ep paneles de valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 19 de mayo de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

Sorpresa a Europa. El Banc Central Europeu (BCE) ha convocat una reunió d'emergència per a aquest dimecres després de la qual ha anunciat diverses mesures per controlar el deute comunitari, i les borses del Vell Continent han reaccionat amb fortes i inesperades alces. L'IBEX ha pujat un 1,34% i arriba als 8.174 punts, posant fi així a una ratxa negativa de quatre sessions consecutives a la baixa.

  • 11.467,30
  • 0,24%

El Consell de Govern del Banc Central Europeu ha decidit que aplicarà flexibilitat en la reinversió dels reemborsaments que vencen a la cartera del PEPP, per tal de preservar el funcionament del mecanisme de transmissió de la política monetària, condició prèvia perquè el BCE pugui complir el mandat d'estabilitat de preus. A més, l'organisme presidit per Christine Lagarde va decidir donar un mandat als comitès pertinents de l'Eurosistema, juntament amb els serveis del BCE, perquè accelerin la finalització del disseny d'un nou instrument antifragmentació que se sotmetrà a la consideració del Consell de Govern.

La resta de places han avançat igual que l'IBEX. El FTSE MIB italià (2,52%) ha reaccionat especialment bé a la notícia (+1,92%), ja que es temia que les últimes mesures anunciades pel BCE dijous passat penalitzessin especialment Itàlia per la fragmentació de la zona de l'euro i l'augment dels diferencials dels bons.

Entre els components del selectiu espanyol destaquen les pujades de PharmaMar (+4,72%), Fluidra (+3,82%) i IAG (+3,57%). Per contra, les úniques pèrdues han correspost a Repsol (-2,18%), Indra (-1,63%) i Cie Automotive (-1,28%).

"Des que es va iniciar el procés gradual de normalització de la política monetària el desembre del 2021, el Consell de Govern s'ha compromès a actuar contra els riscos de fragmentació que estan ressorgint. La pandèmia ha deixat vulnerabilitats duradores a l'economia de la zona de l'euro que, de fet, estan contribuint a la transmissió desigual de la normalització de la nostra política monetària entre les diferents jurisdiccions", ha assenyalat el banc central en un comunicat.

Així mateix, aquest dimarts a la nit, Isabel Schnabel, membre del Comitè Executiu del BCE, ha deixat clar que l'organisme no "tolerarà" que es produeixi un increment desordenat de les primes de risc que tensioni les condicions financeres.

PENDENTS DE LA RESERVA FEDERAL

Així, doncs, 'doble dia D' avui, ja que el mercat segueix pendent de l'esperadíssima reunió de la Reserva Federal (Fed), a la qual s'ha unit aquesta trobada inesperada del BCE. Pel que fa a la Fed, a partir de les vuit del vespre es coneixerà quina és la decisió final de pujada de tipus, 50 punts bàsics o 75 punts bàsics. A més, el mercat estarà especialment pendent del que digui Jerome Powell sobre els plans futurs de la Reserva Federal.

"50 o 75 punts bàsics, aquesta és la qüestió". Així titulen els experts de CMC Markets el seu informe de mercat diari.

"És important que la Reserva Federal faci un pas enrere i observi el panorama general, i en particular les xifres de l'IPP d'ahir. Aquestes xifres són més aviat un indicador avançat de l'IPC, i van mostrar que la inflació ja s'està desaccelerant, amb els preus bàsics assolint els nivells més baixos des del novembre de l'any passat, amb un 8,3%”, expliquen aquests analistes.

"Una Reserva Federal responsable tractaria de recuperar la narrativa i fer el que va dir que faria, cosa que significa que necessitem veure una pujada de 50 punts bàsics avui, amb un gir cap a una orientació més 'falcó', especialment si vol que se la prengui de debò quan es tracti de l'orientació futura", afegeixen aquests experts.

Wall Street va tancar aquest dimarts amb signe mixt i moviments moderats. A l'altra banda de l'Atlàntic els índexs sí que van aconseguir recuperar-se en certa mesura després de la patacada de dilluns. A Europa, però, encara que les caigudes no van ser tan voluminoses com les de dilluns, la veritat és que tots els índexs van tancar amb pèrdues.

Mentrestant, a Àsia, els índexs s'han comportat de manera dispar aquesta matinada, amb la publicació de dades macro rellevants a la Xina. La producció industrial va pujar un 0,7% al maig respecte a la de fa un any, davant una caiguda esperada del 0,7%. A l'abril, la producció industrial va baixar inesperadament el 2,9% interanual.

Per part seva, les vendes al detall van caure menys del previst, amb un descens del 6,7% al maig respecte a fa un any. El consens esperava que es reduïssin un 7,1%. A l'abril, les vendes al detall van caure un 11,1% respecte a les de fa un any.

ATENTS ALS 7.783 I ALS 8.390

Després de les caigudes de les últimes sessions, i després de perdre ahir suports en preus de tancament (8.134 punts), els experts de Bolsamanía assenyalen que el buit alcista que va deixar el 9 de març als 7.783 punts és el següent nivell de suport de l'IBEX.

"En només quatre dies, el selectiu espanyol canvia de tendència i, a curt termini, podria seguir amb la sagnia. No veurem ni el més mínim senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 8.390 punts, màxims del buit baixista que va deixar per començar la setmana", expliquen els analistes de Bolsamanía.

De moment, aquest dimecres les caigudes han donat pas a les alces engruixades per la sorpresa del BCE. Ara el que és important és veure què anuncia la Fed i si aconsegueix amb això mitigar el nerviosisme i que els números verds tornin a la renda variable.

ALTRES MERCATS: EL BITCOIN NO AIXECA CAP

El bitcoin supera per poc els 21.000 dòlars mentre l'enfonsament persisteix. La 'cripto' per excel·lència es deixa ara un 3,83%, fins als 21,340 dòlars. L'ethereum perd un 6,56%, fins als 1.123 dòlars.

L'euro canvia a 1,0405 dòlars (-0,08%). El petroli cedeix poc més del 0,2%. El Brent se situa als 120 dòlars i el West Texas cotitza als 118,5 dòlars.

L'or puja un 1,1% (1.826 dòlars) i la plata, un 3,06% (21,45 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,373%.

Noticias relacionadas

contador