L'IBEX 35 s'ha frenat després d'atacar i depassar aquest divendres la seva resistència més immediata situada als 9.614 punts. El selectiu espanyol ha tancat pràcticament pla (+0,01%), als 9.549 punts, amb ArcelorMittal, Ferrovial i ACS al capdamunt i Solaria, Merlin i Sabadell al costat contrari. Durant la setmana, l'índex espanyol ha avançat un 1,98%. Això, després de pujar cada dia menys dimecres, quan va caure moderadament, estenent lleugeríssimament les alces de la jornada passada (+1,33%) recolzat en la decisió del Banc Central Europeu (BCE).
- 11.410,60
- -0,49%
El BCE va apujar ahir els tipus en 25 punts bàsics, complint els pronòstics d'última hora després d'esperar inicialment una pausa en aquest matx. Sembla que la pujada serà l'última d'aquest cicle d'alces i això va animar ahir tots els índexs europeus, que es van revaloritzar més d'un 1%.
Contribueix també al sentiment positiu el bon tancament de Wall Street després de l'èxit del debut d'Arm al Nasdaq, que es va disparar un 25%. Arm es convertirà, potencialment, en un catalitzador per a moltes més sortides a borsa als EUA als propers mesos i això anima el mercat i dona una sensació de prosperitat i optimisme.
I aquest to favorable s'està veient també alimentat avui per Àsia, després que la Xina, per primer cop des de fa temps, hagi publicat bones dades macro. Les vendes al detall van pujar un 4,6% l'agost, per sobre del 2,5% registrat el juliol i del 3% anticipat pels experts. A més, la producció industrial del mateix període va repuntar un 4,5% i va superar el 3,7% del juliol i el 3,9% pronosticat pel consens.
Aquestes dades han animat directament les marques de luxe (Louis Vuitton, Kering...), molt condicionades per la demanda xinesa, que lideren avui el mercat i han fet pujar el CAC entre la resta d'índexs europeus.
Pel que fa a l'agenda d'avui divendres, les referències més importants han estat la producció industrial d'agost als EUA (avança un 0,4%, menys que el juliol però més del que s'esperava) i l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan (que cau a 67,7 punts). D'altra banda, les expectatives d'inflació a 12 mesos als Estats Units cauen a mínims de dos anys i mig. A més, hi ha 'quadruple hora bruixa', venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic.
NO PARA DE PUJAR
I, sens dubte, el principal assumpte que ara té molt preocupats els inversors és el petroli, que no para de pujar. El WTI se situa per sobre dels 90 dòlars el barril (+0,31%, 90,43 dòlars) i el Brent, per sobre dels 93 dòlars (-0,05%, 93,65 dòlars). Aquesta circumstància fa témer que la recuperació econòmica s'acabi truncant i posa en perill la tesi de desinflació que maneja el mercat.
Precisament, segons explica l'analista sènior de Swissquote Bank, Ipek Ozkardeskaya, les dades publicades per la Xina, juntament amb la notícia d'ahir que el Banc Popular de la Xina (BPoC) ha retallat les reserves obligatòries dels bancs per segona vegada aquest any per impulsar la liquiditat del mercat "estan donant un nou suport als bous del petroli que busquen raons per ignorar les condicions de sobrecompra del mercat".
ATACA ELS 9.614 PUNTS
Després de les pujades d'ahir de l'IBEX, que el van portar a superar els màxims de dimarts passat, als 9.501 punts, avui continuen les alces i ataca la resistència dels 9.614 punts.
Si aconsegueix deixar enrere aquests preus, "és molt factible que puguem veure una extensió de l'escalada fins als màxims anuals que va dibuixar als 9.741 punts", indica César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.
Per sota, el suport que cal vigilar continua sent als 9.170 punts, preus on conflueix la mitjana de 200 sessions.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia als 1,067 dòlars (+0,27%). L'or puja un 0,74% (1.947 dòlars) i la plata, un 1,90% (23,43 dòlars).
El bitcoin cotitza als 26.300 dòlars i l'ethereum, als 1.610 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,326%.