ep interior del palacio de la bolsa a 13 de mayo de 2021 en madrid espana el ibex 35 cedia un 194 en
Cézaro De Luca - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat aquest dimecres amb una caiguda de l'1,05% (8.821 punts) després de marcar un mínim intradia als 8.765 enters. La major part dels valors del selectiu han cotitzat en vermell (Solaria, Siemens Gamesa i PharmaMar entre els pitjors) mentre que, en el costat positiu, Meliá ha rebotat amb certes ganes i Grifols ha pujat amb una mica de vigor després d'anunciar que el fons sobirà de Singapur invertirà 1.000 milions de dòlars a la companyia.

  • 11.778,10
  • 0,80%

Després del que ha passat avui, l'IBEX ha caigut un 3,58% al mes de juny, però s'ha revalorat un 2,8% durant el segon trimestre i un 9,25% des de principis d'any. En general, el saldo del conjunt de borses durant el primer semestre és bo, i ara s'afronta una segona part d'any durant el qual la inflació i els bancs centrals seguiran sent protagonistes.

No obstant això, el saldo negatiu de juny, després de marcar màxims anuals el passat 14 de juny a 9.281 punts (preus de tancament) deixa un cert regust amarg als inversors de cara a la temporada estiuenca.

Això no obstant, JM. Rodríguez, analista de Bolsamanía, destaca que l'IBEX sembla haver dibuixat un martell després de caure fins als mínims intradia de 8.765 punts i "està rebotant des d'on es podia que ho fes", ja que compta amb un suport rellevant a la forquilla que oscil·la entre 8.750 i 8.800 punts. Per tant, des d'aquí pot reestructurar-se a l'alça durant properes sessions.

CAIGUDA DE LES RENOVABLES

A l'àmbit empresarial, un dels assumptes del dia és la decisió d'Acciona de fixar en 26,73 euros -a la part baixa de la forquilla- el preu definitiu per a la sortida a borsa d'Acciona Energia.

El president d'ambdues empreses, José Manuel Entrecanales, ha admès que el preu no ha estat l'òptim i ha apuntat a la incertesa regulatòria a Espanya com un dels factors que ha afectat la valoració de les renovables, que al seu torn ha provocat fortes pèrdues en altres cotitzades com Solaria i Siemens Gamesa.

A l'àmbit empresarial, avui un dels assumptes del dia serà la decisió d'Acciona de fixar en 26,73 euros -la part baixa de la forquilla- el preu definitiu per al salt de la seva energètica a l'parquet. A més, avui hi haurà múltiples juntes d'accionistes, entre les quals destaca la d'Indra, durant la qual es ratificarà el nomenament de Marc Murtra com a president no executiu. Així mateix, CaixaBank està en el focus. Després d'una nit maratoniana de negociacions amb els sindicats, rebaixa les sortida per l'ERO a 6.452, mentre les converses continuen avui.

L'ONU AVISA SOBRE EL TURISME

Avui s'ha publicat el PIB del primer trimestre al Regne Unit (va retrocedir un 1,6%), mentre que la taxa d'atur de juny a Alemanya es va mantenir al 5,9%. A més, s'ha conegut l'IPC de l'eurozona preliminar de juny, que va frenar la seva escalada moderant a l'1,9%.

A l'altre costat de l'Atlàntic, l'informe d'ocupació de la consultora ADP, avantsala de l'informe d'ocupació que es coneixerà a finals de setmana als EUA, ha mostrat la creació de 692.000 llocs de treball, per sobre dels 600.000 previstos.

El turisme segueix en el focus aquest dimecres enmig de la por per la propagació de la variant Delta de la Covid-19. L'ONU ha publicat un informe en què diu que el turisme internacional no es recuperarà fins al 2023, i alerta que l'impacte de la pandèmia en aquest podria reduir fins a un 2,3% el PIB d'Espanya.

Aquest percentatge, que l'informe calcula per a tota la regió de la Mediterrània europeu i inclou també destinacions com Itàlia i Grècia, podria ser fins i tot lleugerament pitjor per a Espanya, a causa de la major importància del turisme en l'economia nacional, va dir a Efe l'analista de la UNCTAD (Agència de les Nacions Unides per al Comerç i al Desenvolupament), Ralf Peters.

"Podem assumir que la situació a Espanya sigui una mica pitjor que la xifra general de la regió i en l'escenari més pessimista, per exemple, podria rondar al 2,8%", ha destacat Peters, després de recordar que aproximadament un 12% del producte interior brut (PIB) espanyol depèn del turisme.

ALTRES MERCATS

L'euro es deprecia un 0,24% i es canvia a 1,1867 dòlars. El petroli puja més del 0,5%, fins als 75,27 dòlars el Brent i als 73,60 dòlars el West Texas.

L'or baixa un 0,3%, fins als 1.760 dòlars; i la plata puja un 0,5%, fins als 26,05 dòlars el segon.

El bitcoin baixa un 5%, fins als 34.782 dòlars, i l'ethereum cau un 3%, fins als 2.147 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa a l'1,451% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,42%.

Noticias relacionadas

contador