L'IBEX 35 i la resta de borses europees han retallat posicions aquest dimarts (IBEX: -0,48%, 11.118 punts) després de les alces que es van veure ahir a aquest costat de l'Atlàntic i que, en el cas de les borses espanyola i italiana, van ser superiors a les de la resta de places europees. Des que es va desfermar la crisi política a França, la Borsa del nostre país i la italiana se n'estan veient beneficiades i, un dia darrere l'altre, lideren el rànquing d'índexs del Vell Continent.
- 11.473,90
- 0,33%
Amb tot, l'IBEX ha aconseguit aguantar els 11.100 punts després de revalorar-se aquest dilluns un 1,27% i superar resistències del curt termini que presentava a 11.165 punts.
"Per a les properes sessions esperem una continuació de les alces que es podrien estendre fins al nivell dels 11.272 punts. Si aconsegueix superar aquests preus, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins als 11.469 punts, màxims anuals", indiquen els analistes tècnics de Bolsamanía.
I mentre les places europees estrenaven la setmana en verd, Wall Street ho feia amb signe mixt i amb caigudes de l'1,09% al Nasdaq per les retallades, de nou, d'Nvidia, que ha perdut més d'un 10% des de finals de la setmana passada i que està generant dubtes al mercat sobre la continuïtat del seu impressionant ral·li.
"Nvidia experimenta períodes d'extrema volatilitat, tant a l'alça com a la baixa. Si posseiu aquestes accions, heu de fer les paus amb això. Les xifres de l'última liquidació d'Nvidia són sorprenents: ha perdut gairebé 300.000 milions de dòlars en valor i la seva capitalització de mercat va caure breument per sota dels 3 bilions de dòlars. Actualment, la seva capitalització de mercat està per sota de la de Microsoft i Apple”, assenyala Kathleen Brooks, directora d'investigació de XTB. Nvidia es va deixar ahir un 6,68%.
A l'Àsia, per part seva, s'ha imposat el verd aquesta matinada. El primer ministre xinès, Li Qiang, ha defensat avui el desenvolupament tecnològic del país alhora que ha criticat els esforços per restringir la cooperació global. Les seves declaracions, a l'obertura de la reunió de Davos d'estiu del Fòrum Econòmic Mundial a Dalian, la Xina, s'han produït enmig de tensions creixents amb la UE pels aranzels a les importacions de cotxes elèctrics xinesos.
"El ràpid auge de les noves indústries de la Xina està arrelat en els nostres avantatges comparatius únics", ha dit Li. "Així és com les indústries emergents de la Xina obtenen la seva competitivitat".
Pel que fa a l'agenda d'aquest dimarts, inclou la publicació del PIB del primer trimestre a Espanya, que creix un 0,8%, una dècima més del que s'esperava. A més, al nostre país també s'ha publicat l'índex de preus de producció.
FLUIDRA, MERCK, AIRBUS...
Al pla empresarial, atents a Espanya a Fluidra, que s'ha enfonsa gairebé un 8% després de l'advertència de beneficis del seu rival als EUA Pool Corp.
Amb Fluidra, Indra és ara el segon pitjor títol de l'IBEX, amb retallades que han arribat a superar el 4% (-1,67% al tancament) enmig de les notícies que indiquen que es reuneix aquest dijous per estudiar la compra d'Hispasat.
Un altre valor que ha registrat fortes pèrdues ha estat Airbus, que també s'ha dessagnat un 9% després de retallar previsions.
Al costat positiu de l'IBEX, el que millor ho ha fet és Iberdrola, que ha sumat un 1,06%.
Fora del nostre país, atents a Merck, que es desploma després d'anunciar que cancel·la un important assaig d'un medicament per tractar el càncer de cap i coll localment avançat.
Airbus també s'enfonsa un 9% després de retallar previsions.
Cal destacar també que avui els inversors estaran atents als resultats de FedEx. Els comptes de l'empresa nord-americana sovint se segueixen amb atenció, ja que es consideren un indicador de com evoluciona l'economia.
NOVA ADVERTÈNCIA DE LA FED
La presidenta de la Reserva Federal (Fed) de San Francisco, Mary Daly, va advertir ahir que el mercat laboral dels EUA s'està acostant a un punt d'inflexió, on una desacceleració addicional podria significar una desocupació més gran. Daly, que vota sobre la política monetària aquest any, va dir que probablement caldrà una demanda restringida per tornar la inflació a l'objectiu del 2% del banc central.
Les seves declaracions segueixen els comentaris de la setmana passada de diversos funcionaris que van emfatitzar la necessitat de més evidència d'un refredament de la inflació abans de baixar els tipus. A principis d'aquest mes, els funcionaris de la Reserva Federal van anticipar només una reducció de taxes per al 2024, en comparació amb les tres projectades al març, basant-se en el gràfic de punts que combina les previsions dels responsables de la política.
ALTRES MERCATS: OR, BITCOIN...
L'euro canvia als 1,0705 dòlars (-0,25%). El petroli cotitza amb caigudes moderades, amb el Brent als 85,62 dòlars i el WTI, als 81,36 dòlars.
L'or puja un 0,59%, fins als 2.330 dòlars. Ahir Bank of America va publicar un informe en què assenyala que tocarà els 3.000 dòlars per unça als propers 12 a 18 mesos.
El bitcoin es recupera després de caure fins als 58.000 dòlars i ara s'acosta als 62.000 dòlars. Per part seva, l'ethereum escala fins als 3.400 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,25%.