ep interior del palacio de la bolsa ibex 35 de la bolsa de madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX ha pujat un 0,47%, fins als 8.637,80 punts i s'ha acostat a màxims anuals mentre les grans borses mundials (DAX, Stoxx 600, Dow Jones, S&P 500) han fet una parada en el camí després de marcar màxims històrics. A Europa, continua el caos al voltant de la vacuna d'AstraZeneca, l'ús de la qual s'ha suspès a Espanya per a menors de 60 anys. Continua a Europa el debat sobre la seguretat de les vacunes que, inevitablement, afectarà el full de ruta fixada per aconseguir aquest objectiu de tenir el 70% de la població immunitzada a l'estiu. La situació de la pandèmia en general, i de les vacunes en particular, segueix sent preocupant al Vell Continent. A Itàlia, les autoritats van confirmar aquest dimecres 13.700 nous casos i més de 620 morts per Covid.

  • 11.570,10
  • 0,65%

ntre els blue chips, ha destacat el comportament negatiu de Repsol i Santander, mentre Iberdrola ha estat el més alcista, al costat de Ferrovial. Les companyies d'energies renovables, com Solaria i Siemens Gamesa, han liderat els guanys al costat de Grifols.

A la part baixa de la taula, han aparegut les empreses associades al turisme, com Meliá i IAG, que han baixat després de la incertesa provocada per la vacuna d'AstraZeneca.

D'altra banda, Bolsamanía ha publicat que l'ERO de BBVA se centrarà en la seva ciutat financera de Madrid (uns 1.000 empleats) i a Catalunya.

La jornada s'ha desenvolupat amb considerable tranquil·litat i poca força. L'S&P 500 i el DAX cotitzen en màxims històrics, però el poc volum de les últimes jornades no és un bon senyal, ja que indica que les mans fortes es mantenen al marge del mercat.

LES ACTES DE LA FED I EL BCE

A l'altre costat de l'Atlàntic, el més destacat de la passada sessió van ser les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed). Els funcionaris del banc central nord-americà van indicar durant la seva última reunió que la política acomodatícia es mantindrà fins que produeixi una major ocupació i inflació, i que no s'ajustarà basant-se únicament en les previsions.

El resum de la reunió indica que, encara que els funcionaris veuen que l'economia està millorant considerablement, creuen que es necessita molt més progrés abans de canviar la política 'ultralaxa'.

Els membres de la Fed han assenyalat que els 120.000 milions de dòlars mensuals en compres de bons "estan proporcionant un suport substancial a l'economia". En aquest sentit, han apuntat que "probablement passarà algun temps fins que es produeixin nous avenços substancials cap als objectius de màxima ocupació i estabilitat de preus del Comitè i que, d'acord amb les orientacions del Comitè basades en els resultats, les compres d'actius continuaran almenys al ritme actual fins llavors".

"Les actes del FOMC no van tenir cap repercussió als mercats borsaris, encara que als mercats de divises, el dòlar nord-americà es va enfortir a mesura que els rendiments a llarg termini pujaven", apunta Jeffrey Halley, analista per a Àsia Pacífic d'Oanda.

Avui coneixerem als Estats Units les últimes xifres de sol·licituds setmanals de subsidi d'atur que, després de pujar inesperadament fins als 719.000 la setmana passada, s'espera que tornin a caure fins als 680.000, després d'assolir els 658.000 revisades fa un parell de setmanes. També s'espera que les sol·licituds de subsidi d'atur segueixin baixant fins als 3,65 milions.

Així mateix, el Banc Central Europeu (BCE) ha publicat les actes de la seva última reunió, en què els membres coincideixen que segueix sent necessari un ampli estímul monetari.

A nivell econòmic, les dades d'atur setmanal als EUA han estat pitjors del previst, tot i que els analistes segueixen anticipant una gran creació d'ocupació a l'abril, a mesura que es reobre l'economia.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX manté el seu bon aspecte tècnic i encara la resistència dels 8.740 punts, els seus màxims anuals i la superació dels quals li obriria la porta cap als 9.000 punts.

Els analistes insisteixen que els grans valors de l'IBEX segueixen mostrant un bon aspecte, i això suposa un suport fonamental per al selectiu.

L'euro s'aprecia un 0,28% i es canvia a 1,1903 dòlars, mentre el petroli Brent baixa un 0,3%, fins als 62,94 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,8%, fins als 1.755 dòlars.

El bitcoin cedeix un 3,5%, fins als 57.811 dòlars, i l'ethereum, un 4%, fins als 2.048 dòlars.

Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,64% i la del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,33%.

Noticias relacionadas

contador