ep un panel con valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 14 de febrero de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha baixat lleugerament un 0,08%, fins als 8.578 punts, després de marcar un mínim intradia durant el matí als 8.446 punts. Els inversors han descomptat de manera positiva la dada d'inflació temida als Estats Units, que ha marcat màxims des del 1981, al 8,5% interanual, però que ha donat un respir pel que fa a l'evolució de la inflació subjacent.

  • 11.779,80
  • -1,00%

Segons Andrew Hunter, economista sènior a Capital Economics, “les pressions dels preus subjacents semblen finalment moderar-se”. Aquest expert creu que l'augment al març "marcarà el punt màxim" de la inflació subjacent, que començarà a moderar-se als propers mesos.

“En general, aquest informe és encoratjador”, apunten els experts de Pantheon Macroeconomics, encara que assenyalen que és “massa aviat per estar segurs que els propers índexs subjacents seran tan baixos”: “Estem segurs que cauran, però l'important és la velocitat de la caiguda”.

Wall Street rebota després de descomptar aquesta moderació de la inflació subjacent i després de les fortes pèrdues d'ahir, que han enviat el Nasdaq a zones de suport rellevants. Els descensos s'han estès aquesta matinada a Àsia, amb reculades properes al 2% per al Nikkei.

DADES ECONÒMIQUES A L'ESPERA DEL BCE

Avui s'han publicat a més una quantitat important de dades macro, com la taxa ILO de desocupació al Regne Unit de febrer (va caure al 3,8%, millor del que s'esperava), l'IPC alemany de març (es va mantenir al 7,3 %) i el ZEW del mes d'abril (l'índex de sentiment va caure a -41 i el de situació actual, a -30,8).

Des de finals de l'any passat, el rendiment dels bons nord-americans a 2 anys ha passat del 0,73% a superar el 2,5%, un moviment de pujada "simplement sorprenent", comenten els experts. En fer-ho, s'ha acostat al rendiment a 10 anys, en un moviment que té els inversors preocupats pels riscos d'una recessió mundial, a més d'una possible recessió dels Estats Units.

Dins l'IBEX han destacat els descensos en Grifols, Rovi, Bankinter i Sabadell. Cal assenyalar que les entitats financeres ho han fet malament a tot Europa. Deutsche Bank i Commerzbank s'han enfonsat a Alemanya després que el fons Capital Group vengués aquest dilluns a la nit una participació de més del 5% a les dues entitats. Al costat positiu del selectiu, han destacat les alces en Telefónica (gràcies a un informe de Bank of America) i Repsol (que ha tancat a prop de màxims històrics).

La temporada de resultats també comença als Estats Units aquesta setmana, amb la presentació, a partir de demà dimecres, dels gegants bancaris JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, Citi i Morgan Stanley.

Mentrestant, els inversors segueixen igualment pendents de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, que se celebrarà en plena festivitat de Setmana Santa. Els experts anticipen un "animat debat", encara que sense cap decisió important.

"És probable que el BCE aprofiti la reunió d'aquest dijous per preparar el terreny de cara a la posterior reunió del 9 de juny, en què el banc presentarà les seves noves i probablement més ombrívoles previsions de creixement i inflació. Aquesta vegada, les úniques conclusions per als mercats poden ser: un èmfasi encara més gran del BCE en els riscos de les seves perspectives, una nova insinuació que el BCE pot apujar els tipus a finals d'aquest any i, possiblement, una confirmació a la conferència de premsa que el banc està pensant en una nova eina per evitar una ampliació excessiva dels diferencials de rendiment després de les seves compres netes d'actius", expliquen els experts de Berenberg.

Pel que fa a la guerra a Ucraïna, durant la nit, la ministra d'Afers Exteriors del Regne Unit, Liz Truss, va dir que el seu govern està treballant "urgentment" per verificar els detalls d'un suposat atac amb armes químiques a la ciutat ucraïnesa assetjada de Mariúpol.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0856 dòlars (-0,24%). El petroli es dispara més del 6% després de l'advertiment de l'OPEP sobre la manca de subministrament, si s'embarguen les exportacions de cru rus. El Brent cotitza als 105,12 dòlars i el West Texas, als 100,85 dòlars.

L'or puja un 1,4% (1.976 dòlars) i la plata avança un 3,2% (25,80 dòlars).

El bitcoin repunta un 0,7% (40.338 dòlars), i l'ethereum puja un 1,7% (3.056 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,706% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa a l'1,708%.

Noticias relacionadas

contador