ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 1 de septiembre de 2023 en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 ha cedit posicions aquest dimecres (-0,33%, 9.424 punts) penalitzat per Inditex, que ha retrocedit (va arribar a perdre més d'un 4%) després de publicar els resultats del semestre fiscal. La tèxtil ha guanyat un 40,1% més entre l'1 de febrer i el 31 de juliol i n'ha augmentat les vendes un 13,5%. Com sabeu, la companyia sol reaccionar de forma brusca a la borsa -i sovint amb caigudes- quan publica les seves xifres. Cal subratllar que, tècnicament, arribava a aquest moment en pujada lliure després de superar aquesta setmana màxims històrics. Avui, ha corregit, encara que el seu aspecte tècnic segueix sent "clarament alcista", diuen els experts de Bolsamanía.

  • 11.023,50
  • -0,39%

Al costat d'Inditex, Aena i IAG (-3,2% i -2,4%, respectivament) són alguns dels títols que més han perdut a causa d'un advertiment de l'aerolínia nord-americana de baix cost Spirit Airlines, mentre que Solaria s'ha disparat per sobre del 5%.

La resta de borses europees també cedeixen més o menys de forma pronunciada. Està pressionant a la baixa la possibilitat que demà el Banc Central Europeu (BCE), en contra dels pronòstics inicials, elevi tipus en 25 punts bàsics, opció a què es dona ara un 53% de probabilitats enfront del 41% de dilluns i al 24% de la setmana passada.

Aquest dimarts a la tarda Reuters publicava una notícia que deia que les previsions actualitzades del BCE veuran una inflació superior al 3% el 2024, cosa que reforça els arguments per a una altra pujada demà, i citava “una font amb coneixement directe de la discussió”. Cada cop que passa això, és a dir, cada vegada que hi ha hagut 'filtracions' que oportunament han preparat al mercat, al final s'ha acabat confirmant el filtratge.

INFLACIÓ DELS ESTATS UNITS

Inditex és la notícia del dia a nivell empresarial a Espanya, mentre que tots els mercats mundials estan pendents aquest dimecres de la publicació de l'IPC dels Estats Units del mes d'agost. La inflació ha repuntat l'agost el 3,7% en taxa interanual, enfront del 3,2% registrat al juliol, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana.

Aquest moviment s'ha situat lleugerament per sobre del que s'havia anticipat, ja que s'esperava un 3,6%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha retrocedit 4 dècimes, fins al 4,3%, en línia amb el que s'esperava.

Segons els experts de Bankinter, aquest repunt en la taxa general "no serà gens bo de cara a la reunió de la Fed del 20 de setembre", encara que creuen que aquest efecte quedarà neutralitzat pel retrocés a la subjacent.

D'altra banda, avui s'ha publicat el PIB del Regne Unit, que es contrau un 0,5% el juliol frenat pels serveis. A més a més, tornant a les empreses, s'anunciarà el preu definitiu de la sortida a borsa d'Arm, que tindrà lloc demà, dijous.

APPLE NO CONVENÇ

Les accions d'Apple van tancar aquest dimarts amb retallades de l'1,77% en un dia clau durant el qual va presentar l'iPhone 15 i l'iPhone 15 Plus, a partir de 799 dòlars. També va donar a conèixer l'iPhone 15 Pro i Pro Max, a partir de 999 dòlars. Un altre anunci clau va ser el nou Apple Watch, fabricat amb un 95% de titani i amb 72 hores de bateria, així com els AirPods actualitzats amb USB-C.

Cal assenyalar que Apple ha pujat molt poc el preu dels nous dispositius per afavorir les vendes. A més, el nou telèfon ve amb el doble d'emmagatzematge, el que li permet argumentar que en realitat no és un increment de preu en absolut.

KIM I PUTIN INICIEN CONVERSES

El líder nord-coreà, Kim Jong Un, i el president rus, Vladímir Putin, han iniciat aquest dimecres converses a la base espacial russa de Vostotxni.

S'espera que les converses entre els dos se centrin en la cooperació bilateral, el comerç i els llaços econòmics, així com en assumptes internacionals i la qüestió espinosa de les armes.

Funcionaris occidentals creuen que Rússia vol adquirir armament per utilitzar-lo a la seva guerra d'Ucraïna, i Corea del Nord desitja a canvi ajuda financera i aliments, i potencialment tecnologia militar.

Així mateix, cal assenyalar que Corea del Nord ha disparat dos míssils balístics davant de la costa oriental hores abans que el líder Kim es reunís amb Putin.

ALTRES MERCATS: EL PETROLI, A MÀXIMS DE 10 MESOS

El petroli WTI ha tocat màxims de 10 mesos gràcies a les previsions de l'OPEP i els EUA que les retallades de la producció tensaran el mercat durant els propers mesos. L'Organització de Països Exportadors de Petroli va dir que espera un dèficit de 3,3 milions de barrils diaris al quart trimestre, mentre que l'Administració d'Informació Energètica dels Estats Units va predir un dèficit més modest de 230.000 barrils.

El WTI se situa ara als 88,89 dòlars i el Brent, als 92,17 dòlars.

L'euro es canvia als 1,0731 dòlars (-0,19%). L'or cedeix molt lleument (1.933 dòlars) i la plata baixa un 0,8% (23,19 dòlars).

El bitcoin continua enganxat als 26.000 dòlars (26.200 dòlars) i l'ethereum, als 1.600 dòlars (1.610 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,28%.

Noticias relacionadas

contador