ep valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 25 de abril de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

Després de caure un 0,9% dilluns i un 1,58% ahir, l'IBEX-35 ha continuat patint aquest dimecres, fins a marcar un mínim en 8.345 punts, però ha aconseguit recuperar terreny durant la jornada i ha tancat en positiu (+0,46%; 8.477,70 punts). La resta de places europees també han intentat rebotar després de les caigudes de la jornada passada i les compres han estat molt moderades. Això, després de la patacada d'aquest dimarts a Wall Street, on es van veure pèrdues del 2,38% per al Dow, del 2,8% per a l'S&P i de gairebé un 4% per al Nasdaq.

  • 11.953,20
  • 1,36%

A Àsia s'ha viscut una jornada amb signe mixt, encara que amb domini de números vermells. I és que hi ha nerviosisme a les borses per diversos motius, però sobretot per la por de la duresa dels plans dels bancs centrals, començant per la Fed, i això està quedant més que clar durant aquests últims compassos del mes d'abril.

Dins l'IBEX han destacat les caigudes en Aena, després de publicar resultats, seguida per Grifols, Telefónica i Santander, que segueix patint després de la seva gran correcció en presentar uns resultats que no van agradar al consens.

Iberdrola i REE, que també han anunciat comptes, han avançat posicions. L'elèctrica ha guanyat 1.058 milions el primer trimestre i ha ratificat objectius malgrat la caiguda dels guanys a Espanya. Al costat més positiu de l'IBEX, ArcelorMittal i Acerinox han recuperat terreny després del mal comportament dels últims dies al costat de Repsol.

Fora d'Espanya han publicat resultats Deutsche Bank (suma el setè trimestre consecutiu de beneficis i adverteix de la creixent pressió de costos), Credit Suisse i Lloyds. Als Estats Units, avui coneixerem les xifres de Meta.

Després del tancament de Wall Street, van publicar els resultats Alphabet i Microsoft. El primer cau després de guanyar un 8% menys durant el trimestre. El segon ha complert expectatives i puja amb força després de guanyar 16.700 milions fins al març.

Al pla macro, poques referències aquest dimecres. El mercat estarà pendents de diverses compareixences de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde.

MENYS CREIXEMENT EL 2022, SEGONS EL BDE

En el pla macro, l'índex Gfk de confiança dels consumidors a Alemanya s'ha desplomat al maig molt més del que s'esperava, cosa que indica una gran incertesa sobre l'evolució econòmica de la principal economia europea.

Al nostre país, el Banc d'Espanya ha anticipat que la persistència de la inflació a nivells elevats està erosionant la renda de les famílies i restant dinamisme a la recuperació del consum. I això provocarà que, després de la seva acceleració a la segona meitat del 2021, l'economia espanyola moderarà el seu creixement el 2022.

Pel que fa a la guerra a Ucraïna, el més rellevant és l'anunci de Rússia, que ha tallat el gas a Polònia i Bulgària. Moscou està complint la seva amenaça d'interrompre el flux de gas als països que es neguin a l'exigència del president Vladimir Putin de pagar el combustible en rubles. La Unió Europea (UE) ha rebutjat la mesura en principi, però ara que comencen a vèncer els terminis de pagament, els governs de tot Europa han de decidir si accepten les condicions de Putin o perden subministraments crucials, i s'enfronten a la perspectiva d'un racionament energètic. Els preus del gas a Europa han arribat a pujar fins a un 17%.

S'ENFOSQUEIX EL FUTUR DE L'IBEX?

L'IBEX ha posat aquest matí a prova el suport dels 8.400 punts. I encara que ha arribat a perdre'l després de caure un 1%, ha aconseguit recuperar posicions.

"Si perd aquests preus a les properes sessions és molt probable que puguem veure uns descensos fins al nivell dels 8.200 punts", advertia César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, després del tancament d'aquest dimarts.

Avisava Nuez que si l'IBEX no aconsegueix subjectar-se en aquests preus, podríem veure com cobreix el buit alcista que va deixar el dia 9 passat als 7.783 punts.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0533 dòlars (-0,9%) i profunditza els mínims de cinc anys contra el bitllet verd. El petroli puja un 0,2%, amb el Brent als 105,23 dòlars i el West Texas als 101,96 dòlars.

L'or cau lleument (1.898 dòlars) i la plata avança un 0,6% (23,68 dòlars).

El bitcoin puja un 1,8% després de les últimes caigudes (38.945 dòlars), igual que l'ethereum (2.883 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,774% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,808%.

Noticias relacionadas

contador