el dia lleugerament a l'alça.

El començament positiu per a les borses del Vell Continent s'explica, entre d'altres coses perquè el fons sobirà xinès ha comprat accions d'alguns dels bancs més grans del país, una mesura que segons Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, té "totes les característiques d'una iniciativa inspirada pel Govern per impulsar la confiança".

Els inversors esperen també la dada del PIB mensual del Regne Unit corresponent a l'agost. Haurien de mostrar, segons Hewson, una "millora de les xifres respecte al juliol". "No vam tenir un bon començament del tercer trimestre el juliol, ja que l'economia es va contreure un -0,5% i va revertir l'augment del 0,5% observat el juny. Ara s'espera un repunt del 0,2% l'agost, impulsat per una expansió del 0,3% al sector serveis, mentre que es preveu que la producció manufacturera i industrial millori, encara que seguirà sent lleugerament negativa", comenta l'expert.

EMPRESES, PETROLI I ALTRES MERCATS

Al pla empresarial, easyJet ha actualitzat xifres sobre el seu negoci i empreses com Domino's Pizza o Delta Air presenten els seus comptes als EUA, en espera que la temporada de resultats es doni oficialment per iniciada aquest divendres una vegada publiquin bancs com BlackRock, Citi, JP Morgan i Wells Fargo.

En altres mercats, el petroli registra pujades del 0,8% de mitjana, de manera que el Brent cotitza als 86,61 dòlars i el West Texas, als 84,09 dòlars. Segons explica Stephen Innes, soci director d'SPI Asset Management, "és probable que els preus del petroli cru segueixin sent molt volàtils, ateses les preocupacions creixents sobre l'economia global i el repunt recent del risc geopolític".

En qualsevol cas, Innes considera que "és difícil que la demanda mundial de petroli es contregui" a no ser que "es produeixi una recessió mundial oberta encapçalada per caigudes significatives als Estats Units i la Xina (els dos majors consumidors de petroli cru del món)".

Per part seva, Pierre Wunsch, governador del Banc Nacional Bèlgica, ha alertat que els preus del petroli representen un risc sobre la inflació que podria empènyer el Banc Central Europeu (BCE) a emprendre una altra pujada dels tipus d'interès.

L'unça d'or cotitza amb caigudes del 0,17% fins a 1.884 dòlars, mentre que el bitcoin cedeix fins als 26.600 dòlars. El bo del Tresor nord-americà a 10 anys cau i la rendibilitat se situa al 4,662%.

Noticias relacionadas

contador