ep el ibex 35 avanza sobre los 8100 puntos con una subida del 135
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX ha tancat pla, als 8.525 punts, després de conèixer que l'FDA (Food and Drug Administration) nord-americana ha demanat aturar l'ús de la vacuna de Johnson & Johnson per possibles trombes. A Europa, la multinacional nord-americana, que distribueix la vacuna a través de la seva filial Janssen, ha decidit "endarrerir el seu llançament a Europa" fins que s'aclareixi la situació.

  • 11.428,00
  • -0,34%

Espanya esperava 300.000 dosis d'aquesta vacuna aquest mateix dimarts, de manera que això suposa un seriós contratemps per avançar en el procés de vacunació, ja que se n'esperaven 5,5 milions de dosis durant el segon trimestre. Des de l'FDA han comentat que esperen emetre'n una valoració "en qüestió de dies".

Per valors, Telefónica ha estat un dels pitjors de l'IBEX amb retalls de l'1,92%, en un dia durant el qual Barclays ha retallat les estimacions per a la seva filial alemanya.

També ha caigut un 1,25% BBVA, que ha convocat els sindicats per negociar l'ERO que afectarà uns 3.000 treballadors i se centrarà en la seva ciutat financera de Madrid ia Catalunya, segons va publicar Bolsamanía la setmana passada.

Al costat positiu han destacat Solaria, Cellnex, Fluidra i Acerinox, que ha rebut una pujada de valoració per part de Deutsche Bank.

Amb tot, cal ressaltar que els índexs europeus es mantenen considerablement immunes a les notícies que es van coneixent sobre la Covid i les vacunes. Fa la impressió que els inversors estan esperant ja la temporada de resultats. Als Estats Units els comptes arrencaran aquest dimecres, mentre que a Espanya ho faran dimarts que ve, 20 d'abril, amb Enagás. El 23 d'abril anunciarà xifres Bankinter i l'última setmana del mes publicaran els seus resultats del primer trimestre Santander, BBVA i Sabadell.

A més, cal destacar que aquest dimarts CaixaBank comença les seves reunions amb els sindicats per l'ERO que pensa dur a terme i que s'espera que afecti uns 8.000 empleats. A més, aquest dilluns després del tancament es va saber que el fons sobirà de Noruega, Norges Bank, ha entrat al capital de Naturgy amb una participació de l'1,143% en plena OPA d'IFM.

És notícia també que la Guàrdia Civil està registrant la seu central d'Abengoa a Sevilla per ordre de l'Audiència Nacional.

ZEW I IPC ALS EUA

Els inversors prestaran atenció aquest dimarts a dues referències macro principalment. D'una banda, el ZEW alemany (el sentiment econòmic es va situar en 70,7, per sota de les previsions de 79) del mes d'abril i d'altra banda l'IPC dels Estats Units de març.

A més, cal destacar que a Àsia "la primera sorpresa és la balança xinesa de març", tal com destaca Jeffrey Halley, analista per a Àsia Pacífic d'Oanda. "En termes de dòlars, el superàvit es va desplomar fins als 13.800 milions de dòlars, enfront d'un superàvit esperat de 52.000 milions de dòlars. Les exportacions van augmentar al març un 30,60% interanual enfront del 35,50% previst. La veritable sorpresa és que les importacions de març van augmentar un 38,10% interanual, enfront del 23,30% previst. Les importacions van pujar de forma generalitzada, encapçalades per la siderúrgia i els metalls industrials, el gas natural i el petroli cru, i, sobretot, els productes mecànics i elèctrics i la carn, que van augmentar més del 25%", explica Halley.

Els experts d'Oxford Economics destaquen que les exportacions i importacions xineses continuen "fortes". "Esperem que l'impuls de les exportacions segueixi sent sòlid la resta de 2021. Tot i que els retards en el transport marítim mundial suposen un repte a curt termini, la forta recuperació econòmica mundial que esperem aquest any hauria de donar suport a les perspectives d'exportació de la Xina", escriuen al respecte.

BONA FIGURA

L'IBEX va acabar aquest dilluns donant forma a una "bona figura", tal com destaca César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. El selectiu va cobrir el buit alcista que va deixar el passat 30 de març als 8.492 punts.

"L'aspecte tècnic de l'índex espanyol segueix sent bo, tot i que per tornar a veure un senyal de fortalesa hauríem d'esperar a veure un tancament per sobre dels 8.740 punts, màxims anuals. Això ens faria pensar en una extensió dels guanys fins al nivell dels 9.000 punts", apunta Nuez.

ALTRES MERCATS

L'euro s'aprecia un 0,2% i es canvia als 1,1933 dòlars. El petroli puja un 0,8%, fins als 63,82 dòlars el Brent i als 60,20 dòlars el West Texas.

L'or puja un 0,5%, fins als 1.743 dòlars, i la plata puja un 2%, fins als 25,35 dòlars.

El bitcoin marca nous màxims històrics per sobre de 62.000 dòlars (+4%, 62.705 dòlars). L'ethereum puja un 3%, fins als 2.205 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,669% i la del bo espanyol a 10 anys cau fins al 0,38%.

Noticias relacionadas

contador