ep vista general de paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 5 de agosto de 2024 en
Ricardo Rubio - Europa Press

Els índexs europeus cotitzen amb calma i moviments moderats aquest divendres (IBEX: +0,2%, 11.648; DAX: -0,01%; CAC: +0,56%; FTSE MIB: +0,65%; FTSE 100: -0,07%), últim dia de la primera setmana borsària d'octubre que, en el cas de l'BEX, se saldarà clarament en negatiu. En espera del que faci avui, el selectiu es deixa al voltant d'un 3% a la setmana, que ha estat marcada per la dada d'inflació de la zona de l'euro del setembre, que deixa oberta la possibilitat d'una altra retallada de tipus del Banc Central Europeu (BCE) aquest mes, i per la tensió geopolítica.

  • 11.616,60
  • -0,01%

La setmana acaba amb la mira sobre la macro i l'atenció posada sobre l'informe d'ocupació del setembre als EUA, que oferirà pistes sobre el ritme de relaxació de tipus de la Reserva Federal (Fed) després de la primera retallada, de 50 punts bàsics, anunciat al mes passat.

El consens espera, majoritàriament, una lleugeríssima moderació fins als 140.000 nous llocs de treball, des dels 142.000 del mes anterior, i que la taxa d'atur es mantingui al 4,2%.

Tot i això, no totes les previsions coincideixen i des d'Oxford Economics es decanten per una dada molt més forta, fins als 165.000 llocs de treball i que la taxa de desocupació pugi al 4,3%.

La desacceleració en la contractació i l'augment de la taxa de desocupació a principis d'aquest any van ser factors clau darrere de la decisió de la Fed d'iniciar la campanya de relaxació amb una gran reducció de mig punt. El president Jerome Powell va reiterar aquesta setmana que no voldria veure més debilitament al mercat laboral. El president de la Reserva Federal de Chicago, Austan Goolsbee, va reiterar que les taxes d'interès han de baixar considerablement al proper any.

ESPERANT LA RESPOSTA D'ISRAEL

Al costat de la geopolítica, tot el món està esperant la resposta d'Israel després de l'atac de l'Iran amb míssils.

Segons Financial Times, el govern de Benjamin Netanyahu estudia atacar posicions militars llançamíssils o fins i tot infraestructures petrolíferes.

Els Estats Units estan negociant amb Israel perquè la resposta sigui selectiva i no provoqui una represàlia encara més gran per part de l'Iran, que elevi encara més l'escenari bèl·lic a l'Orient Mitjà.

Tot i això, el president dels EUA, Joe Biden, ha reconegut que està "discutint" un possible atac israelià contra instal·lacions petrolíferes de l'Iran. En declaracions als mitjans de comunicació a la Casa Blanca també ha dit que els EUA "no permeten a Israel, sinó que aconsella".

El mercat ha estat molt pendent tota la setmana de la reacció del petroli per l'escalada del conflicte, que va repuntar després de l'atac de l'Iran i s'ha mantingut tensionat. El Brent finalitza la setmana a prop dels 78 dòlars el barril i el WTI, rondant els 74 dòlars. A hores d'ara, els dos pugen moderadament.

ARANZELS, FERROVIAL, MAERSK, NVIDIA...

Pel que fa a altres aspectes destacats d'aquest divendres, cal subratllar que la Unió Europea (UE) decidirà si fa permanents els aranzels al cotxe elèctric importat des de la Xina que va imposar de manera provisional al juliol per compensar els subsidis il·legals de Pequín als productors. Es tracta d'una mesura que Brussel·les defensa amb països com França, Itàlia o Polònia i malgrat les reserves d'Alemanya i, més recentment, d'Espanya.

A Espanya, atents a Ferrovial, perquè cau per la possibilitat que el govern d'Ontario recompri l'autorpista ETR 407. És el pitjor valor de l'IBEX mentre que el millor n'és Cellnex, pel possible avenç del pagament de dividend el 2025, un any abans del previst.

A més, cal esmentar la contundència de Josep Oliu, president de Sabadell, que ahir dijous va parlar davant de més de 300 accionistes i va ser absolutament clar sobre la poca cosa que li agrada l'OPA de BBVA, que "infravalora significativament" el projecte de l'entitat, segons el màxim responsable.

Fora del nostre país, Maersk perd més d'un 8%, ja que les empreses de transport marítim europees cedeixen després de la fi de la vaga portuària als Estats Units.

A més, avui també s'està parlant d'Nvidia, que ahir va tancar amb alces superiors al 3% després que el seu CEO hagi dit que la demanda del seu processador gràfic d'IA de pròxima generació, conegut com a Blackwell, és "una bogeria".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,1032 dòlars (+0,0091%). L'or està pla (2.681 dòlars), igual que la plata (32,37 dòlars).

El bitcoin cotitza als 61.354 dòlars i l'ethereum, als 2.381 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 3,836%.

Noticias relacionadas

contador