ep un panel del ibex 35 en el centro del palacio de la bolsa a 23 de septiembre de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat molt lleugerament aquest divendres (-0,06%, 7.916,50 punts) pressionat pels descensos en CaixaBank després de publicar els resultats. Tot i que durant la setmana, el selectiu ha pujat un 4,91%. La resta de borses europees han tancat amb signe mixt mentre els inversors han digerit les conclusions de la darrera reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'ahir. L'organisme dirigit per Christine Lagarde va pujar tipus en 75 punts bàsics, tal com estava previst, però al mateix temps va deixar la sensació que potser aquest mes s'ha vist l'última gran pujada de tipus per part seva i que, a partir d'ara, seran més moderades, de manera que els increments de preus podrien acabar al començament del 2023.

  • 11.953,20
  • 1,36%

"El BCE es va convertir en el darrer banc central a assenyalar que està preocupat per com equilibrar la lluita contra la inflació amb la gestió de la desacceleració de l'activitat econòmica. Després de l'RBA a principis de mes i el Banc del Canadà aquesta setmana, que van pujar els tipus menys del que s'esperava, el BCE encara va oferir una pujada de tipus de 75 punts bàsics, encara que no va ser unànime, i el banc central es va abstenir de comprometre's amb qualsevol intenció sobre el que podria seguir al desembre", destaquen els experts de CMC Markets al seu informe diari de mercats.

El BCE també es va abstenir d'esbossar un pla per indicar una data d'inici de l'enduriment quantitatiu, cosa que suggereix que hi ha un ampli grau de desacord entre els membres quant als efectes de la política actual sobre l'economia en general. En conseqüència, l'euro va tornar a caure per sota de la paritat, després d'haver arribat a un màxim de cinc setmanes a primera hora del dia", afegeixen.

Després de la decisió del BCE, avui tocava el torn al Banc del Japó, que ha mantingut els tipus sense canvis, tal com s'esperava. El banc central també ha dit que comprarà les quantitats necessàries de bons del govern japonès a una taxa fixa per mantenir els rendiments del JGB a 10 anys al voltant del 0%.

"El Banc recolzarà el finançament, principalment de les empreses, i mantindrà l'estabilitat dels mercats financers, i no dubtarà a adoptar mesures de flexibilització addicionals si cal", ha assenyalat a la seva declaració de política monetària.

L'agenda macro d'aquest divendres inclou la publicació, a Espanya, de l'IPC (es retalla al 7,3% a l'octubre) i del PIB (es frena i només creix un 0,2% al tercer trimestre), així com del PIB d'Alemanya (creix un 0,3% el tercer trimestre), de l'IPC també d'Alemanya (va repuntar fins al 10,4% en taxa interanual) i del deflactor PCE dels Estats Units (va avançar fins al 5,1% en el cas de la taxa subjacent).

RESULTATS I MÉS RESULTATS

Aquest divendres han publicat les xifres BBVA i CaixaBank. El primer ha registrat un increment del benefici fins al setembre del 46,2% (4.842 milions d'euros) i el segon ha guanyat un 48,8% menys durant aquest període, fins als 2.457 milions, per l'impacte de la fusió amb Bankia el 2021. En el cas de CaixaBank, els experts aplaudeixen els seus resultats i expliquen que s?està veient penalitzat per l?anunci d?ahir del BCE de modificar les condicions de la TLTRO.

A més d'aquests grans bancs, avui han publicat resultats altres companyies a Espanya, com ara IAG, Fluidra o Mapfre.

Mentrestant, els inversors segueixen de prop la reacció d'Apple i Amazon després de publicar les xifres després del tancament de Wall Street. La primera ha guanyat 20.721 milions al tercer trimestre, tot i que les vendes de l'iPhone no han complert les expectatives i és un dels principals motors del mercat nord-americà. La segona s'enfonsa al voltant d'un 12% després d'una disminució del benefici fins als 2.900 milions (enfront dels 3.200 milions del mateix període de l'any passat) i després de decebre amb les previsions.

MIRANT JA LA FED I EL BOE

Després d'aquesta setmana trepidant durant la qual l'IBEX ha anat superant resistències (7.700, 7.800...), els inversors ja miren la setmana que ve, quan es pronunciaran la Reserva Federal i el Banc d'Anglaterra (dimecres i dijous, respectivament).

El que hagin de explicar aquests dos grans bancs centrals després del que s'ha vist aquesta setmana amb el Banc del Canadà, el Banc Central Europeu i el Banc del Japó serà determinant per comprovar si de debò comença un relaxament en el ritme d'enduriment monetari global.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 0,9950 dòlars (-0,12%). El petroli cau un 0,7%, amb el Brent a 96,25 dòlars i el WTI a 88,35 dòlars.

L'or retalla (-1,1%, 1.646 dòlars), igual que la plata (-1,6%, 19,19 dòlars).

El bitcoin perd un 1% (20.401 dòlars) i l'ethereum es deixa un 2,3% (1.526 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,998% i la del bo espanyol al 3,147%.

Noticias relacionadas

contador