L'IBEX 35 (-0,31%; 7.413,50 punts) ha tancat lleugerament en negatiu en espera de diverses referències destacades que es coneixeran durant els propers dies. PharmaMar, Acciona i Colonial han estat els valors més baixistes dins del selectiu espanyol, mentre que ArcelorMittal, Acerinox i Cellnex han estat els més alcistes. Aquesta setmana comença la temporada de resultats empresarials, amb la publicació de les xifres dels grans bancs nord-americans (JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup...) divendres.
- 11.817,30
- -0,12%
Hi ha molta preocupació pel que pugui oferir la temporada de resultats del tercer trimestre. S'espera que la crisi quedi reflectida als comptes i que s'assisteixi a retallades de previsions per part de les companyies. Més del 60% dels 724 participants a l'última enquesta MLIV Pulse afirma que aquesta temporada de xifres farà baixar l'S&P 500, publica Bloomberg. Això significa que hi ha un motiu més perquè el rebot de principis de la setmana passada s'acabi esfumant.
Aquest dilluns tampoc no ajuden les males dades provinents de l'Àsia. El PMI serveis Caixin de la Xina del setembre ha mostrat contracció per primer cop en quatre mesos (va caure a 49,3 des de 55 punts d'agost). A més, la borsa de Hong Kong s'ha enfonsat a prop d'un 3% després que les accions de xips xineses hagin baixat davant les noves normes d'exportació dels EUA, que limiten l'exportació de tecnologia nord-americana a empreses xineses. El fabricant de xips més gran de la Xina, Semiconductor Manufacturing International Corporation, s'ha deixat un 5%, mentre que Hua Hong Semiconductor s'ha enfonsat més d'un 10% i Shanghai Fudan Microelectronics Company s'ha desplomat fins a un 24% durant les operacions del matí.
A aquestes informacions negatives a la regió cal sumar la tensió geopolítica generada pels dos nous míssils llançats, durant les primeres hores de diumenge a la matinada, per Corea del Nord.
Tot això segueix a les fortes caigudes registrades divendres per Wall Street (Dow Jones: -2,11%; S&P: -2,8%; Nasdaq: -3,80%) després que el mercat laboral nord-americà es moderés lleugerament el setembre, però mostrés que continua sent fort i ajustat, cosa que anticipa més pujades de tipus per part de la Reserva Federal.
L'economia del país va crear 263.000 llocs de treball, una dada que va millorar la previsió del consens, que n'anticipava 250.000, tot i que suposa una disminució respecte als 315.000 creats a l'agost. La taxa d'atur, per part seva, ha baixat lleugerament fins al 3,5%, des del 3,7% registrat el mes anterior.
Avui és festa als Estats Units, però les borses operen amb normalitat, encara que el mercat de bons roman tancat. Els inversors esperen amb gran nerviosisme l'IPC del setembre que es publicarà dijous a l'altre costat de l'Atlàntic.
EL-ERIAN CREU QUE LA INFLACIÓ SUBJACENT SEGUIRÀ PUJANT
L'assessor econòmic cap d'Allianz, Mohammad El-Erian, ha declarat aquest diumenge a Face The Nation, de la CBS, que espera que la inflació general "probablement baixi a prop del 8%", però ha dit que la inflació subjacent "segueix pujant".
La inflació subjacent és la que mesura els motors de la inflació i la seva amplitud, i per això El-Erian ha afirmat que un augment de la inflació subjacent significa que "encara tenim un problema d'inflació".
BERNANKE, NOBEL D'ECONOMIA
L'expresident de la Reserva Federal (Fed), Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig han estat els guardonats amb el Premi Nobel d'Economia 2022.
La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha premiat els tres investigadors “per la seva investigació sobre bancs i crisis financeres”, assenyalant que els seus treballs han millorat significativament la comprensió del paper dels bancs a l'economia, particularment durant les crisis financeres, així com la importància de "per què és vital evitar els col·lapses bancaris".
EL BANC D'ANGLATERRA MOU FITXA DE NOU
El Banc d'Anglaterra ha anunciat aquest dilluns noves mesures per garantir l'estabilitat financera al Regne Unit, basant-se en la seva intervenció al mercat de bons a llarg termini. Les mesures inclouen l'augment de la mida de les subhastes diàries per permetre un marge de maniobra per a les compres de gilts (bons de l'Estat a llarg termini) abans de la data límit de divendres.
Recordem que el 28 de setembre passat, el Comitè d'Estabilitat Financera del Banc va anunciar un programa d'emergència de dues setmanes de durada per a la compra de bons de l'Estat a llarg termini per tal de restablir l'ordre als mercats i protegir els fons de inversió basats en el passiu (LDI) d'un col·lapse imminent.
ALTRES MERCATS
L'euro canvia a 0,9688 dòlars (-0,54%). El petroli cedeix al voltant del 0,7%. El Brent se situa als 97,21 dòlars i el West Texas, als 92,10 dòlars.
L'or perd un 2% (1.673 dòlars) i la plata baixa un 3,2% (19,59 dòlars).
El bitcoin cedeix un 0,8% (19.304 dòlars), i l'ethereum cau un 0,6% (1.310 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,48%.