L'IBEX i la resta de borsa europees s'han capgirat i han tancat en positiu. El selectiu espanyol ha avançat un 1,02%, fins als 7.932 punts, després de marcar un mínim intradia als 7.713 sencers durant el matí. Dins el selectiu destaquen els descensos en Telefónica (-2,59%), que és el pitjor títol de l'índex al costat de Grifols i Enagás. Al costat positiu estan Solaria (que passa de caure un 5% a pujar un 3,46%), Arcelor Mittal i Bankia, que ha publicat resultats.
- 11.899,30
- 0,86%
Al mercat europeu segueixen cuejant les fortes caigudes de la passada jornada a Wall Street. A l'altre costat de l'Atlàntic, la liquidació de posicions curtes per part d'alguns fons de cobertura, afectats per les fortíssimes pujades en companyies com GameStop o AMC, van portar a aquests importants descensos. No obstant això, la Borsa de Nova York rebota, cosa que ha provocat el gir a l'alça de les borses europees.
A nivell empresarial, Bankia és un dels protagonistes positius, ja que els seus resultats han estat ben rebuts pel mercat. El seu president, José María Goirigolzarri, espera tancar la fusió amb CaixaBank durant el primer trimestre i eliminar la marca de Bankia durant l'estiu, per completar la integració tecnològica de les dues entitats durant el quart trimestre.
A més, els bancs han descomptat de manera positiva la notícia que el BCE els permetrà distribuir com a dividends el 15% del seu benefici de 2020. Demà publicaran les seves xifres CaixaBank i BBVA.
El banc central nord-americà va mantenir la seva política monetària sense canvis (tipus d'interès al 0%/0,25% i programa de compra d'actius en 120.000 milions de dòlars mensuals). El més destacat del seu comunicat és que ha assenyalat que "el ritme de recuperació de l'activitat econòmica i l'ocupació s'han moderat durant els últims mesos, amb la debilitat concentrada en els sectors més intensament afectats per la pandèmia".
Tot això mentre continuen les picabaralles entre la UE i AstraZeneca. Finalment, ahir hi va haver reunió entre les parts per intentar arribar a un punt de trobada sobre els retards en els lliuraments de les vacunes, una reunió que va acabar sense acord malgrat el to constructiu, segons s'ha sabut. Pfizer, per la seva banda, ha comunicat que augmentarà el subministrament de vacunes el 15 de febrer després de reprendre els enviaments a la UE.
Al calendari de dades macro d'aquest dijous, l'atur d'Espanya ha tancat 2020 amb una pujada interanual del 16,5% i un retrocés de l'ocupació del 3,1%, en ambdós casos, les pitjors dades anuals de l'EPA des de l'any 2012.
Per la seva banda, el PIB dels EUA ha pujat un 4% durant el quart trimestre del 2020, menys del 4,3% anticipat pels economistes enquestats per Dow Jones. A més, les dades setmanals d'atur han estat millors del que s'esperava, ja que les peticions inicials de desocupació han pujat fins a les 847.000, per sota de les 875.000 anticipades.
Pel que fa a l'aspecte tècnic de l'IBEX, els experts de Bolsamanía adverteixen que es podria anar a buscar el suport dels 7.663 punts després que ahir perdés els mínims de dilluns i cobrís el buit alcista que va deixar als 7.789 punts. "El seu aspecte tècnic és complicat per al curt termini i no descartem acabar veient uns descensos fins als mínims del passat dia 21 que presenta als 7.663 punts. No tornarem a veure un senyal de fortalesa mentre cotitzi per sota dels 8.000 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.