L'IBEX 35 ha tancat pla aquest divendres (+0,06%; 9.333), mentre que la resta de borses europees han baixat de manera moderada. Això després d'una setmana amb cinc tancaments positius i durant la qual l'índex espanyol s'ha revalorat un 2,3%. Així, el selectiu manté la bona ratxa i acumula ja un guany anual del 13,4% des del començament d'any.
- 11.656,60
- 0,39%
Dins del selectiu espanyol han destacat les caigudes pronunciades en Ferrovial després dels resultats fluixos del quart trimestre de l'autopista ETR 407. L'ha seguit Repsol, en una jornada a la baixa per al petroli. Al costat positiu, Grifols, Bankinter i Acciona han estat els més alcistes.
Els descensos a aquest costat de l'Atlàntic segueixen les caigudes de més de l'1% d'ahir a Wall Street després de la mala dada de preus de producció i les retallades que s'han vist a Àsia aquesta matinada. Wall Street segueix venent aquest divendres, davant de la previsió d'una Reserva Federal que haurà de mantenir la seva postura agressiva contra la inflació.
En el cas de l'IBEX, els experts tècnics de Bolsamanía continuen molt prudents sobre l'evolució del selectiu a causa dels alts nivells de sobrecompra i insisteixen en el risc d'una possible caiguda.
El suport clau se situa als 9.069 punts. "Només amb l'abandonament d'aquest nivell de preus es confirmaria l'inici de la correcció", comenten. "A curt termini, extremarem la prudència", afegeixen.
L'última sessió de la setmana arriba amb escasses referències macro rellevants, entre les quals destaquen les vendes al detall del Regne Unit del gener, que pugen un 0,5% intermensual enfront de la caiguda estimada del 0,3%.
Com a factor positiu per a Europa, els futurs europeus del gas han baixat de 50 euros per MWh per primer cop en 18 mesos.
LES DADES I LA FED
La referència més rellevant d'aquesta setmana va ser l'IPC dels EUA del mes de gener, que finalment va baixar menys del previst, però que no va tenir un gran impacte al mercat. També han continuat parlant membres de la Fed sobre els plans del banc central nord-americà. Els darrers han estat Loretta Mester, presidenta de la Fed de Cleveland, i James Bullard, president de la Fed de San Lluis, dos dels responsables polítics més bel·ligerants de l'organisme.
Mester ha dit aquest dijous que veia "arguments econòmics convincents" per a una pujada de 50 punts bàsics a la reunió de la Fed del 31 de gener i 1 de febrer, cosa en què coincideix Bullard. Els dos han apuntat que els responsables polítics han d'estar oberts a pujades més grans de tipus en el futur si les condicions econòmiques ho justifiquen.
"Les actes de la Fed de la setmana que ve podrien donar una mica més de llum sobre aquesta línia de pensament, però els seus comentaris (de Mester i Bullard) també plantegen la qüestió que, fins i tot si no hi havia un argument convincent per a un moviment de 50 punts bàsics en aquest moment, sens dubte les dades des de llavors suggereixen que hi podria haver un argument més fort per a un moviment de 50 punts bàsics al març", subratllen els experts de CMC Markets al seu informe diari de mercats.
EL CEO DESAPAREGUT
Una de les històries destacades de divendres és la desaparició del prestigiós banquer d'inversions xineses Bao Fan, fundador i conseller delegat de China Renaissance.
China Renaissance ha informat que "no ha pogut posar-se en contacte amb el Sr. Bao Fan", segons un comunicat a la borsa de Hong Kong.
Les accions de la gestora de fons i el banc d'inversions s'han arribat a desplomar un 50% aquest divendres a Hong Kong.
BIDEN PARLARÀ AMB XI
Pel que fa a l'assumpte dels globus abatuts pels Estats Units, el president Joe Biden ha intentat alleujar les preocupacions i ha declarat que té la intenció de parlar amb el president Xi Jinping per calmar les tensions avivades per la situació.
Biden va afirmar dijous que les agències d'intel·ligència no tenen indicis que els altres tres objectes abatuts fossin avions de vigilància estrangers, però també va prometre noves directrius destinades a protegir l'espai aeri nord-americà. Alhora, ha promès "gestionar responsablement" la situació amb la Xina "perquè no es derivi en conflicte".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0623 dòlars (-0,42%). El petroli cau més del 2%. El Brent se situa als 82,89 dòlars i el WTI, als 76,12 dòlars.
L'or retalla un 0,3% (1.845 dòlars) i la plata baixa un 0,4% (21,61 dòlars).
El bitcoin cedeix fins als 23.784 dòlars i l'ethereum baixa fins als 1.665 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,851%.