ep archivo   el interior de la bolsa de madrid espana a 5 de enero de 2021 el ibex 35 cedia un 032
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 tanca amb alces del 0,8% i lidera les pujades a Europa (IBEX: +0,8%, 13.123 punts) amb gairebé tots els seus títols en verd i els bancs, Solaria, Enagás i Mapfre al capdavant. Això, en una jornada que a Espanya es pot considerar de transició pel que fa a notícies, ja que, a partir de demà dimecres, es produirà una veritable allau de resultats empresarials sobre els quals us anirem informant.

  • 13.297,00
  • 1,23%

Tota aquesta quantitat ingent de comptes sens dubte mourà les cotitzacions de totes les companyies implicades. A més, també serà demà, al tancament de sessió, quan als Estats Units es coneixeran les xifres d'Nvidia, sens dubte una de les cites més rellevants d'aquesta setmana. Aquestes magnituds serviran per sospesar, entre altres coses, l'impacte de DeepSeek a la companyia de semiconductors.

La cotització amb poca força dels índexs europeus aquest dimarts segueix a un tancament amb predomini de números vermells ahir a Wall Street, que va estendre les caigudes de divendres, després que Donald Trump digués que els aranzels a Mèxic i Canadà "seguiran endavant" al mes que ve. El Dow Jones va finalitzar pla, però l'S&P es va deixar un 0,5% i el Nasdaq va cedir un 1,21%.

A Àsia, els descensos també s'hi han imposat aquesta matinada, amb els índexs pressionats, en bona mesura, també per les empreses de tecnologia. Això es deut a una nova ordre de Donald Trump que imposa noves restriccions a les inversions de la Xina en tecnologies sensibles. A Europa, ASML cau a prop d'un 2% per aquest motiu.

"Recordem que, de cara al 2025, ASML ja va indicar que les vendes a la Xina representaran el 20% del total tenint en compte les restriccions actuals. A mitjà i llarg termini, pensem que el fet de noves restriccions tindrà el seu efecte en la distribució geogràfica de les vendes, reduint-les a la Xina, però no afectant el volum total".

També a Àsia, el banc central de Corea del Sud ha retallat aquest dimarts els tipus d'interès en 25 punts bàsics, portant-los al nivell més baix des de l'agost del 2022. L'organisme ha baixat les taxes del 3% al 2,75%, en línia amb les expectatives, i ha marcat la tercera retallada en quatre sessions. A més, ha retallat la seva previsió de creixement per al 2025 de l'1,9% estimat al novembre a l'1,5%, assenyalant que la recuperació de la demanda interna i el creixement de les exportacions seran probablement menors del que s'esperava a causa del deteriorament del sentiment econòmic i de les polítiques aranzelàries dels EUA.

Aquest dimarts també s'estan publicant resultats, tant al nostre país (Rovi ha comunicat una caiguda del benefici del 20% i anticipa menys ingressos el 2025) com a la resta d'Europa. Així mateix, s'està prestant atenció a Telefónica que, abans d'anunciar els comptes aquest dijous, ha informat de la venda de la seva filial argentina per 1.189 milions a Telecom Argentina. A més, BBVA i Santander han estat notícia per sengles millores de valoració de Jefferies.

Telefónica ha pujat un 1,5%, mentre que Solaria i Enagás avancen un 1,79% i un 2,93%, respectivament. Tot just han cedit set títols de l'IBEX i ho han fet de manera poc cridanera.

A nivell macro, els inversors han conegut la segona estimació del PIB del quart trimestre a Alemanya, que confirma una caiguda del 0,2%. A la tarda, a l'altra banda de l'Atlàntic, parlen diversos membres de la Reserva Federal (Fed).

A l'àmbit de la política i la geopolítica, l'atenció continua posada sobre Alemanya i sobre les negociacions per formar Govern després que la CDU/CSU, liderada per Friedrich Merz, hagi guanyat les eleccions. Els estrategs aposten per una Gran Coalició CDU/CSU i SPD.

La formació d'un govern ràpid a Alemanya és molt rellevant en un moment en què està en joc un acord de pau a Ucraïna i cal una Europa forta que reivindiqui el seu lloc mentre els Estats Units negocien amb Rússia per arribar a un pacte. Aquest dilluns, no obstant, hi va haver un acostament entre els EUA i la UE amb la reunió de Trump i el president francès, Emmanuel Macron, arran de la qual el mandatari nord-americà va confirmar que es reunirà amb el president ucraïnès Zelenski.

L'IBEX NO PARA

L'IBEX segueix avançant aquest dimarts. El selectiu es manté cotitzant al voltant dels màxims anuals després d'aconseguir recuperar els 13.000 punts.

"La seva tendència continua sent molt bona, encara que sense oblidar que segueix vigent la figura baixista de dimecres passat. Els alts nivells de sobrecompra són una nuvolada que sobrevola el selectiu espanyol, i és que no seria estrany que poguéssim veure una parada al camí", assenyalen els experts de Bolsamanía. "El primer nivell de suport és als 12.894 punts. Atents que un tancament per sota d'aquest nivell de preus podria portar una continuació de les caigudes fins al nivell dels 12.400 punts".

Per la seva banda, el primer nivell de resistència és als 13.158 punts, màxims anuals. "Si aconseguís superar aquests preus, és probable que puguem veure una extensió de les pujades fins al nivell dels 13.500 punts".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0503 dòlars (+0,35%). El petroli cotitza amb descensos de més del 2% (barril Brent: 72,92 dòlars; barril WTI: 68,88 dòlars).

L'or cedeix un 1,86% (2.908 dòlars), i la plata, un 2,7% (31,7 dòlars).

El bitcoin perd els 90.000 dòlars (87.300 dòlars) i l'ether cau fins als 2.429 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,298%.

Noticias relacionadas

contador