ep archivo   valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Isabel Infantes - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha cedit posicions amb força (-1,68%) i ha perdut el suport dels 8.800 punts (8.753,20 punts), on hi ha la mitjana de 200 sessions, en haver patit la pressió dels valors del sector associat a turisme i viatges (IAG; Amadeus; Aena), que han caigut amb ganes després de conèixer que Àustria ha confinat tota la seva població. En una setmana per oblidar, la més baixista de l'any, el selectiu ha baixat un 3,6% durant les últimes cinc sessions.

  • 11.382,60
  • -1,85%

També ho han fet molt malament els bancs bancs (sobretot CaixaBank, Sabadell, Bankinter i Santander) després que Christine Lagarde afirmés que el BCE no endurirà de moment la política monetària, cosa que allunya una pujada de tipus.

Tot i que les pèrdues han estat generalitzades en gairebé tots els valors. Entre els pitjors, ha destacat també Inditex, a causa del temor que els nous confinaments afectin l'obertura de les botigues.

La resta de places europees han retallat igualment i han tancat en negatiu, tot i que els descensos han estat molt inferiors als del nostre índex, més exposat als bancs i al sector d'Oci i Turisme

Tota la setmana ha estat molt marcada a les borses pel temor a l'augment de casos de coronavirus, especialment a Europa. Un temor que ha augmentat aquest matí, quan Àustria s'ha vist obligada a confinar tota la població, a causa de l'augment de casos.

A més, Alemanya ha anunciat igualment que prendrà mesures contra els no vacunats mentre que marca màxims de contagis i defuncions des que va arrencar la pandèmia. A Espanya el debat és obert, i algunes comunitats autònomes volen imposar el passaport Covid.

La por de l'extensió de nou de la Covid és sobretot predominant a Europa. Encara que en altres llocs del món, incloent-hi els EUA, la situació també s'està complicant, al Vell Continent és especialment preocupant. Això combina amb la crisi energètica, la por de la inflació i els problemes a la cadena de subministrament.

Pel que fa a la situació a l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street cotitza amb signe mixt i a prop de màxims després que ahir finalitzessin ahir el dia amb predomini dels números verds, mentre que a Àsia el to ha estat mixt aquesta matinada. Destaquen les fortíssimes caigudes d'Alibaba després de publicar ahir els seus resultats, que ja es van cotitzar amb descensos importants a Wall Street.

La setmana que ve estarà marcada pel festiu a Wall Street del 25 de novembre (Acció de Gràcies) i la celebració del Black Friday el divendres, 26 de novembre. Això farà que la setmana segurament sigui més tranquil·la, amb les borses nord-americanes a mig gas.

ADÉU A LA MITJANA DE 200 SESSIONS

L'IBEX ha perdut la mitjana de 200 sessions (situada als 8.807 punts) i ara mateix no tindria suport fins a la zona dels 8.654 punts, i després els 8.550 punts.

Els experts de Bolsamanía posen èmfasi en la diferència entre les caigudes de l'IBEX i les retallades, molt menors, a les altres places europees. José María Rodríguez, analista d'aquesta web, insisteix en la recomanació recurrent que "no cal invertir en l'IBEX", ja que hi ha molts altres índexs que, segons la seva opinió, ofereixen millors perspectives i no estan tan condicionats per l'evolució de determinats valors -com els bancs-, com passa al nostre selectiu.

ALTRES MERCATS: EL PETROLI TAMBÉ S'ENFONSA

L'euro es canvia a 1,1267 dòlars (-0,89%) després de les paraules de Lagarde. El petroli s'enfonsa un 3% per la por del Covid, amb el Brent als 78,54 dòlars i el WTI als 76,38 dòlars.

El bitcoin cedeix un 0,1% i ja cotitza a la zona dels 58.000 dòlars, i l'ethereum puja un 3,6% fins als 4.217 dòlars.

L'or i la plata estan tranquils, amb el primer als 1.864 dòlars i el segon als 24,85 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,541% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,394%.

Noticias relacionadas

contador