L'IBEX35 estrena setmana molt pla (+0,05%, 10.069 punts), en línia amb la resta de borses europees. Acciona i Acciona Energia han estat els valors que més pugen ara del selectiu, mentre que Grifols torna a enfonsar-se (-9,9%).
- 11.635,90
- 0,97%
Els índexs estan en compàs d'espera fins que els presidents del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal (Fed) es pronunciïn. Primer parlarà Powell en la seva compareixença semianual davant del Congrés (dimecres). "Esperem que reiteri la idea d'esperar per començar la retallada de tipus", afirmen els analistes de Renta 4. Powell tornarà a comparèixer dijous davant el Comitè Bancari del Senat, on sol repetir el mateix discurs que el dia previ.
Dijous coneixerem per fi la decisió de tipus del Banc Central Europeu. Si al començament d'any la reunió del març era la de la primera retallada de tipus, ara el consens de mercat no espera que hi hagi moviments en aquest sentit fins a l'estiu.
"Les esperances d'una retallada de taxes del BCE a la primavera s'han esvaït, ara veiem la primera de les quatre retallades de taxes el 2024 al juny", indiquen els economistes de Pantheon. "No esperem canvis de política a la reunió del març. En la nostra opinió, la reunió del juny continua sent la primera en què això podria passar, però encara creiem que la primera retallada serà al setembre", comenten des de Rabobank.
Tot i així, serà summament important el que hagi de dir Christine Lagarde, les pistes que pugui donar sobre els passos futurs del BCE i sobre si de debò juny serà la data escollida per retallar tipus per primera vegada.
"Totes les mirades i totes les orelles estaran atentes a qualsevol canvi menor al comunicat i les projeccions. Encara que l'ombrívol panorama econòmic a la regió exigeix una acció del BCE, la inflació podria ser un obstacle per a qualsevol indici concret. El BCE té un únic mandat, i és l'estabilitat de preus. Per tant, no retallarà les taxes abans d'assegurar-se que la inflació es dirigeixi cap al seu objectiu del 2%. El juny sembla que és la data més primerenca per a una acció concreta", comenta sobre això Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.
Al costat del BCE i la Fed, a l'agenda d'aquesta setmana també destaquen altres esdeveniments, com la celebració de l'Assemblea Popular Nacional de la Xina, en un moment en què el món mira el gegant asiàtic i es manté permanentment preocupat pels seus problemes de creixement. A més, dimecres, abans del BCE, hi haurà decisió de tipus del Banc del Canadà, que sempre és un bon indicador avançat del que faran altres bancs centrals. Divendres es coneixeran el PIB de la zona de l'euro del quart trimestre i l'informe d'ocupació dels EUA del febrer.
Al pla empresarial, el més destacat ha estat la publicació de més resultats empresarials, com els que ha anunciat avui Línia Directa. Cal recordar que, tot i que dijous passat es va tancar el termini per presentar els comptes anuals sense obligació de presentar les xifres del segon semestre completes, cosa que fa que la majoria de companyies ja hagin publicat resultats, el termini per anunciar les xifres anuals acaba a finals d'abril.
A més, les companyies comencen amb els seus 'Capital Markets Day' o reunions amb analistes i inversors. Dimarts tindrà lloc el de Cellnex i dijous, el d'Aena.
Així mateix, aquesta setmana té lloc el 'Superdimarts' als EUA, el dia amb un nombre més gran d'estats en eleccions primàries, així com el nombre més gran de delegats en joc. Aquest esdeveniment pot aplanar totalment la via per a la nominació presidencial de Donald Trump.
El més rellevant de l'agenda d'avui al pla macro és l'atur d'Espanya, que va baixar al febrer en 7.452 persones, fins a la xifra més baixa aquest mes des del 2008.
L'OPEP ESTÉN LES RETALLADES
Els preus del petroli cauen moderadament aquest dilluns (barril Brent: 83,26 dòlars; barril WT: 79,38 dòlars) després que els grans productors de cru (l'OPEP+) hagin acordat estendre les reduccions voluntàries a la producció fins al segon trimestre, en un esforç per donar suport a l'estabilitat a curt termini dels mercats petroliers.
L'OPEP+ va anunciar aquest diumenge que les retallades voluntàries de producció de 2,2 milions de barrils per dia que estaven planejats per al primer trimestre d'aquest any continuaran al proper trimestre.
El líder d'OPEP+, Aràbia Saudita, va dir que prolongarà la retallada voluntària d'1 milió de barrils per dia fins a finals del segon trimestre, segons l'agència estatal Saudi Press Agency. La producció de cru de Riad es mantindrà en aproximadament 9 milions de barrils per dia fins a finals de juny.
BANK OF AMERICA SEGUEIX GOLDMAN I MILLORA PREVISIONS
Bank of America ha millorat el pronòstic per al mercat d'accions dels Estats Units aquest any. Savita Subramanian, estrateg d'accions del banc, ha establert un objectiu de final d'any de 5.400 punts per a l'S&P 500, cosa que implica al voltant d'un 5% de guany respecte al tancament de divendres.
A mitjans del mes passat, els experts de Goldman Sachs van elevar la previsió per a l'índex i ara creuen que podria tancar el 2024 als 5.200 punts.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,857 dòlars (+0,18%). L'or puja un 1,4% (2.125 dòlars) i la plata, un 2,66% (23,98 dòlars).
El bitcoin continua imparable i cotitza ara als 66.400 dòlars. L'ethereum avança fins als 3.555 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja al 4,225%.