Tancament lleugerament alcista per a l'IBEX 35 (+0,46%; 8.617,80 punts) després de les caigudes moderades d'ahir al Vell Continent i que Wall Street també finalitzés amb descensos continguts després d'una dada d'inflació terrible (va pujar fins al 8,5% al març, màxims des del 1981), però que ja estava descomptat pel mercat. Avui els preus segueixen al focus, amb la publicació de l'IPC del març al Regne Unit (ha pujat fins al 7%, per sobre del previst) i a Espanya (escala fins al 9,8%, màxims de 37 anys).
- 11.781,90
- -0,99%
Dins del selectiu espanyol han destacat les caigudes en les companyies renovables (Solaria ha rebut un consell de venda de Citi) juntament amb Grifols, Acciona i Iberdrola.
Al costat positiu, els millors han estat Repsol i Telefónica, que s'estan convertint en les estrelles del selectiu espanyol el 2022 per la pujada del petroli i pel caràcter defensiu de les telecos. L'operadora ha signat una ratxa de 9 sessions consecutives a l'alça, ni més ni menys.
IAG i Meliá també han pujat amb força, a causa de bones previsions per al turisme, malgrat la guerra a Ucraïna.
Als Estats Units, ha començat avui la temporada de resultats empresarials del primer trimestre, amb els comptes de BlackRock (el benefici net va augmentar fins als 1.440 milions de dòlars, o 9,35 dòlars per acció, enfront dels 1.200 milions de dòlars, o 7 ,77 dòlars per acció, del període anterior) i JP Morgan (va guanyar 8.282 milions al primer trimestre, un 42% menys, i no va superar previsions). Els inversors estaran molt pendents de l'impacte dels preus i de la guerra a les xifres de les companyies al llarg de les properes setmanes.
PUJADES DE TIPUS AGRESSIU
A Àsia s'ha vist un predomini de números verds aquesta matinada. El protagonista és el Banc de la Reserva de Nova Zelanda (RBNZ), que ha pujat els tipus 50 punts bàsics, fins a l'1,5%. Es tracta de la quarta pujada consecutiva i el major increment de tipus d'interès en 22 anys, cosa que indica que els responsables polítics de tot el món podrien haver de redoblar els esforços per controlar la inflació.
En la mateixa línia, el Banc del Canadà també ha pujat els tipus en 50 punts bàsics, fins a l'1%, després que els mantingués a la reunió del març. L'organisme se suma així a les noves polítiques agressives dels bancs centrals per contenir els preus i ha confirmat que inicia el procés per reduir el balanç mitjançant l'"enduriment quantitatiu". Unes mesures similars a les que prendrà la Reserva Federal (Fed) a principis de maig.
Recordem que aquest dijous toca el torn al Banc Central Europeu (BCE) en una reunió en què no s'esperen canvis en la política monetària, però que, igualment, resultarà molt rellevant per calibrar fins quan aguantarà Christine Lagarde sense apujar els interessos a la zona euro.
Pel que fa a la guerra, el govern de Joe Biden està preparant un paquet d'assistència militar d'aproximadament 750 milions de dòlars per a Ucraïna a la seva batalla contra els invasors russos, segons informa Bloomberg citant persones familiaritzades amb l'assumpte. S'espera que les armes i altres equips s'enviïn en virtut de l'autoritat de reducció presidencial, que permet a Biden transferir equips de les reserves dels Estats Units sense l'aprovació del Congrés per accelerar-ne l'entrega durant una emergència. La mesura es produeix en un moment en què el president rus, Vladimir Putin, ha promès continuar amb la guerra i Biden l'ha acusat de cometre un genocidi.
L'IBEX MANTÉ LA CONSOLIDACIÓ LATERAL
L'IBEX manté la consolidació lateral. L'índex va reaccionar bé ahir després d'acostar-se al nivell dels 8.400 punts, part baixa de la banda lateral en què s'està movent des de fa un parell de setmanes.
"Es manté la consolidació just per sota de la mitjana de 200 sessions. A curt termini estarem molt pendents del trencament de la resistència dels 8.640 punts, preus on es troba la mitjana de 200 sessions. Si aconsegueix superar aquests nivells, és molt probable que acabem veient un atac a la resistència clau dels 8.912 punts, màxims anuals i nivells clau, la perforació dels quals ens conformaria un canvi de tendència a mitjà termini", comenta César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0861 dòlars (+0,32%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 107,08 dòlars i el West Texas fins als 102,65 dòlars.
L'or i la plata avancen moderadament, fins als 1.981 i 25,94 dòlars, respectivament.
El bitcoin puja un 4% (41.173 dòlars), i l'ethereum es revalora un 4% (3.106 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,676% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa a l'1,704%.