ep archivo   un panel del ibex 35 en el centro del palacio de la bolsa a 23 de septiembre de 2022 en
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat en positiu (+0,41%; 8.166,50 punts) després de les pujades properes al 2% que va registrar l'IBEX 35 la setmana passada. El selectiu espanyol està lluitant amb la mitjana de 200 sessions, situada als 8.235 punts. La superació d'aquests preus suposaria una millora substancial de les perspectives tècniques a mitjà i llarg termini. Els experts de Bolsamanía no descarten "una parada al camí" després de les últimes alces abans d'armar-se de valor per intentar superar aquests nivells de resistència.

  • 11.798,10
  • -0,12%

Dins de l'IBEX han destacat els ascensos en Grifols (després del fracàs de Roche al seu assaig del medicament contra l'Alzheimer) i Naturgy (després dels resultats publicats divendres passat). També pugen amb força altres elèctriques i empreses energètiques com Red Eléctrica, Enagás, Endesa i Iberdrola, seguides de Banc Santander i CaixaBank. Al costat negatiu, Acciona Energía i Cellnex han estat els més baixistes.

L'agenda d'aquest dilluns està força buida, amb la dada de producció industrial de l'eurozona del setembre com a referència més rellevant (va créixer un 0,9%).

Per part seva, l'OPEP ha publicat el seu informe mensual de novembre sobre el mercat petrolier i ha revisat a la baixa el seu pronòstic de demanda de cru. Calcula que el món demandarà fins a 200.000 barrils diaris menys fins a finals del 2023. Una cosa que l'organització atribueix als problemes econòmics provocats per la guerra a Ucraïna i la política de zero covid a la Xina.

D'altra banda, és notícia la participació d'empresaris i líders polítics en una trobada de negocis a Indonèsia prèvia a l'arrencada de la cimera del G20. Elon Musk va cancel·lar finalment el viatge a Indonèsia, tot i que ha participat en aquesta reunió anomenada B20 (Business 20) de forma telemàtica. Entre els participants d'aquesta trobada econòmica també hi ha el fundador d'Amazon, Jeff Bezos, o els primers ministres d'Austràlia i el Canadà, Anthony Albanese i Justin Trudeau.

BIDEN-XI

En el marc del G20, el mercat ha estat pendent de la trobada entre el president dels EUA, Joe Biden, i el president xinès, Xi Jinping, que s'han vist les cares aquest dilluns a Bali (Indonèsia), durant la primera reunió en persona entre els líders de les economies més grans del món des que va sorgir la pandèmia.

Els funcionaris nord-americans han qualificat la trobada com la primera reunió diplomàtica rellevant entre els Estats Units i la Xina en anys, i han dit que és el producte de setmanes d'esforços seriosos i diligents per les dues parts.

Per part seva, Joe Biden ha destacat davant Xi les "accions coercitives i cada vegada més agressives de la Xina cap a Taiwan", les "pràctiques econòmiques no comercials" de Pequín i les pràctiques a "Xinjiang, Tibet i Hong Kong, i els drets humans en general", encara que els dos líders han buscat millorar la cooperació entre les dues potències.

PERSISTEIX LA COMMOCIÓ 'CRIPTO'

El món de les criptomonedes segueix sacsejat per l'escàndol d'FTX i els operadors "encara estan commocionats pel fet que els esquemes Ponzi puguin continuar tenint lloc a aquest nivell", comenta Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com.

CNBC publica aquest dilluns que FTX va utilitzar fons dels clients sense el seu coneixement. Alameda Research, el fons creat per Sam Bankman-Fried, fundador d'FTX, va prendre prestats milers de milions de fons de clients d'FTX, segons una font familiaritzada amb les operacions de l'empresa que va demanar no ser nomenada.

"És molt difícil creure que una persona que es feia amb persones com Tony Blair i Bill Clinton i que proporcionava donants massius al partit de l'administració Biden pogués realment fer alguna cosa així. Ara és clar que els reguladors no es quedaran de braços plegats mentre FTX jugava amb els fons dels clients, i això portarà una nova onada de regulacions al mercat no regulat”, comenta Wilson.

Les 'criptos' segueixen molt tocades per aquest assumpte. El bitcoin cau lleugerament (-0,5%, 16.420 dòlars), i l'ethereum repunta suaument (+0,6%, 1.230 dòlars).

MINORISTES

Finalment, pel que fa als resultats empresarials, aquesta setmana se centrarà en els guanys del sector al detall. Les grans empreses al detall, com ara Walmart, Home Depot, Target, Lowe's, Macy's i altres, presentaran els seus informes aquesta setmana.

"El llistó està molt alt (...). Una petita fallada, com els problemes a la cadena de subministrament o la pressió relacionada amb la inflació, o fins i tot unes previsions febles, influiran negativament en els títols d'aquestes companyies, i l'efecte de contagi podria fer baixar els mercats”, explica Neil Wilson.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0339 dòlars (-0,12%). El petroli cau a prop del 2%. El Brent se situa als 94,53 dòlars i el West Texas, als 87,20 dòlars.

L'or puja un 0,2% (1.773 dòlars) i la plata, un 1,4% (21,97 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,874%.

Noticias relacionadas

contador